Az elmúlt évtizedben rengeteget lehetett hallani a blockchainről, azaz a blokkláncról, azonban a legtöbb ember számára ma sem kézenfekvő, hogy mi ez az egész, arról pedig a szakértők is vitatkoznak, hogy mire fogjuk használni a jövőben a technológiát. Ebben a sorozatban a blokklánc működését, a benne rejlő lehetőségeket és a hozzá kapcsolódó fogalmakat mutatjuk be, mert nem véletlen, hogy ez az utóbbi évtized egyik legtöbb visszhangot keltő gazdasági témaköre.

Oszd meg és uralkodj

A blokklánc lényegében egy decentralizált, megosztott főkönyv, amit a hagyományos bankok adattárolási modelljével szembe állítva a legegyszerűbb megérteni. Tradicionálisan a bankok minden ügyfelekkel kapcsolatos adatot; számlaszámot, egyenleget, tranzakciót egy központi adatbázisban tárolnak, melyhez kizárólag a bank fér hozzá.

Ezzel szemben a blockchain a hozzá kapcsolódó felhasználók között elosztott adatbázis: minden felhasználó csomópontként funkcionál, azaz tárolja az adott blokklánc összes adatát annak létrejöttétől kezdve a jelen időpontig. – Éppen úgy, ahogy a pontszámlálós kártya- vagy társasjátékok során minden játékos egy-egy papírlapon vezeti a játék állását, amit aztán körönként egyeztetnek, hogy biztosan ne fordulhasson elő, hogy valaki csal.

A blokkok adatcsomagokat tárolnak, pénzügyi tranzakciók esetében ezek a tranzakciókat és a hozzájuk kapcsolódó adatok listáját jelentik. Amikor egy felhasználó egy új tranzakciót akar végrehajtani, akkor az ebből összeállított időbélyeggel és digitális aláírással ellátott adatcsomagot beküldi a hálózatba, amely, ha minden feltételnek megfelel, jóváhagyást kap a többi felhasználótól és beépül a láncba.

A biztonság ára

A központi szerv hiányának legnagyobb előnye a támadhatatlanság: ha például egy hacker vagy rosszindulatú felhasználó megpróbálja megváltoztatni a nyilvántartott adatokat, akkor azt a központosított rendszer esetében maximum a korábban mentett adatokból lehet visszaállítani, míg a blokklánc esetében az újonnan bevitt adatokat minden csomópont visszautasítaná, mivel azok nem egyeznek azokkal, amiket mindenki más tárol.

A blokkláncban tárolt adatok tehát virtuálisan manipulálhatatlanok – csak úgy lehetne megváltoztatni őket, ha az adott lánc felhasználóinak 51%-a összefogna annak érdekében, hogy meghamisítsák az adatbázist, ami nyilvánvalóan több mint valószínűtlen.

Ellenben miután a kényes adatok másolatával minden felhasználó rendelkezik, kulcsfontosságú ezek megfelelő titkosítása: a blokklánc rendkívül bonyolult kriptografikus algoritmusokat használ ennek biztosítására. Ezért van szükség minden felhasználó részéről jelentős számítási és tárolási kapacitásra.

Jó, de mire jó?

A decentralizált adattárolás technológiája számos lehetőséget rejt magában: a pénzügyi szektor és a kriptovaluták mellett minden olyan területen érdemes lehet alkalmazni, ahol digitálisan hitelesített adatok biztonságos tárolására van szükség.

Habár a technológia alapjaiban változtathatná meg az egészségügy, az ingatlanipar, a személyazonosítás és a számítógép-biztonság adatkezelését, a szép remények ellenére egyre többet lehet arról hallani, hogy a technológiától várt világmegváltó eredmények elmaradnak – és talán nem is fognak elérkezni.

Ez részben annak köszönhető, hogy a döntéshozók részéről sokkal magabiztosabb hozzáállás volna szükséges a valódi változások eléréséhez. Másrészt azok a területek, ahol tényleges paradigmaváltást jelenthetne a decentralizált adattárolásra való áttérés, tipikusan szigorúan szabályozottak és nagyon komplexek, ezért az ilyen fokú átalakításuk is hosszadalmas, lassan mozgó folyamat.

A Harvard Business Review négy évvel ezelőtt alapvető technológiának titulálta a blockchaint, amennyiben az ­– szemben az úgynevezett zavaró (disruptive) technológiákkal, melyek megjelenésükkor megszakítják az addigi gyakorlatot, teljesen és azonnal felváltanak egy technológiátalapjaiban tudja megváltoztatni az emberiség életét, és éppen ezért csak nagyon lassan, évtizedek alatt érezhetjük meg a tényleges hatását.

Szép, új világ

Ezt támasztja alá az is, hogy a 2008-ban feltalált blokklánc legelső gyakorlati felhasználása, a Bitcoin árfolyama – annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedben folyamatosan a bármelyik pillanatban bekövetkező halálát jósolták, a konzervatív pénzügyi elemzők pedig minden épeszű embert óva intettek a kriptovaluta-befektetésektől – január elején elérte eddigi csúcspontját: 12.324.907 forintot, és habár volatilitása igen magas, továbbra is növekvő tendenciát mutat. – A sorozat következő cikkében részletesen bemutatjuk, hogyan jutott idáig a Bitcoin (és a legfelkapottabb altcoin, az Ethereum), illetve milyen előrejelzések vannak a következő öt évre vonatkozólag.

A kérdés tehát úgy tűnik, nem az, hogy a blockchain tényleg meg fogja-e változtatni a világot, hanem az, hogy mikor jön el a decentralizált, szép, új világ.