Úgy tűnik, a korábban csak Facebookként ismert Meta után a másik techóriás, az Apple is a virtuális és kevert valóság felé kacsingat.

Az elemzők részben a technológiai óriás legújabb álláshirdetései alapján jutottak erre a következtetésre – de más árulkodó jelek is vannak. Lássuk, milyen nyomok utalnak az Apple döntésére, és mi várható!

A metaverzum a jövő?

A Facebook háza tájáról már régebb óta hallhattunk olyan híreket, hogy a metaverzum fejlesztésében látják a vállalat jövőbeli sikerének kulcsát. A cég végül 2021 októberének végén nevet is változtatott: új neve, a Meta is hűen tükrözi, hogy elkötelezettek a fejlesztési irány mellett.

De mi is az a metaverzum? Ahogy arról korábban is írtunk már, a metaverzum egyfajta közös virtuális valóság, amelyben elmosódnak a digitális és a fizikai világ határvonalai. A metaverzum így tulajdonképpen megsokszorozza a ma ismert internet lehetőségeit. Ezek után nem csoda, hogy minden nagyobb játékos akar belőle egy darabot.

Az Apple is jegyet vált a metaverzumba

Az eddig is tudható volt, hogy az Apple már gőzerővel fejleszt virtuális valóság (VR, virtual reality) és kevert valóság (MR, mixed reality) eszközöket. A legfontosabb ezek közül egy MR headset (kvázi egy virtuálisvalóság-szemüveg), amit egy szabadalmi bejegyzés alapján egyelőre Reality One és Reality Pro néven emlegetnek. A készüléket valamikor idén dobhatja piacra az Apple, az árát pedig 2-3 ezer dollár, vagyis mai árfolyamon nagyjából 700 ezer és 1,1 millió forint közé várják az elemzők.

A techóriás nemrég közzétett álláshirdetései most a termékhez kapcsolódó szoftveres háttér részleteire is következtetni engednek. Az Apple most olyan szakemberek jelentkezését várja, akik vizuális effektusokkal, játékfejlesztéssel és virtuális valósághoz kapcsolódó fejlesztéssel foglalkoztak korábban. Ők segíthetnek tartalommal megtölteni a cég virtuálisvalóság-környezetét. A hirdetésekből az elemzők azt is kiolvasni vélik, hogy az Apple egy 3D alapú videószolgáltatás fejlesztését is megkezdte.

A legérdekesebb újdonság azonban, hogy az egyik álláshirdetésében az Apple expliciten is megemlíti egy 3D kevert valóság világ fejlesztését. Bár a Meta nagy riválisaként az Apple természetesen nem a “metaverzum” megnevezést használja, minden jel arra mutat, hogy valami hasonló megoldás kialakításába kezdtek.

Bár a Meta új stratégiai irányvonalát sokan támadták a 2021-es névváltás óta, azzal, hogy egy másik technológiai nagyágyú is beszállni látszik a metaverzum-bizniszbe, új sebességbe kapcsolhat az új, megosztott virtuális valóság fejlesztése. Az Apple terveiről árulkodó jelek, illetve a cég óriási fejlesztési kapacitásai miatt egyértelműnek tűnik, hogy a jövőben egyre több VR és kevert valóság alapú megoldással találkozhatunk majd.