Azon talán már senki nem lepődik meg, hogy Elon Musk nagyban játszik.

Tendenciózusan elképesztő ötletekkel rukkol elő, majd a kritikákra fittyet hányva – mérnökei segítségével – valóban addig lehetetlennek gondolt problémákat old meg. Legújabb ötlete egy utópisztikus város felépítése Texasban. Lássuk, mit tudunk a projektről!

Snailbrook: Utópia Austin mellett

Elon Musk grandiózus tervének színhelye egy kb. 14 négyzetkilométeres terület Texas fővárosa, Austin mellett, a Colorado folyó mentén. A fejlesztés célja egy olyan terület kialakítása, ahol Musk cégeinek (SpaceX, Boring Company, Tesla) alkalmazottai élhetnek és dolgozhatnak. Szintén Austin mellett épül egyébként a Tesla eddigi legnagyobb akkumulátor gyára, a Giga Texas is.

A Snailbrook névre keresztelt új város koncepciójának egyik sarkalatos pontja, hogy a terület településként való elismerése az önrendelkezést is maga után vonja, vagyis a város vezetése saját szabályokat vezethetne be annak területén. Musk ezzel máris rátaposott a kritikusai tyúkszemére: rossz nyelvek szerint a milliárdos cégvezető egyébként sem tűri az ellenvéleményeket cégeiben, Snailbrookban pedig egy egész város szintjére emelhetné ezt a gyakorlatot. Ha így is lesz, az ezzel megbarátkozó munkavállalók cserébe piaci ár alatt bérelhetnek majd otthont a városban.

A tervek szerint Musk mintegy 110 lakóépületet húzna fel a területen, plusz az ezeket kiszolgáló infrastruktúrát. A környéken lakók szerint már fel is épült pár ház, egy medence, sportálya és egy edzőterem is.

Ellenszélben dolgoznak

Ám a Henry Ford által megálmodott Fordlandiához is hasonlított projekt iránt nem mindenki lelkesedik, és Muskot nem csak a munkavállalók jogait óvó kritikusok támadják legújabb projektje miatt.

Sokan a környéken élő lakosság érdekeit féltve szólalnak fel Snailbrook ellen, hiszen ismeretes, hogy Muskkal nem könnyű közös nevezőt találni, ráadásul sokan a felépíteni tervezett akkumulátorgyár esetleges környezeti hatásaira is figyelmeztetnek. Az sem vet jó fényt a projektre, hogy az elmúlt hónapokban Musk azzal került a hírekbe, hogy állítólag arra biztatja túlórázó alkalmazottait, hogy nyugodtan aludjanak az irodában – bár a kirúgásuk még így is benne van a pakliban… Ez pedig kétségeket ébreszthet az iránt, hogy valóban munkavállalóinak érdekeit teszi-e majd első helyre az új város felépítésekor.

Valószínűleg a kritikák miatt is van az, hogy Musk és csapata igyekszik a legnagyobb titokban tartani a városka terveit és az építkezés részleteit. Amint többet tudunk meg Snailbrook nagyszabású tervéről és annak alakulásáról, megírjuk!