Bár a részvénypiacok közelmúltbeli bukdácsolása a kriptovaluták kereskedelmét is alaposan megtépázta, a “kriptoőrület” még így is az elmúlt évtized egyik legnagyobb sztorija volt a pénzpiacokon.

A befektetési sikertörténetek garmadája után a legnagyobbat az FTX tavaly év végén kibontakozó botránya szólt, ami erősen rányomhatja a bélyegét a ma 1,09 billió dolláros piac jövőjére. Az FTX modellje a bizalomépítésről szólt – majd kiderült, hogy átverés az egész.

Mi az az FTX, és kicsoda Sam Bankman-Fried, a kriptopiacok fenegyereke?

A kriptovaluta-üzlet nem véletlenül nőtt ekkorára: a korai időszakban úton-útfélen ügyes techmágusok mesés meggazdagodásáról lehetett hallani a gombamód szaporodó kriptoeszközök farvizén. Ahogy megindult az érdeklődés (és a tőke) az újonnan kialakuló piac felé, idővel az egyszerű befektetők is nagyot szakíthattak egy-egy jól időzített ügylettel.

Történetünk főszereplője, Sam Bankman-Fried (vagy ahogy sokfelé ismerték, SBF) valahol itt szállt be az üzletbe. Felismerve, hogy az ázsiai piacokon drágábban forognak az Amerikában még olcsóbban megkapható kriptopénzek, létrehozta Alameda Research nevű cégét. Az egyszerű arbitrázsügyleteket meglovagoló Alamedának igen jól ment a bolt, a cég nemsokára már napi 25 millió dollárnak megfelelő bitcoint adott-vett a piacok között. 

Ez, bár igen jövedelmezőnek bizonyult, közel sem volt kockázatmentes üzlet, hiszen a kriptovaluták piaca egyfajta vadnyugati időszakát élte – a befektetett összegek biztonságára valójában semmilyen garancia nem volt, szemben a hagyományos pénzvilág betétbiztosítási modelljeihez és egyéb garanciáihoz. SBF felismerte, hogy a kriptokereskedelem megbízhatóságának növelése megnyithatja a kaput az újfajta devizák szélesebb körű kereskedelme előtt. Ha pedig még több pénz áramlik a piacra, az még nagyobb üzleti lehetőségét rejti az Alamedához hasonló kereskedők számára. Így jött létre Sam Bankman-Fried újabb vállalkozása, az FTX.

Az FTX kriptotőzsde felívelése

A feladat adott volt: létrehozni valamiféle védőhálót, hogy a befektetők biztonságban tudhassák a kriptopiacra irányított tőkéjüket. Névleg ezzel a céllal hozta létre FTX nevű új kereskedőplatformját Sam Bankman-Fried és csapata. Korai gyanús jel lehetett volna, hogy az FTX és az Alameda sok ponton átfedésben volt egymással; az Alameda egyre kockázatosabb ügyleteit is az FTX-en bonyolította. 

Ekkor azonban még senki nem gyanakodott. Az FTX erős marketingtámogatás mellett szépen gyarapodott. Megvették egy NBA-stadion névjogát, reklámjaikban pedig például a világhírű kosárlabdázó Stephen Curry is szerepelt. (Pikáns utóízzel bír az azóta történtek fényében például a leghíresebb, Super Bowl-döntőn leadott FTX-reklám).

2022-ben már gyűltek a fellegek a kriptopiacon, de az FTX ekkor is erős maradt. Ahogy sorra dőltek be a különféle kriptovalutás cégek, Sam Bankman-Fried vételi ajánlatokat tett ezekre a vállalkozásokra, megakadályozva, hogy azok az ügyfelek pénzéből igyekezzenek fedezni veszteségeiket. SBF ezzel is konszolidálta a piacot és erősítette az FTX narratíváját, miszerint a platform egy biztos pont a kriptopénzek vadul hullámzó piacán. Ironikus módon ekkorra már az FTX pontosan ugyanezt csinálta.

Botrányos hanyatlás

Ez a szélesebb közvélemény számára tavaly november elején vált világossá, amikor kiderült, hogy az Alameda Research eszközállományának tetemes részét FTT-k, vagyis az FTX saját virtuális tokenjei teszik ki. Az Alameda gyakorlatilag az FTX ügyfeleinek pénzét használta fel ügyleteihez. SBF egyik vállalkozása pénzelte tehát a másikat – mindezt ráadásul nem valódi pénzzel, hanem olyan eszközökkel, amelyeknek minden értéke az FTX saját ígéreteiből fakadt. Ha az FTX értéke valamiért esni kezdett volna, az FTT értéke is egy fabatkáéval vetekedett volna. 

Ez legkésőbb november közepén egyértelművé is vált, hiszen a kínos információk napvilágra kerülése után alig pár nappal az FTX súlyos bajba került. Bár egy ideig úgy tűnt, hogy Sam Bankman-Fried nagy riválisa, Changpeng „CZ” Zhao talán felvásárolhatja az FTX-et, ettől alig 24 órán belül elállt, mégpedig az FTX időközben megismert és aggályosnak talált pénzügyi helyzetére hivatkozva.Ez volt a kegyelemdöfés az FTX számára, ahonnan már megállíthatatlan volt a zuhanás. Az FTX-től menekülni kezdtek az ügyfelei, a cég összeomlott és csődeljárás alá került, SBF pedig az igazságügy célkeresztjébe került.

Bár SBF története önmagában is filmbe illő (hiszen a legnagyobb pénzpiaci szereplőket sikerült átvernie), a legérdekesebb talán az lesz, hogy az FTX-botrány hogyan hat ki a kriptopiacok jövőjére. A kriptovaluták mögötti (blokkláncokra alapuló) technológia továbbra is nagy horderejű újítás, de a bizalom megingása könnyen visszavetheti annak elterjedését. SBF mindenesetre jelenleg házi őrizetből, később pedig jó eséllyel már csak rácsok mögül követheti majd a fejleményeket.