Lassan a csapból is ChatGPT folyik: az OpenAI nevű cég 2022. november 30-án mutatta be legújabb mesterségesintelligencia-rendszerét (GPT 3.5), ami hetek-hónapok alatt meghódította a világot.

Szinte nincs olyan internethasználó, aki ne érdeklődne a forradalmi technológia iránt, vagy legalábbis ne találkozott volna annak hírével. De milyen változásokat hoz mindez, és mire számíthatunk a ChatGPT-től a jövőben?

Intelligens nyelvi modell, avagy a ChatGPT alapjai

Mielőtt beleássuk magunkat a ChatGPT legfrissebb újításaiba és jövőjének latolgatásába, tegyük rendbe az alapokat: mi is az a ChatGPT?

Az OpenAI terméke alapvetően egy nyelvi modellel rendelkező chatbot, vagyis egy olyan mesterséges intelligencia, ami a felhasználók szabadon, mindennapi, emberi nyelven megfogalmazott kérdéseire képes – túlnyomórészt – intelligens válaszokat adni. A cég már korábban is fejlesztett hasonló GPT (Generative Pre-trained Transformer) modelleket, a 3-as verzió például még 2020-ban jelent meg – a rendszer viszont csak a 3.5-ös verzió után indult világhódító útjára.

A ChatGPT lelke egy nagy nyelvi modell (LLM, Large Language Model): gyakorlatilag egy olyan algoritmus, amit nagy mennyiségű szöveges adat (könyvek, Wikipedia szócikkek, interneten szabadon fellelhető szövegek) betáplálásával tanítottak. Bár mesterséges intelligenciáról beszélünk, a rendszer valójában nem “érti” a szöveget, viszont nagy pontossággal képes előrejelezni egy mondat következő szavát. Így pedig értelmes szövegeket képes gyártani, mégpedig egy emberi felhasználó által megadott kérdésre vagy parancsra (úgynevezett “prompt”-ra) válaszul.

A ChatGPT ennek köszönheti elsöprő sikerét, hiszen elképesztően széles körben felhasználható rendszerről beszélünk. Gyakorlatilag bármilyen helyzetben, ahol valamilyen szöveg létrehozásával oldunk meg egy problémát, hasznos lehet. Nem csoda, hogy a szemfüles diákok már elég korán iskolai dolgozatok megírására használták fel, de a rendszer képes például egy teljes étrend összeállítására, marketingszövegek megírására, és átveheti tőlünk az internetes kutatómunka oroszlánrészét is.

Indulhat az aranyláz: itt a ChatGPT API

Az OpenAI által idén március 1-jén bejelentett API a ChatGPT új korszakát hozhatja el. A különféle, nyelvi modellek erősségeire építő rendszerek ugyanis korábban csak nem hivatalosan használhatták a ChatGPT-t. Az új API, vagyis alkalmazásprogramozási felület tulajdonképpen külső elérést biztosít a ChatGPT-hez, ami így szinte bármilyen más applikációba “beépíthető” (vagyis annak funkciói meghívhatóak) – immár hivatalosan, és az OpenAI ígéretével, hogy az így a rendszerbe kerülő adatok maximum 30 napon belül törlésre kerülnek.

Ez utóbbi is kritikus fontosságú, hiszen sok üzleti szereplőt az tartott távol a ChatGPT használatától, hogy érzékeny adatai így bekerülhetnek a mesterséges intelligencia adatbázisába. Mivel az OpenAI vállalta, hogy a felhasználók adatait nem építi be a rendszer fejlesztésébe, megnyílik az út a ChatGPT egy halom újszerű felhasználása előtt. Lássunk pár példát!

Röviddel a ChatGPT megjelenése után egy korábbi Facebook- és Oculus-alkalmazott lefejlesztett egy QuickVid AI nevű rendszert, ami YouTube videók ötletelését könnyíti meg a mesterséges intelligencia segítségével. Gyakorlatilag egy videó témájának és kategóriájának meghatározása után az applikáció megírja a videóhoz tartozó szöveget. Ezután pedig más generatív AI platformok képesek lehetnek a szöveg felolvasására, esetleg magának a videónak az elkészítésére is, minimális emberi beavatkozás mellett. 

Hasonlóan hasznos szolgáltatás a ChatPDF is, ami nagyobb (egészen pontosan az ingyenes verzióban maximum 120 oldalas) PDF fájlokat képes feldolgozni az ott tárolt információk könnyebb kinyerése érdekében. Anélkül, hogy végigolvasnánk, egyszerűen feltehetünk pár kérdést az AI-nak (a mesterséges intelligenciának), hogy kiderüljön, a minket érdeklő adatok szerepelnek-e a PDF-ben.

A Q-Chat pedig a tanulást segíti annak felmérésével, hogy a diákok valóban mélységében megértették-e a tananyagot. Az applikáció képes egyre mélyebb kérdéseket feltenni a diákoknak, így hatékonyabbá téve a tanulást. Ez talán segíthet helyrebillenteni a ChatGPT kétes megítélését is az oktatási szférában…

Az új ChatGPT API szakértők szerint szabadjára engedheti az “AI-aranylázat”, vagyis új korszakot hozhat a mesterséges intelligencia alkalmazásában, hiszen így már csak a képzelet szabhat határt a nagy nyelvi modellek felhasználásának. Számítsunk rá, hogy megannyi új szolgáltatás bukkan majd fel, hogy kiaknázza a ChatGPT-ben rejlő lehetőségeket – amik ráadásul jelentősen bővülhetnek a március 14-én megjelent, ám egyelőre csak korlátozottan elérhető GPT-4 széleskörű elterjedésével.