Akik sokat fotóznak, használjanak bár Androidos vagy iOS operációs rendszerű telefont, valószínűleg már találkoztak a Google Fotók (Google Photos) applikációval. Az ingyenes appot kis- és középvállalkozások számára is hasznos képszerkesztési képességekkel bővítik, mi pedig bemutatjuk az újdonságokat!

Google Photos-alapok

A Google Fotók az Androidos telefonok alapértelmezett képkezelő alkalmazása, de iPhone-on is elérhető, így az iOS felhasználók sem maradnak ki az újdonságokból. A Fotók segítségével feltölthetjük a felhőbe a készülékünkkel készült fényképeket, és rendszerezhetjük azokat. A feltöltött képek más eszközökön is elérhetőek, és az applikáció több szempont szerint kategorizálja a képeket, például az alapján, hogy hol készültek a fotók, vagy kik szerepelnek azokon, így könnyen kereshetőek lesznek a képek. Ezen kívül természetesen albumokat is készíthetünk, és megoszthatjuk azokat ismerőseinkkel.

Az alkalmazás maga ingyenes, és a Google fiókunkban foglalt 15 GB tárhelyet használja – az ezen felüli adattárolásért éves vagy havidíjat kell fizetnünk. A 100 GB tárhely-keretet magába foglaló Google One Basic csomag például jelenleg havonta 690 forintért elérhető, az alkalmazás tehát költséghatékony megoldást kínál akkor is, ha vállalkozásunk grafikai aspektusát szeretnénk a Google Fotók segítségével kezelni.

KKV-szempontból igazán hasznossá azonban az alkalmazás képszerkesztő funkciói teszik a Google Fotókat. Ezek bővülnek most pár fontos új funkcióval – lássuk, hogyan is szerkeszthetjük képeinket a Google Fotók applikációval!

Képszerkesztés a Google Fotók alkalmazással

Előrebocsátjuk, hogy az app bizonyos funkciói csak Google One előfizetéssel elérhetőek, azonban sok hasznos funkciót ingyenesen is használhatunk. One előfizetés nélkül négy, előfizetőknek öt szerkesztőpanel érhető el az applikációban. Lássuk sorban, milyen képszerkesztő funkciókat tömörítenek ezek a panelek!

1. Javasolt változtatások

A csillagokkal jelölt ‘Javasolt változtatások’ panel már ismerős lehet az Android-felhasználóknak. Itt olyan szerkesztési javaslatok várnak minket, amelyek a Google algoritmusa szerint javíthatnak fotónkon. Legegyszerűbb, ha a ‘Javítások’ funkciót használjuk, ami automatikusan elvégzi a javasolt változtatásokat, de ugyanitt tudjuk változtatni a színhőmérsékletet is.

Google One felhasználók más opciókat is találnak itt: a ‘Dinamikus’ beállítás használatával például jobban látszanak majd a részletek a kép sötét és világos részein, de ugyanitt találjuk azokat a funkciókat, amelyekkel elhomályosíthatjuk a kép egy részét, vagy felerősíthetjük a kép előterét jellemző színeket.

Kattintás után azonnal látni fogjuk, hogyan nézne ki a kép a javasolt változtatások elvégzése után – ha nem vagyunk elégedettek az eredménnyel, csak kattintsunk újra.

2. Körbevágás és elforgatás

A ‘Körbevágás és elforgatás’ funkció használata is hasonlóan egyszerű: egyszerűen jelöljük ki, a kép mely részét szeretnénk kivágni, vagy forgassuk el a képet a nekünk tetsző módon. Bár ez az opció nem új az applikációban, most már előre konfigurált képarányok is elérhetőek, így könnyen vághatjuk előre megszabott képarányú méretre képeinket.

3. Eszközök

Az ‘Eszközök’ panel csak Google One előfizetők számára elérhető funkciókat foglal magába. Bár ez fizetős opció, érdemes megemlékezni róla, mert igazán hasznos eszközökkel gazdagítja a Fotók alkalmazást. Ilyenek az előre konfigurált effektusok is, amelyek gazdagabbá tehetik például portré vagy tájkép jellegű fotóinkat. Ezek az effektusok egy kattintásra rákerülnek a képre, így egyszerű megoldást jelentenek bárkinek, de persze hasonló hatást úgy is elérhetünk, ha manuálisan végezzük el a kép szerkesztését. Lássuk, milyen opciók állnak rendelkezésünkre, ha emellett döntünk!

4. Fotók korrekciója

A Google Fotók eszközök széles tárházával segíti, hogy finomhangolhassuk fotóink megjelenését. Olyan beállításokat találunk itt, mint például a Fényerő, Kontraszt, Fehér pont, Csúcsfények, Árnyékok, Telítettség, Melegség, Árnyalás, Bőrtónus, Kiemelés, vagy Vignetta opciók. Ezek használatával aprólékosan alakíthatjuk fotóink grafikus tulajdonságait, hogy a legjobb eredményt érjük el. A képek kiegyensúlyozott megjelenítését segíti a (csak One felhasználók számára elérhető) HDR, vagyis Nagy dinamikatartomány opció is, ami a fényerő és a kontraszt fokozásával precízen elkülönítik a kép sötét és világos részleteit.

5. Szűrők

Az utolsó panel különféle előre konfigurált szűrők használatát teszi lehetővé. Itt egy kattintással változtathatjuk meg képeink megjelenését. Érdemes végigkattintgatni az opciókat, hiszen a kevésbé jól sikerült képeken is sokat javíthatunk egy-egy jól megválasztott szűrő használatával!

A Google Fotók nem csak fotóink kezelését könnyíti meg, de képszerkesztő funkcióival gyorsan “közösségimédia-kompatibilissé” tehetjük fotóinkat, ezért az alkalmazás KKV-k számára is igen hasznos eszköz. Mivel igen egyszerűen használható és ingyenes, érdemes kísérletezni vele egy kicsit, hogy ezzel is attraktívabbá tegyük vállalkozásunk vizuális megjelenését az online térben!