Hozzászokhattunk, hogy a világ legértékesebb vállalatainak listáján techcégeket találunk az élen. Az sem újdonság, hogy az erőviszonyok olykor átrendeződnek. Az Nvidia viszont meglepő lendülettel robbant be az AI-forradalom farvizén, és júniusban már az Apple-t is megelőzve vált a második legértékesebb vállalattá.

Változások a toplistán

Bár azóta a legtöbb forrás szerint újból az Apple lépett a (Microsoft utáni) második helyre a legértékesebb cégek toplistáján toplistán, mégis jelentős fegyvertény, hogy az Nvidia értékelése júniusban egy rövid időre megelőzte a cupertinói székhelyű almás vállalatét.

Az Apple egyébként (legalábbis részben) szintén egy mesterséges intelligenciával kapcsolatos bejelentésnek köszönheti, hogy visszavette korábbi helyét. Június közepén ugyanis Tim Cook, az Apple vezére bejelentette az Apple Intelligence érkezését a cég által gyártott modernebb (vagyis legalább iPhone 15 Pro vagy Pro Max) készülékekre. Az iOS 18-as verziójától, illetve az iPadOS 18 és a macOS Sequoia verziójától kezdve az Apple integrálja a ChatGPT-t termékeibe, így könnyebben használhatjuk ki az egyik legfejlettebb nagy nyelvi modell által kínált lehetőségeket.

Az Nvidia sikere

Amint azt az Nvidia történetét bemutató cikkünkben írtuk, a cég a mesterséges intelligencia-forradalom egyik legnagyobb nyertese. A hagyományosan játékosoknak gyártott grafikus gyorsítóikról már az AI-fejlesztések korai szakaszában kiderült, hogy számítási teljesítményük alapján ezek a legalkalmasabbak a mesterséges intelligencia-modellek futtatására.

Ez a felismerés (és később az AI-ra specializált hardverek gyártása) az egekbe lőtte a cég értékét. Az Nvidiát tíz éve még az Apple értékének nagyjából 2%-án tartották számon – 2024 júniusában pedig már a világ második (jelen állás szerint harmadik) legértékesebb vállalatáról beszélhetünk. Az Nvidia részvényei idén 83%-kal, az elmúlt egy évben pedig 241%-kal lettek értékesebbek. A cég idén olyanokat előzött meg a teljes piaci kapitalizációt figyelő listán, mint az Amazon vagy a Google, melyek kapitalizációja ma már 3 billió dollár feletti.

Az Nvidia egyébként idén márciusban jelentette be legújabb nagy dobását: a Blackwell nevű, kifejezetten a mesterséges intelligenciára kihegyezett grafikus gyorsítóját. A Microsoft és a Google (illetve anyacége, az Alphabet) az Nvidia legnagyobb vásárlói, akik 2023-ban 9 milliárd dollár körüli összeget költöttek az Nvidia H100 nevű grafikus gyorsító chipjeire. Vagyis az Nvidia csillaga továbbra is felívelőben van, így a jövőben várhatóan többször találkozhatunk olyan hírekkel, hogy újra az élre tör a legértékesebb vállalatok listáján (ahol egyébként már az első helyezett Microsofthoz képest sincs vészesen lemaradva).