Az Nvidia neve sokak számára ismeretlenül csenghet, pedig a techvilág egy óriási játékosáról van szó.

A cég ráadásul egyesek szerint ma a világ egyik legfontosabb cége. A chipjeivel a szuperszámítógépektől kezdve a hordozható játékmasinákig mindenhol jelen lévő vállalat értéke nemrég lépte át az egybillió (!) dollárt. Honnan indult, hol tart most, és mit tartogat a jövő az Nvidia számára? Lássuk!

Egy ízig-vérig techvállalat első lépései

Az Nvidiát 1993-ban alapította Kaliforniában a mostani vezérigazgató Jensen Huang és két mérnök társa, akik mind a technológiai szektorban dolgoztak. Érdekesség, hogy a céget mai árfolyamon mindössze kb. 13 millió forint tőkével alapították meg egy országút melletti étteremben ücsörögve, hogy aztán pár évtized alatt a világ egyik legnagyobb vállalatává fejlesszék.

A számítástechnika grafikus aspektusa akkoriban még gyerekcipőben járt, a mérnökök pedig ebben látták meg a lehetőséget. A korai időkben a számítógépes játékokra fókuszáltak, hiszen ez a terület nem csak technológiai kihívásokkal, de jelentős haszonnal is kecsegtetett. Céljuk az volt, hogy elérhetővé tegyék a háromdimenziós (3D) grafikai megoldásokat a játékpiac és a multimédiás megoldások számára. 

Az Nvidia tehát grafikus chippek fejlesztésébe és gyártásába kezdett, majd pár év után, 1999-ben piacra dobta az első grafikus gyorsítóként (GPU) marketingelt Geforce 256 videókártyáját. Az igazi sikert azonban egy nagy jelentőségű döntés hozta el. Egy 2006-os kutatás ugyanis felfedte, hogy a GPU-k számítási potenciálját nem csak grafikai célokra lehet felhasználni. Az Nvidia ekkor úgy döntött, programozhatóvá teszi grafikus gyorsítóit, így lehetővé téve azok felhasználását a grafikus célokon túl is. Ez a lépés megalapozta az Nvidia menetelését.

Felvásárlások és gyors növekedés

Az Nvidia fejlődése már a kezdetektől szédületes tempójú volt. Sorra vásárolta fel a számára fontos technológiát fejlesztő kisebb cégeket, és saját fejlesztésekkel is előrukkolt. A Forbes magazin 2007-ben az év cégének választotta az Nvidiát, ami a 2010-es évek elején egy saját hordozható játékkonzolt is piacra dobott.

A cég növekedése leginkább csak akkor lassult le, amikor versenyjogi aggályok miatt nem engedélyeztek egy-egy felvásárlást. Az évtized vége felé az Nvidia már több stratégiai fontosságú partnerrel is szerződést kötött, így 2017 óta a kínai techóriás Baidu és a Toyota is a cég chipjeivel fejleszti önvezető autóit. 

Az Nvidia mára nem csak a játékpiac, de az autóipari elektronika és a mobil eszközök piacán is meghatározó szereplő lett. Világszerte mintegy 26.000 alkalmazottal és évi 27 milliárd dollár körüli bevétellel rendelkezik. Vetélytársai olyan, sokak számára ismert nevek, mint az AMD, az Intel, a Qualcomm, illetve újabban a mesterséges intelligencia-piac cégei.

A cég nevét idén májusban ismerhette meg a szélesebb nyilvánosság, mikor az Nvidia értéke átlépte a bűvös egybillió dolláros határt. Ez nagyrészt a korábban tárgyalt, nagy jelentőségű döntésnek köszönhető. Az Nvidia GPU-i (grafikus gyorsítói) már nem csak grafikus célokat szolgálnak, hanem széles körben használják a gépi tanulás (deep learning, machine learning) és a mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence, AI) fejlesztésében is – márpedig ezek a területek most tűzforrónak számítanak az üzleti világban, hiszen növekedési potenciáljuk szinte határtalan. 

Az Nvidia jövője

Elemzők szerint az Nvidia nagyjából olyan szerepet játszik most az AI fejlődésében, mint anno az Intel a számítógépek történetében: nélküle nagyjából elképzelhetetlen a mesterséges intelligencia felfutása. Piaci részesedése az AI területén 95%-os, kézenfekvő példaként pedig felhozhatjuk, hogy a mostanra a csapból is folyó ChatGPT tanítása is 10.000 db Nvidia GPU segítségével történt.

Mindeközben, persze az Nvidia vetélytársai sem ülnek ölbe tett kézzel. Az AMD és az Intel is gyárt GPU-kat, de a Microsoft és a Meta háza tájáról is felröppentek olyan hírek, hogy AI-chipek fejlesztésébe fognak. A mesterséges intelligencia széleskörű fejlődése tehát az Nvidia számára is új versenyhelyzetet teremthet – de ma még kiélvezheti egyelőre behozhatatlannak tűnő előnyét az AI-hardverek gyártásában, ami további növekedéshez segítheti hozzá a világ ma 6. legnagyobbra értékelt vállalatát.