Egy 2022. nyári konferencián Bill Gates élesen felszólalt a különféle kriptovaluták és a nem helyettesíthető tokenek, vagyis az NFT-k ellen.

De milyen gondokat lát a digitális pénzpiac legújabb üdvöskéivel kapcsolatban a Microsoft alapítója és a gazdagember-listák örökös helyezettje?

Kriptopiac vs Bill Gates

Bár Bill Gates mára “csak” a világ 5. leggazdagabb embere (sokáig ő vezette a listát), sikerei miatt azért továbbra is sok befektető figyeli, mit gondol és mit tesz a pénzével. A pénzügyi piacokon az elmúlt pár év talán legnagyobb földindulását a kriptopénzek (például a Bitcoin) és az NFT-k megjelenése jelentette. Hírértékű tehát, hogy Gates állást foglalt a kérdésben – ráadásul nem is akárhogy.

A kriptopiac értéke 2021-ben nagyjából 1,69 milliárd dollár volt, évek óta özönlik a pénz a szektorba. Mára Magyarországon is felfutóban van a piac, egy hazai kriptopénz-szakértővel mi is beszélgettünk már a blogon. Ezek után meglepő lehet, hogy Bill Gates viszont teljes kamunak tartja a kriptovalutákat, és nem átallt az NFT-kkel is élcelődni a TechCrunch idén júniusi konferenciáján.

A majmos NFT-k bűvkörén kívül

Gates szerint mindkét eszközt csak az új emberek bevonzása tartja életben. Vagyis a kriptók és az NFT-k azért érnek egyre többet, mert sok ember hajlandó ezekbe fektetni, ezzel még feljebb srófolva az árfolyamot. A beszédben elhangzottak tanúsága szerint ő maga sosem “szállt be”, soha nem vásárolt egyikből sem. Ráadásul gúnyosan jegyezte meg, hogy nem nagyon látja, pár nagyon drágán eladott “digitális majomfej” hogyan segít jobb hellyé tenni a világot. Ez utóbbival az NFT-knek szúrt oda, hiszen az elhíresült Bored Ape (amit unatkozó majomként fordíthatunk) NFT-kből mára összesen 1 milliárd dollár (!) értékben vásároltak olyan nagy nevek is, mint például Justin Bieber, Snoop Dogg, Madonna vagy Paris Hilton.

Ehhez képest Bill Gates saját bevallása szerint inkább reáleszközökbe fektet, vagyis például farmokba, ahol valóságosan eladható (és értéket képviselő) termékekkel foglalkoznak, vagy gyárakba, ahol profitábilis termelés folyik. Gates már korábban is felszólalt a kriptók ellen, és olyan befektetői mániának nevezve a Bitcoint, ami a kisbefektetők vagyonára valós veszélyt jelent.

Gates rosszmájú megjegyzései rosszkor jöttek a botladozó kriptopiac számára, ugyanis a Bitcoin és más kriptovaluták árfolyama egy ideje zuhanórepülésben van. Hogy szemléltessük a változást: míg 2021 novemberében 69.000 dollárt is kóstált egy Bitcoin, e cikk írásának pillanatában mindössze 20.266 dollárt ér a kriptovaluta egy egysége.