A Facebook 2021 októberének végén jelentette be, hogy nevét Meta-ra változtatja. A világ jó része ekkor szembesült először a metaverzum fogalmával, amely koncepcióban a techcég a jövőt látta. Nem egészen két évvel később viszont már alig hallani a metaverzum tervéről – mi történt, és mit tartogatnak az elkövetkező évek?

Metaverzum: a kezdetek

A Facebook névváltása nagy port kavart 2021-ben. Új neve, a Meta fémjelezte azt a stratégiai irányváltást, amelynek értelmében Mark Zuckerberg, a techóriás vezetője hitet tett a “megtestesült internet” koncepciója mellett. 

Bár hivatalosan elfogadott definíciója azóta sincs, a metaverzum nagyjából a fizikai és a digitális közti határvonalak elmosódását (és az ehhez kapcsolódó technológiai megoldásokat) jelenti. Zuckerberg víziója szerint pár éven belül mind ebben a hibrid világban élhetnénk, virtuális valóság-szemüvegek segítségével kanapénk kényelméből élvezve a digitális világ nyújtotta egyre bővülő lehetőségeket.

A metaverzum koncepciójának csillaga felívelni látszott, a techvilág és a befektetők is imádták a tervet. Nem csoda, hogy a Facebook (vagyis ekkor már Meta) után újabb nagyágyúk is beszálltak a versenybe, mint például az Apple. Úgy tűnt, nincs megállás, éveken belül mindannyiunk élete végérvényesen a digitális világba költözhet. Aztán jött az AI…

A mesterséges intelligencia felülkerekedik

A metaverzum kissé formátlan, aluldefiniált, ám nagy ígéretekkel körülbástyázott tervét még emésztgette a nyilvánosság, mikor 2022 novemberében berobbant a ChatGPT-őrület. Az új eszköz a közbeszéd részévé és “szexivé” tette a (generatív) mesterséges intelligenciát (MI). A szakértők pedig egymást tiporva jelentették meg elemzéseiket arról, hogy a MI hogyan fogja átalakítani mindennapjainkat – illetve megváltoztatni az emberi civilizáció jövőjét.

Hirtelen a mesterséges intelligencia lett az a technológiai ugrás, ami azonnali, gyökeres, és kézzelfogható változást hozott emberek millióinak életébe. A metaverzum körüli felhajtás egy csapásra elhalt, amit idén júliusban még a Meta egyik metaverzum-ügyi vezetője is alátámasztott.

Ez volna tehát a vég? Zuckerberg szerint közel sem. A Meta elsőszámú vezetője a cég 2023. első negyedévi eredményeinek beszámolóján azt mondta, nem ért egyet azzal a narratívával, miszerint a cég lassan elhagyná a metaverzum fejlesztését. Egyértelművé tette, hogy “Évek óta fókuszálunk a mesterséges intelligencia és a metaverzum fejlesztésére, és ez a jövőben is így lesz,” A techguru a két területet összekapcsolhatónaktekinti, és kijelentette, hogy “a metaverzum építése egy hosszú távú folyamat”, és a fejlesztés alapját képező okok lényegileg nem változtak, így a Meta továbbra is kitart a metaverzum mellett.

Ha pedig mindez nem bizonyulna elég meggyőzőnek, gondoljunk csak arra, hogy az Apple időközben (2023. júniusában) bemutatta Apple Vision Pro névre keresztelt VR-szemüvegét. Ez a technológiai újítás képes arra, hogy – az ígéretek szerint – észrevétlenül jelenítsen meg digitális tartalmakat a fizikai valósággal egyetemben. A “térbeli számítás” (spatial computing) segítségével az eszköz képes bevonni a 3D-s, valódi környezetet az interakcióba, így a kevert valóságot ténylegesen átélhetővé teszi.

Ezzel az Apple egy jókora lépést tett a metaverzum megvalósítása felé, mégpedig a Metát megelőzve. De ahogy Zuckerberg is jelezte, ez a verseny inkább egy maraton, mint egy sprint – a metaverzumot illető újdonságokat pedig a Yettel Business Blogon is követni fogjuk!