Legkésőbb a ChatGPT megjelenésével itthon is mindenki számára világossá vált, hogy az AI (mesterséges intelligencia) gyökerestül forgatja fel életünket és a gazdaság eddig megismert működését. Mit jelent ez a változás a vállalkozások számára, és hogyan maradhatunk relevánsak ebben a gyorsan változó helyzetben?

Mindent felforgató változások az üzleti életben

Az elmúlt évek váratlanul mozgalmasnak bizonyultak a vállalkozások számára. Az első megrázkódtatást a COVID-járvány jelentette, amelynek során vállalkozások ezreinek egy csapásra kellett átállnia a digitális működésre, és alkalmazkodnia egy merőben új helyzethez. Alighogy véget ért a járványhelyzet, jöttek a magasba szökő energiaárak, amik újra adaptációra kényszerítette a vállalkozásokat világszerte.

Legújabban pedig egy nagyívű technológiai változásnak köszönhetően kell újragondolnunk cégeink működését: a mesterséges intelligencia (AI, vagy Artificial Intelligence) jött, látott, és máris győzni látszik. Gazdasági és technológiai szakértők AI-forradalomként hivatkoznak arra a folyamatra, melynek hatása máris érződik. Valószínűleg még csak az előszelét érezzük ennek a változásnak, ami sokak szerint az internet megjelenése óta a legnagyobb hatású mérföldkő.

Az AI témája hosszú évekig takaréklángon égett: bár a médiában időről időre hallhattunk a technológia fejlődéséről, leginkább csak a téma iránt érdeklődők követték figyelemmel a folyamatokat. Aztán jött a ChatGPT, és minden megváltozott. Kiderült, hogy a (generatív) AI technológiája már nem csak, hogy a mindennapokban is hasznos eredményekkel kecsegtető állapotban van, de exponenciális fejlődése várható a közeljövőben.

A mesterséges intelligencia hazánkban és az EU-ban is lépésre késztette a döntéshozókat. De még ennél is gyorsabb változásokra számíthatnak a gazdasági szereplők, ugyanis szakértők szerint az AI-t jól használó vállalatok jelentős versenyelőnyre tehetnek szert

Adaptáció AI-forradalom idején

A mesterséges intelligencia ugyanis nem csak új lehetőségeket nyit meg, de megjelenésével várhatóan néhány ajtó be is zárul majd a későn kapcsoló vállalkozások előtt. Az AI ugyanis hihetetlenül sokoldalú technológia, melynek ügyes alkalmazása mérhetetlen előnyhöz juttathatja nem csak jelenlegi versenytársainkat, de azokat is, akik csak ezután lépnek majd piacra.

A Forbes cikke felvázolja a sikeres adaptáció receptjét, hogy vállalkozásunk hatékonyan tudjon alkalmazkodni az AI jelentette változásokhoz.

1) Értsük meg az új technológiát

Senki nem hibáztatható amiatt, hogy nem naprakész az AI-t érintő kérdésekben. Az ultramodern technológia fontossága miatt viszont elengedhetetlen, hogy mélyebben megértsük azt – nem is feltétlenül annak technológiai alapjait, hanem inkább annak a lehetséges alkalmazását a mi iparágunkban.

Mire és miért használatos ma az AI abban a szektorban, ahol vállalkozásunk üzleti tevékenységet folytat? Milyen célokat szolgálhat a technológia a közeli jövőben? Iparágtól függően könnyen elképzelhető, hogy a mesterséges intelligenciát készségszinten használó új szereplők belépése diszruptív változást hoz. Ezért elengedhetetlen, hogy figyelemmel kövessük és megértsük az AI (lehetséges) használatát a szektorban.

2) Menjünk vissza az alapokhoz

Bár egyre több használatra kész AI-megoldás érhető el, a kínálat folyamatosan alakul ezen a gyorsan fejlődő piacon. Nem kizárt, hogy olyan megoldások használatát is figyelembe kell vennünk, amik még nem is léteznek. 

Ezt megkönnyíti, ha az alapokig lecsupaszítva szemléljük vállalkozásunk működését: tevékenységünkkel milyen problémákra nyújtunk megoldást, és mely fogyasztók számára? Ha ezeket az alapvető kérdéseket sikerül a lehető legegyszerűbben megválaszolnunk, könnyebben felmérhetjük, hogyan lehetnénk még hatékonyabbak Van-e olyan aspektusa tevékenységünknek, amelyben versenyelőnyt kovácsolhatnánk az AI hatékony használatából?

3) Ne féljünk alkalmazni az új technológiát

Bátran kísérletezzünk az AI használatával – már csak azért is, mert így már korán tapasztalatot szerzünk a technológiával, amit éveken belül valószínűleg minden vetélytársunk használni fog. Jó esély van rá, hogy a már ma is piacon lévő MI-megoldások között is találunk olyat, amit hatékonyan használhatunk mindennapi üzletmenetünkben. Legyen az egy egyszerű chatbot a weboldalunkon, a piackutatást segítő ChatGPT alkalmazása, vagy például valamilyen generatív AI-alapú képszerkesztő . Ezekkel könnyen szerezhetünk első kézből tapasztalatokat a mesterséges intelligenciáról.

Tartsuk észben, hogy egybehangzó vélemények szerint az AI-forradalom bizony tényleg velünk marad, és óriási változásokat hoz a közeljövőben. Ha nem kezdjük meg az alkalmazkodást még idejében, azzal szakértők szerint csak annyit érünk el, hogy később nehezebb lesz adaptálódnunk a kialakult helyzethez. Tegyük ezért meg az első lépéseket az AI irányába már ma, ezzel esetleg beelőzve a későn ébredő vetélytársakat, és élvezve a mesterséges intelligencia biztosította előnyöket!