A Meta legújabb, futurisztikus fejlesztése a sci-fi filmek világát hozhatja el. Az Instagram és a Facebook anyacége olyan AI-modelleket fejleszt, amiket saját, nekünk tetsző személyiséggel ruházhatunk fel.

Az AI a Meta célkeresztjében

A Meta fejlesztői azóta sem tétlenkednek, mióta a cég háttérbe tolta a metarverzum fejlesztését, és inkább az AI (mesterséges intelligencia) fejlesztésére kezdett fókuszálni. A techóriás idén szeptemberben jelentette be, hogy minden applikációjában elérhetővé tesz egy AI-alapú chatasszisztenst. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy ChatGPT-hez hasonlító robot (bot) lesz a segítségünkre a Meta különböző platformjain.

A Meta új AI-asszisztensei többek közt az itthon is népszerű WhatsApp, Messenger, és Instagram applikációkban lesznek elérhetőek. A nagy nyelvi modelleken (LLM) alapuló, kérdéseinkre készségesen válaszoló robotok a Bing kereső használatával naprakész információkkal fognak szolgálni, és még képeket is képesek lesznek generálni.

Egyébként nem ez az első alkalom, hogy a cég ilyen módon alkalmazná a mesterséges intelligenciát termékeiben. A 2015-ben indult, majd 2018-ban megszüntetett “M” nevű megoldás azonban nem lett sikeres, részben a rossz válaszok, részben pedig a felhasználók idegenkedése miatt. Utóbbi problémát a Meta új megoldása innovatív módon igyekszik kezelni.

Celebek és megszemélyesített AI

Az igazán nagy újdonság a Meta új chatbotjaiban az, hogy ezeket a modelleket különféle “személyiségekkel” ruházták fel, amiket celebek alapján mintáztak. A cég reményei szerint az ismerős karakterjegyek miatt a felhasználók nyitottabbak lesznek az új megoldásra. A hírességek hangjukat is kölcsönzik ezeknek az AI-személyiségeknek, így teljesebb élményt nyújtva. A 28 elérhető karakter között ott van Snoop Dogg, Kendall Jenner, és Bear Grylls is. 

Még ennél is izgalmasabb azonban az, hogy nemsokára saját AI-modelleinket is létrehozhatjuk a Meta platformjain! Az új megoldás lehetővé teszi, hogy saját ízlésünk szerint formáljuk a mesterségesintelligencia-robot kommunikációs stílusát és hangját. Vagyis tulajdonképpen saját “személyiséggel” rendelkező AI-modellt kreálhatunk, ami aztán barátunkként viselkedve segít a mindennapok problémáinak megoldásában.

Ez a lehetőség a vállalkozások számára is igen fontos hír, hiszen így cégünk kommunikációs stratégiájához illeszthetjük majd az AI-botok működését, amelyek segíthetnek tehermentesíteni ügyfélszolgálati munkatársainkat.

Új AI-lehetőségek

Végezetül essen szó a chatbotok mellett a Meta következő nagy dobásáról AI-fronton: a mesterséges intelligencia már a képszerkesztést is segíti, és saját matricákat is létrehozhatunk majd a megfelelő utasítások (promptok) használatával. Vagyis a Meta új AI-megoldásai minden eddiginél személyre szabottabban működhetnek majd, elősegítve, hogy minél több felhasználó ismerkedhessen meg a mesterséges intelligencia nyújtotta előnyökkel.