A ChatGPT-t talán senkinek nem kell bemutatni, hiszen ehhez a 2022 novemberében megjelent megoldáshoz köthető a mesterséges intelligencia (MI) futótűzszerű sikere. Az MI-forradalom legújabb lépéseként most itt a tech-fenegyerek Elon Musk legújabb chatbotja, a Grok.

Elon Musk és az AI

Talán nem közismert, de Elon Musk már a nagy sikerű ChatGPT-t fejlesztő OpenAI cég egyik alapítója és 2018-ig igazgatósági tagja volt, tehát nem újdonság számára a mesterséges intelligencia világa. Ahogy azt viszont tőle már megszokhattuk, az együttműködés nem volt felhőtlen: miután Musk baloldali-liberális elhajlással vádolta a ChatGPT-t, ígéretet tett rá, hogy létrehozza a TruthGPT-t, vagyis az “igazmondó” ChatGPT-alternatívát. A technológia fejlesztésére saját startupot is indított, ez az xAI.

Grok, vagyis mesterséges intelligencia az X-en

Az xAI novemberben jelentette be, hogy az Elon Musk által megvásárolt X (korábban Twitter) fizetős felhasználói számára rövidesen elérhetővé teszi Grok névre keresztelt legújabb AI modelljét. A Premium+ előfizetők már el is érhetik a még béta verzióban használható Grokot, ami Musk szerint bizonyos tekintetben a legfejlettebb ma létező AI-model. (A grok szó egyébként egy ige, melyet Robert A. Heinlein amerikai sci-fi író talált ki, jelentése: mélységében, alaposan megismerni valamit).

Musk állítása szerint a Grok egyik legnagyobb erőssége, hogy az X-en található minden információhoz valós időben hozzáfér, ami hatalmas előny más modellekhez képest, amelyeket csak korábbi adatok alapján tanítottak be. Kevésbé fontos, de mindenképpen szórakoztató (bár Musk humorát ismerve talán inkább aggasztó) tény, hogy a világ leggazdagabb embere szerint a Grok sokszor szarkasztikus humorral válaszol a feltett kérdésekre… 

Akárhogy is, fejlesztői szerint a Grok hajlandó lesz válaszolni olyan kérdésekre is, amit más modellek esetleg túl szemérmesek megválaszolni. Musk egy posztjában például arról kérdezte a rendszert, hogyan kell kokaint készíteni, a Grok pedig humoros választ adott a kérdésre. Az xAI szerint egyébként a Grokot Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak című regénye alapján fejlesztették, és fejlesztői azt ígérik, a Grok jobban fogja érteni az emberi kommunikáció olyan nüanszait, mint amilyen a szleng-kifejezések használata vagy a viccelődés.

A Grok valódi teljesítményéről egyelőre keveset tudni, de az első információk szerint a ChatGPT-3.5-öt simán lekörözi, és csak a nagyobb modellekkel szemben (mint amilyen például a GPT-4) marad alul. 

Nemsokára elérhető a Grok

Aki tehát kíváncsi a legújabb AI-modellre, egy X-előfizetés birtokában nemsokára kipróbálhatja a Grokot, bár a régi felhasználók előbb férhetnek majd hozzá az új rendszerhez. Ahogy egyre többen használják majd, vélhetően arról is többet megtudunk, hogy az álhírektől hangos X adatain tanított Grok mennyire szolgál valid információkkal a világról.

Az X Premium+ előfizetése havonta 16 dollárba kerül, míg a ChatGPT-t havi 20 dollárért érhetik el a felhasználók. Mivel előbbi mellé egy (mára kétes értékű) X fiók is jár, ha a Grok valóban felveszi a versenyt a ChatGPT-vel, a ma elérhető információk szerint akár jobb befektetésnek is bizonyulhat, mint a legismertebb AI-modell.