A jegybankok világszerte kezdik felismerni, hogy a digitalizáció a pénzforgalomban sem kerülhető el.

Egyre többen beszélnek a digitális jegybankpénzekről, amik nemcsak kényelmi funkciót szolgálhatnak majd, de az emberiség előtt tornyosuló legnagyobb kihívásokra adott hatékony válaszokat is segíthetik. Lássuk, mit tudunk ma a digitális jegybankpénzek jövőjéről!

Mik azok a digitális jegybankpénzek?

Bár a kriptovaluták főleg a vakmerő befektetők kíváncsiságát csigázták fel az elmúlt években, a technológiában rejlő lehetőségeket a pénzvilág hagyományos szereplői is felismerték. Ezért hallhatunk egyre gyakrabban a CBDC (Central Bank Digital Currency), vagyis a digitális jegybankpénzek fogalmáról, amik tulajdonképpen a különböző országok központi bankjai (jegybankjai) által kibocsátott digitális (kripto)valuták. Legelterjedtebb meghatározása szerint a digitális jegybankpénz olyan “elektronikus rendeleti pénz és jegybanki passzíva, ami fizetések elszámolására és értékmegőrzésre is alkalmas.

Amint azt korábbi cikkünkben vázoltuk, a digitális jegybankpénzek számos előnye közé sorolható a követhetőség, biztonság, és pontosabb adatgyűjtés, a támogatások célozhatósága, és az infláció hatékonyabb kezelése. A digitális jegybankpénzek így fontos szerephez juthatnak majd a fenntarthatóság, a zöld fordulat, és digitális átállás párhuzamosan zajló folyamataiban is. De hogyan is történik majd ez a gyakorlatban?

A digitális jegybankpénzek gyakorlati előnyei

A jegybankok egyik alapvető feladata a monetáris “keretek” kialakítása, vagyis egyszerűen fogalmazva a piacon elérhető pénz mennyiségének szabályozása. Ebbéli mandátumuk miatt főhet most a jegybanki vezetők feje a világszerte magas infláció okán: a pénzromlás elviekben a pénz mennyiségének szűkítésével győzhető le, ezért határoznak meg most a jegybankok magasabb alapkamatokat, ezzel visszafogva a gazdaságban forgó pénz mennyiségét. Ez fékezi a túlhevült piacokat, így hatékony lehet az infláció ellen – viszont hűti a gazdaságot, ami akár recesszióhoz is vezethet.

A jegybankok számára a digitális jegybankpénzek közvetlenebb kontrollt ígérnek a likviditás mennyisége és ára felett, hiszen bármilyen változás azonnal mérhető hatásokat hozna a gazdaságban. A jegybankok az új elektronikus pénzek segítségével direkten befolyásolhatnák a lakosság fogyasztási, és a vállalatok beruházási döntéseit, anélkül, hogy e folyamatban közéjük ékelődnének a kereskedelmi bankok.

A digitális jegybankpénzek használatával a jegybankok célzott megoldások útján könnyebben teremthetnének forrásokat az olyan világméretű problémák megoldására, mint például a zöld átállás – elvben anélkül, hogy ettől elszállna az infláció. Vagyis olyan támogatásokat nyújthatnának a lakosságnak, amiket például kizárólag lakóingatlanok energetikai beruházásaira lehetne fordítani. A megfelelően “programozott” digitális jegybankpénzeknél nem merülhet fel a visszaélés lehetősége, hiszen ezeket a pénzeket a támogatott állampolgárok kizárólag hőszivattyú, hőszigetelés, stb. vásárlására fordíthatnák, egyéb célra ezek az összegek nem lennének felhasználhatóak.

További előnye a digitális jegybankpénzeknek, hogy valós időben követhetővé tennék a gyanús pénzmozgásokat, így a jegybank közvetlenül lenne képes ellenőrzést gyakorolni a pénzforgalom legalitása felett. Az elektronikus pénzek digitális mivoltuk miatt valós idejű adatgyűjtést tesznek majd lehetővé, így pontosabban támogatva a monetáris politikai döntések meghozatalát. Vagyis (legalábbis technikai értelemben) az olyan makrogazdasági mutatókat, mint amilyen például az infláció, nem csak havi jelentések segítségével követhetné a jegybank, hanem akár másodpercről másodpercre.

Jöhet a digitális forint?

A digitális jegybankpénzeket világszerte mintegy 100 jegybank vizsgálja, mint a pénz egyik lehetséges jövőjét (avagy a jövő pénzét). Futnak vagy futottak pilot projektek többek között Svédországban, Ecuadorban, Uruguayban, és a Bahamákon is, de a Európai Központi Bank is foglalkozik a digitális euro gondolatával – ennek bevezetése akár már öt éven belül megtörténhet

Hazánkban pedig a Magyar Nemzeti Bank vizsgálja a digitális forint lehetséges koncepcióit és megvalósíthatóságát. Az MNB vezetése úgy gondolja, hogy fontos feladata a digitális jegybankpénzek fejlesztésének felgyorsítása, hiszen az átállás már csak szabályozási oldalról is jelentős kihívásokat hozhat. Az MNB emellett már egy saját tanulmánykötetet is megjelentetett a témában, amelyben elméleti és gyakorlati oldalról is elemzi a digitális jegybankpénzek által felvetett kérdéseket.

Tehát – bár igazi céldátum még nincs – egyre valószínűbb, hogy előbb-utóbb Magyarországon is bevezethetik az “elektronikus forintot”, vagyis a digitális jegybankpénzek egy formáját, ami meghatározhatja a forint jövőjét, és új korszakot nyithat a ma ismert pénz történelmében.