Az OpenAI bemutatta eddigi legfejlettebb mesterségesintelligencia-modelljét.

A GPT-4 Turbo megjelenése mellett az is hírértékű, hogy már saját verziónkat is létrehozhatjuk az ismert ChatGPT chatbotból. Az AI gyors terjedését támogatja az is, hogy az OpenAI új árszabása miatt a cégek és fejlesztők is olcsóbban használhatják a modellt.

ChatGPT-alapok

A ChatGPT-t aligha kell bemutatni bárkinek is. 2022-ben az év utolsó harmada az OpenAI nevű amerikai cég fejlesztésétől volt hangos. Az ekkor bemutatott ChatGPT modell tette először kézzelfoghatóvá (és hasznosíthatóvá) a mesterséges intelligencia technológiáját.

A nagy nyelvi modellek (large language model, LLM) technológiájára épülő megoldás a felhasználó szemszögéből valójában egy chatbot, vagyis egy üzeneteket író robot. A chatbot megannyi, főleg szövegértelmezésre és szövegek manipulációjára, létrehozására irányuló feladatot képes ellátni, erre csak meg kell kérnünk. Korábbi cikkünkben ezen “kérés”, vagyis a prompt megfogalmazásához nyújtottunk segítséget, de az LLM technológia alapjait is bemutattuk már.

A generatív mesterséges intelligencia gyakorlati alkalmazása azonnal forró téma lett az üzleti világban (is), ahol a ChatGPT sokak munkanapjainak szerves részévé vált. Az AI vállalati alkalmazásáról szóló cikkünk (melyet részben a ChatGPT “fogalmazott”) felvillantja a technológiában rejlő potenciált. Balogh Petya előadása a Yettel Connecten pedig arra világít rá, hogy az AI a viharos fejlődésnek köszönhetően akár egy évtizeden belül túlszárnyalhatja az emberi képességeit.

Mesterségesintelligencia-verseny

Az OpenAI újdonsága pezsgő piacra érkezik: a Google-höz és a Metához hasonló hatalmas szereplők mellett megannyi kisebb cég, és egy Elon Musk-féle startup, az xAI is mesterségesintelligencia-fejlesztésben utazik.

A ChatGPT jó pozícóból indul a versenyben: az első publikus AI modellként hamar milliók próbálták ki; korábban egyetlen applikáció felhasználói bázisa sem növekedett ilyen gyorsasággal. A szolgáltatásnak ma hetente 100 millió aktív felhasználója van, és a legnagyobb 500 amerikai cég 92%-a használja a technológiát.

Itt a GPT-4 Turbo

Őket is érinti az OpenAI tavaly év végi bejelentése. Az eseményen annak a Microsoftnak a vezérigazgatója, Satya Nadella is részt vett, amely tavaly gigantikus, 10 milliárd dolláros befektetést eszközölt a ma 27-29 milliárd dollár értékűre becsült OpenAI-ba.

A cég pedig ezen források birtokában gőzerővel fejleszt. Ennek a munkának az eredménye az eseményen bejelentett GPT-4 Turbo, a vállalat eddigi legfejlettebb modellje. Az új modell ráadásul frissebb is, működésében a 2023 áprilisáig képződött írásos ismeretanyagot használja. 

A fejlesztéseknek köszönhetően az új modell már akár 300 oldalas inputot is képes fogadni (ami feloldja a korábbi verzió 3000 szavas limitációját), így akár egész könyveket is képes összefoglalni nekünk. A GPT-4 Turbo már a mesterséges intelligencia által generált képeket is kezeli, és (hatféle különböző hangon) fel is tudja olvasni nekünk a válaszokat. 

A növekvő verseny is indokolhatta, hogy az OpenAI árainak csökkentése mellett döntött. Az új modellhez kapcsolódó input tokenek ára harmadára, az output tokenek ára felére csökkent, vagyis a sok adatot feldolgozó cégek sokkal olcsóbban használhatják majd a ChatGPT-t.

Jönnek a személyre szabható beszélgetőrobotok

A GPT-4 Turbo egyik izgalmas újdonsága, hogy segítségével saját AI-modellt hozhatunk létre. A chatbotok perszonalizálására egyébként is erősen fókuszálnak a cégek: korábban a Meta is bejelentette, hogy AI-megoldásait saját személyiséggel majd ruházhatjuk fel.

Eddig csak a céges előfizetők tölthették fel saját adataikat, hogy saját céljaikra tanítsák be a chatbotot, mostantól azonban bárki személyre szabhatja majd a megoldást. Így tulajdonképpen egy saját chatbotot hozhatunk létre – mégpedig programozási ismeretek nélkül.

A ChatGPT API-t használó (vagyis a modellhez kapcsolódó megoldásokat kínáló) mintegy kétmillió fejlesztő munkája nyomán minden bizonnyal a mindennapokban is egyre több személyre szabott chatbottal fogunk találkozni például appokban vagy weboldalakon.

Ezek a saját ChatGPT-verziók ráadásul publikusan is elérhetővé tehetőek az új GPT Store (GPT Bolt) felületén. Ezt úgy érdemes elképzelnünk, mint a telefonunkon található applikációs vásárteret, ám itt különféle “AI-k”, vagyis chatbotok vásárolhatóak meg, ezzel az OpenAI-nak is bevételt generálva – de a sikeres botok fejlesztői maguk is jutalékot kapnak. Az OpenAI tehát valami hasonló ökoszisztéma kifejlesztésén dolgozik az AI területén, mint anno az Apple vagy a Google az applikációk területén.

A GPT-4 Turbo nem csak erősebb, de könnyebben is használható, hiszen már nem kell külön ablakok között ugrálnunk, ha az OpenAI többi eszközét is használni szeretnénk. Az új ChatGPT kombinálja a képgenerálást, böngészést, adatelemzést, dokumentumok feltöltését, és a PDF fáljokban történő keresést.

Az OpenAI bejelentése egy lépéssel közelebb hozza a mesterséges intelligencia szép új világát. A fejlesztések iránya egyértelműen kirajzolja, hogy a ChatGPT a jövőben egyre több területen jelenhet meg, így a korábban felvázolt forradalmi változásokat a mindennapokban is egyre többször érzékelhetjük majd.