A Yettel Business Blogon már korábban is beszámoltunk az FTX kriptotőzsde botrányos sztorijáról. A biztonságos kriptopiac ígéretével házaló cégről kiderült, hogy égbekiáltó gazdasági visszaélések mellett működött. Az FTX összeomlásakor több milliárd dollárnyi vagyon égett el, és szinte azonnal felmerült a lehetősége annak, hogy nem ártatlan hibáról, hanem szándékos csalásról lehet szó. 2023 novemberében zárult le a tárgyalás, melynek végén a cég volt vezetőjét, Sam Bankman-Friedet minden, az FTX-es csalásokkal kapcsolatos vádpontban bűnösnek mondták ki.

A biztonságos kriptotőzsde illékony ígérete

Bár egy világszerte is válságosnak ítélhető (magas inflációval fűszerezett, a világ sok országában recessziós) időszak után ez igen távolinak tűnik, emlékezzünk vissza rá, hogy 2019-ben még javában tombolt a pénzbőség a globális piacokon. A befektetők keresték a jó lehetőségeket – és amint az lenni szokott, a kereslet kielégítésére létrejött a kínálat is. Így futottak fel olyan technológiai alapú befektetési eszközök, mint az NFT-k vagy a kriptovaluták.

A Bitcoinhoz hasonló kriptovaluták a beáramló dollármilliárdok hatására gyors ütemben értékelődtek fel, így tovább tüzelve a befektetési kedvet. Ezen a piacon látott (legális) lehetőséget Sam Bankman-Fried (SBF) és első vállalkozása, az Alameda Research. SBF hamar felismerte, hogy a kriptopiacokat visszafogja a bizalom hiánya. A kriptotőzsdéken ugyanis nem létezett betétbiztosítási modell vagy bármilyen más garancia a befektetők pénzének biztosítására, ezért a kockázatoktól irtózó tőke messzire elkerülte, ami természetesen egy, a lehetségesnél szűkebb piacot eredményezett. Ezért hozta létre Sam Bankman-Fried az FTX nevű kriptotőzsdét, amelynek fő ígérete pont az volt, hogy az itt kereskedő befektetők biztonságban tudhatják a kriptopiacon forgatott tőkéjüket.

Az FTX a kezdetektől szorosan együttműködött Sam Bankman-Fried Alameda Research nevű cégével – de az csak utólag derült ki, hogy a cégek a visszaélésektől sem riadtak vissza, sőt, tulajdonképpen egyfajta piramisjátékot űztek.

Az FTX-csalás

A 2023 végén lezáruló tárgyaláson bizonyítást nyert, hogy SBF egyik cége, az Alameda Research a másik cég, vagyis az FTX ügyfeleinek pénzét használta fel ügyleteihez. Tette mindezt annak ellenére, hogy ez szöges ellentétben állt az FTX felhasználási feltételeiben foglaltakkal – vagy a józan ész által diktált szabályokkal. Az FTX-nek sok kisbefektető ügyfele volt, tehát nem csak nagy vállalkozások voltak a kriptotőzsde-csalás vesztesei.

Hab a tortán, hogy a “játék” bizonyos értelemben nem is valódi pénzekkel folyt, hiszen az FTX nem dollárban kezelte a rábízott vagyont, hanem egy olyan tokenben, amelyet az Alameda Research bocsátott ki és nevezett ki értékesnek. Vagyis SBF egyik cége volt hivatott garantálni minden pénz értékét, amit a másik cégbe befizettek az ügyfelek… Amint nagy tételben elindult ezen tokenek eladása, világossá vált, hogy az FTX fizetésképtelenné fog válni.

Bár a most zajló perben a védelem szerint Sam Bankman-Fried nem tudott az általa vezett cégeknél zajló törvényszegésekről, az ügyészek minden kétséget kizáróan bizonyították ennek ellenkezőjét. SBF visszaélt a befektetők pénzével, legalább 10 milliárd dollár értékű csalás és visszaélés, illeve az FTX és az Alameda ügyfeleinek és befektetőinek félrevezetése szárad a lelkén, melyekért akár 110 év börtönt is kaphat.

Fokozza a helyzet súlyát, hogy Sam Bankman-Fried a vádlottak padján is hazudott, és egy tanú befolyásolását is a nyakába varrták. A bíró később dönt a kiszabott büntetés mértékéről, de szakértők szerint nem kizárt, hogy a most 31 éves Sam Bankman-Fried legalább a következő 15-25 évét ténylegesen rács mögött tölti majd.

A kriptovaluták egyébként is zilált piacát jelentősen megtépázta az FTX sztorija és az elmúlt nagyjából egy évtizedre jellemző pénzbőség megszűnése. Amint kiderül, hogy SBF-nek mennyit kell ülnie, hírül adjuk a Yettel Business Blogon!