A Yettel Business Blogon nemrég foglalkoztunk a kriptovilágot megrázó közelmúltbeli botránnyal, vagyis Sam Bankman-Fried és az FTX sztorijával.

Március elején aztán újabb tektonikus mozgások indultak el a kriptodevizák piacán: becsődölt a Silvergate, az egyik legnagyobb kriptobarát bank. Lássuk, mi is történt pontosan, és hogyan hathat mindez a kriptovaluták jövőjére!

Kriptobank is, meg nem is

A Silvergate a kriptotőzsdék kedvenc bankja volt, de az FTX-szel szemben ez a pénzintézet nem kizárólag a kriptovalutákhoz kötődő tevékenységet végzett, csak a kriptovilág nagyjait finanszírozta. Itt nincs szó szélhámosságról: bár ügyfelei között felülreprezentáltak voltak a kriptotőzsdék, a Silvergate valójában egy teljesen a szabályok szerint működő hagyományos bank volt.

A Silvergate ügyfelei között tudhatta a legnagyobb kriptotőzsdéket (itt bankolt többek között a Binance, a Coinbase, a Gemini és a Kraken is), amelyeken bárki kriptovalutára cserélheti dollárjait. Ezeket a “hagyományos” pénzeket aztán a kriptotőzsde-cégek egy “hagyományos” bankban kívánták kezelni. Ez lett sokuk számára a Silvergate, ami így jelentős kitettséggel bírt a kriptopiaci turbulenciák felé.

Mindamellett a Silvergate felelősen kezelte a hozzá befolyó, kriptobizniszből származó összegeket: éppen úgy hitelezett és kezelt befektetéseket, mint bármelyik másik bank. 2022. szeptember végén 11,4 milliárd dollárnyi kötvényre (túlnyomórészt amerikai állampapírra) jutott 1,4 milliárd dollár kihelyezett hitel, aminek ráadásul csak negyede volt bitcoinnal kapcsolatos. Tehát a Silvergate-tel kapcsolatban nem merülhet fel, hogy felelőtlenül “túlhitelezte” volna magát, vagy felelőtlenül kezelte volna a rá bízott pénzeket. Ennek ellenére a 2022-es kriptopiaci összeomlás és a pénzpiaci változások bedöntötték a bankot.

Mi történt a Silvergate-tel?

A Silvergate csődjét két fő okra vezethetjük vissza: egyrészt a kriptopiac válságára, másrészt az amerikai államkötvényeket érintő pénzpiaci változásokra. Az FTX csődje közvetlenül is érintette a bankot, hiszen az FTX is a Silvergate ügyfele volt; a pénzintézet a botrány következményeképpen több mint egymilliárd dollárt veszített

Ezután ráadásul az általános befektetői bizalom is megcsappant a kriptodevizákban, a gazdasági nehézségek miatt pedig megszűnt az a nagy pénzbőség, ami a kriptopiac gyors növekedését okozta. Ez érthető módon érzékenyen érintette a Silvergate betéteseit, akiknek hirtelen pénzre volt szükségük, hogy kifizessék a kriptopiacról menekülő ügyfeleiket.

A Silvergate a saját betétesei által kivonni kívánt összegeket természetesen nem egy széfbe zárva tárolta, hanem (mint sok másik bank) nagyrészt biztonságos amerikai államkötvényekben. A tőle kivont összegek előteremtéséhez ezeket a kötvényeket kellett eladnia – csakhogy azok értéke nagyot esett az infláció ellen felsrófolt kamatszintek miatt…

Innen már nem volt megállás: a bank részvényeinek árfolyama bezuhant, januárban elbocsátotta munkaerejének 40%-át, majd a bank befektetői is menekülőre fogták, végül pedig a Silvergate március 8-án bejelentette, hogy betéteseit kifizeti és végleg beszünteti a tevékenységét.

Milyen hatással lehet a Silvergate bukása a kriptopiac jövőjére?

A Silvergate tönkremenetele csupán pár hónappal az FTX-botrány után nem fest valami derűs képet a kriptopiac kilátásairól. A “kriptók” rossz híre miatt egyre kevesebb bank hajlandó finanszírozni a kriptovalutákkal foglalkozó tőzsdéket, a piac tehát a Silvergate-tel az egyik legmegbízhatóbb bástyáját veszítette el.

A kriptopiacra persze ezen túl is rájár a rúd: múlt év végén a Kraken nevű kriptotőzsde is elbocsátásokra és a japán piacról való kilépésre kényszerült, Sam Bankman-Frieden kívül más szélhámosokat is csalással vádoltak meg, és a magas kamatszintek is a biztonságosabb eszközök felé terelik a befektetői pénzeket. A kriptopiac teljes kapitalizációja az elmúlt egy évben több mint 30%-kal csökkent, és a sorozatos botrányok és csődök miatt általában is egy összeomló kártyavárhoz kezd hasonlítani a kriptopiac egésze… 

Érdekes lesz tehát megfigyelni, hogy a világgazdasági turbulenciák a közeljövőben hogyan hatnak a kriptodevizák piacára, de a befektetőknek érdemes kellő elővigyázatossággal közelíteni ehhez az eszközosztályhoz.