“Kriptós” körökben a negyedév legnagyobb eseménye volt, hogy 2022 szeptemberében megtörtént a Merge, vagyis strukturális átalakuláson ment keresztül az Ethereum kriptovaluta.

Ha ez így elsőre elég zavarosnak tűnik, az teljesen érthető, de mivel ezzel fenntarthatóbb útra lépett a világ második legnagyobb kriptovalutája, érdemes szánnunk rá egy percet, hogy megértsük, mi is történt. Lássuk a részleteket!

Motort cseréltek az űrhajóban

A Yettel Business Blog rendszeres olvasói már megismerkedhettek a blokkláncok alapjaival, és a kriptovalutákról is volt már szó. Javasoljuk, hogy ha még nem ismerős a téma, kezdd az alapok bepótlásával, így könnyebben követhető lesz a következő gyorstalpaló erről a nagy horderejű hírről!

A kriptók világában az Ethereum (ETH) az egyik legismertebb, rögtön a Bitcoin után a második legnagyobb piaci kapitalizációval bíró kriptovaluta. Az Ethereum legnagyobb előnye a Bitcoinhoz képest, hogy az okosszerződések kezelésében igen erős. Ezt talán kellőképpen bizonyítja, hogy az NFT-k jó része és sok – máris népszerű, de még nagyobb jövő előtt álló – DeFi, vagyis decentralizált pénzügyi szolgáltatás is az Ethereum blokkláncon fut.

Az összes forgalomban lévő Ethereum értéke október 9-ei adatok alapján majdnem 162 milliárd dollár – őrületes összeg! De a forgalom, az ETH iránti kereslet folyamatosan nő, ez pedig a korábbi infrastruktúrával technikai problémák esélyét vetette fel. A skálázhatóság miatt szükség volt egy fundamentális technológiai váltásra. Ez történt meg szeptember közepén, amikor is az ETH alapítói szerint nagyjából valami olyasmi történt, mintha egy űrhajóban menet közben cseréltek volna motort.

Mit is takar a Merge, vagyis az Egyesülés?

Mint az ismeretes, az értékes kriptovalutákat “bányásszák”, vagyis számítási teljesítményt feláldozva hozzák létre. Ez egy meglehetősen erőforrásigényes folyamat, a nagy kriptobányák éppen ezért egyre inkább villamos erőművek közelébe igyekeztek települni. De részben ennek tudható be a nagy teljesítményű videókártyák elmúlt években tapasztalt szédületes drágulása is, a kriptobányászat így az egész világot szorongató chiphiányhoz is hozzájárulhatott.

Világos, hogy a növekvő kereslet mellett ez a fajta számítási teljesítményen alapuló, úgynevezett ‘proof of work’ protokoll szerint operáló kriptobányászat hosszú távon nem fenntartható. A nagyságrendek érzékeltetése végett: a ’proof of work’-re épülő Ethereum hálózat éves szinten annyi energiát fogyasztott, mint Ausztrália! Ez a protokoll ráadásul az elvégezhető tranzaciók számát is korlátozta, tehát így az Ethereum egyre kevésbé tudott lépést tartani a növekvő igényekkel.

Ezzel az Ethereum alapítója, Vitalik Buterin is tisztában volt – őt idézve, a megoldandó feladat a “skálázhatósági trilemma” volt, vagyis a skálázhatóság, a biztonság és a decentralizáció kiegyensúlyozása. A probléma megoldására több frissítést is terveztek, és 2020 decemberében el is indult a Beacon Chain, vagyis az Ethereum ’proof of work’ helyett ’proof of stake’ protokollra épülő leágazása. Ez a frissítési folyamat zárult le most szeptember 15-én az Egyesüléssel, amelynek értelmében az egész Ethereum blokklánc átállt az új ’proof of stake’ megoldásra.

A ’proof of stake’ protokoll jelentése, hogy mostantól nem bányásszák, hanem “kovácsolják” a kriptovalutát. A tranzakciók hitelesítésében részt vevő felhasználók, vagyis a validátorok saját kriptopénzüket (az ETH esetében 32 tokent) kötik le a validáció idejére. Ha valamit trükköznének, elbukják a 32 ETH-t, ráadásul az árfolyam is zuhanna – a tisztességtelen eljárás nem kifizetődő, így továbbra is garantált a biztonság. A validátorok a hitelesítésért cserébe jutalmat kapnak, szintén ETH tokenek formájában. A végeredmény: az Ethereum energiaköltsége mintegy 99,95%-kal csökkent, ami igen látványosan megmutatkozik ezen a grafikonon.

Éteri kilátások

A megújult Ethereum tehát skálázható, biztonságos és jóval környezetbarátabb lett. Bár az eddig jól kereső kriptobányászok ennek nem feltétlenül örülnek, az ETH ezzel megállíthatatlanul elkezdett menetelni a megújulás útján, a további frissítések pedig további újdonságokkal szolgálnak majd.

Az persze továbbra is kétséges, hogy mit jelent mindez az Ethereum jövője szempontjából: miközben sokan az árfolyam meredek emelkedését várták, az ETH kurzusa valójában 20%-ot csökkent – de ez akár az Egyesüléstől független tényezők eredménye is lehet. Sokak szerint pedig egyszerűen annyi történik, hogy a bányászok helyett most inkább a “kovácsok” keze ügyébe kerül majd a pénzgyár indítógombja. Akárhogy is, a kriptovaluták piaca továbbra is kanyargós és technológiai újításokkal gazdagon kikövezett úton robog tovább!