Egy kisvállalkozás jellemzően limitált erőforrásaival óriási kihívás kitűnni a közösségi médiában. Az olyan ötletes megoldások, mint egy animált poszt, javíthatják posztjaink megosztási mutatóit – ráadásul ingyenesen megvalósíthatóak! Lássuk, hogy tudunk könnyen és gyorsan animált posztokat gyártani közösségi profiljainkra!

Ingyenes képszerkesztés KKV-knak

E blog hasábjain is hírt adtunk már egy ingyenes képkezelő és képszerkesztő megoldásról: a Google Fotók applikáció a rendszerezésen túl alapvető képszerkesztési funkciókat is kínál, így egy KKV számára is jól használható a mindennapokban. Azonban ebben az alkalmazásban inkább hagyományos, retusáláshoz hasonló alapvető funkciókat találunk, melyekkel például méretre vághatjuk fényképeinket, vagy korrigálhatjuk azok színeit, kontrasztarányát stb.

Egy másik ingyenes megoldás, a Canva használatával azonban további funkciókat érhetünk el, amelyek segítségével könnyebben kitűnhetünk a közösségimédia-platformok vizuális “zajából”. 

Animált grafikák és egyéb izgalmas funkciók a Canvában

A Canva nagy előnye, hogy egy egyszerű és ingyenes regisztráció után (amely akár Google- vagy Facebook-fiókunkkal is elvégezhető) máris elérhetővé tesz egy halom hasznos eszközt, és lehetővé teszi képeink elmentését is. (A Canva ezt igen felhasználóbarát módon automatikusan megteszi, így amiatt sem kell aggódnunk, hogy esetleg elveszítjük legfrissebb változtatásainkat.)

A Canva-felhasználók egyik kedvence az ‘Animált közösségi média’ funkció. Ennek segítségével különféle mozgó elemeket (sablonokat, ikonokat, háttereket) használhatunk. Kategóriák alapján választhatunk fotókat, háttereket és kreatívan felhasználható sablonokat, amelyeket aztán könnyen alakíthatunk úgy, hogy megfeleljenek igényeinknek. Természetesen a képarányok is egyszerűen állíthatóak.

Az applikációban különféle ‘Elemek’-et is elérhetünk: itt például matricákat, alakzatokat és illusztrációs ikonokat találunk. A Canva igazán egyszerűen kezelhető, hiszen a használni kívánt elemeket elég egyszerűen ráhúznunk a képre, majd szintén pár kattintással változtathatjuk azok méretét, színét, irányát stb. 

Kreativitásunkat könnyen szabadjára engedhetjük, mert a fenti elemeket akár saját fotóinkon is felhasználhatjuk, amiket könnyen feltölthetünk a Canva applikációba. Fotóinkra a fentieken felül szövegeket is elhelyezhetünk, amelyek betűtípusát, méretét, színét szintén könnyen alakíthatjuk. A Canva pedig alapvető szerkesztési funkciókat is kínál (mint például tükrözés, kivágás, duplikáció, illetve szűrők), így tulajdonképpen egy helyen kivitelezhetjük az összes, közösségi médiában felhasználni kívánt képünket.

Animált videóinkat végül .mp4 formátumban, képeinket pedig .png, .pdf, vagy .jpg formátumban menthetjük el (de további fizetős formátumok is elérhetőek). Ezeket aztán rögtön fel is használhatjuk közösségimédia-posztjainkban, ezzel is izgalmasabbá téve vállalkozásunk online jelenlétét.