Nehéz lenne felsorolni, Elon Musk, a Tesla vezére mennyi mindennel került be a hírekbe az elmúlt időszakban.

Az egyik érdekes ügy a Tesla által neki megítélt több tízmilliárd dolláros jutalom, amit egy bíróság először elvett tőle, majd a cég részvényesei újra megerősítették korábbi döntésüket a jutalomról. Lássuk, miről is szól a szövevényes történet!

Kiemelkedő jutalom a Tesla vezérének

A Tesla részvényesei 2018-ban döntöttek úgy, hogy rekordnagyságú kompezációs csomaggal hálálják meg Elon Musk áldozatos munkáját, és motiválják a folytatásra. A csomag része nagyjából 300 millió darab részvény, ami 10%-os részesedést jelent a cégben. Ezeket ráadásul nyomott áron, részvényenként 23,33 dollárért vásárolhatja meg Musk, miközben a Tesla jelenlegi árfolyama a cikk írásakor 220 dollár körül van.

Ez a részesedés a 2018-as döntés pillanatában még mintegy 56 milliárd dollárt ért (azóta a részvényárfolyam csökkenésével 45 milliárdig is lement, e cikk írásának pillanatában viszont 66 milliárdos összegről beszélünk). Az összeg nagyságrendjét jól érzékelteti, hogy az 300-szor több, mint amit tavaly a legjobban kereső amerikai cégvezető kapott. Ennyi pénzt egy, az amerikai átlagbérből élő háztartás (részvényárfolyamtól függően) 750 ezer-1 millió év (!) alatt takarítana meg, ha közben egy centet sem költene belőle…

De nemcsak általános értelemben, hanem Elon Musk szempontjából is sok pénzről beszélünk. A cégvezető vagyonát ugyanis 200-210 milliárd dollárra becsülik, tehát az összeg Musk teljes vagyonának körülbelül a negyede.

A Tesla részvényesei jutalom gyanánt kínálták fel ezt a fizetést cserébe azért, hogy a cég 2018-ban megvalósította kitűzött céljait az elért eladások, profit, és részvényárfolyam tekintetében. Ezzel kapcsolatban azonban felmerültek kételyek.

Veszélyben a rekordfizetés

Egy Delaware állambéli bíró, Kathaleen McCormick szerint ugyanis a Tesla igazgatótanácsa nem a részvényesek érdekében járt el, amikor meghatározta a rekordfizetés összegét. A bíró döntése szerint az összeg unfair volt, a folyamat pedig, amelynek során meghatározták azt, túlzottan kitett Musk dominanciájának. (Ugyanez a bíró ítélt korábban Musk ellen a Twitter felvásárlási ügyében is, amikor Musk inkább mégsem vette volna meg a céget, amire korábban ajánlatot tett.)

A 2024. januári delaware-i bírósági döntés szerint a kijelölt célokat valójában a Tesla belső előrejelzéseinek megfelelően alakították ki, vagyis azok nem tekinthetők túl ambiciózusnak, hiszen a cég akkori növekedési pályájához igazodtak.

Az is igaz viszont, hogy a cég növekedése tagadhatatlanul gyors volt. A Tesla nyugat-európai divíziójának korábbi vezetője, Georg Ell szerint ha valaki 2018-ban Tesla részvénybe fektetett, ma 13-16-szor annyi pénze van, mint a befektetett összeg. Vagyis a részvényesek szerinte örülhetnek Musk teljesítményének. A bíróság azonban azt vonja kétségbe, hogy az igazgatótanács pártatlanul és a részvényesek érdekében jár el, hiszen annak tagja például Elon Musk testvére, egy barátja, és korábbi válóperes ügyvédje is. 

A bírósági döntés azt is vitatja, hogy valóban szükség van-e egy efféle csomagra ahhoz, hogy Musk a Tesla élén maradjon, hiszen például Mark Zuckerberg, a Facebook vezére sem kap fizetést a Meta vezérigazgatói feladatainak ellátásáért.

Költözés és újabb igazgatósági döntés

Miután az illetékes delaware-i bíró meghozta döntését a fizetési csomag megsemmisítéséről, Elon Musk máris bejelentette, hogy inkább Texasba költöztetné az autógyártó jogi székhelyét, ezzel kivonva azt Delaware állam joghatósága alól.

A Tesla részvényesei (vagyis az igazgatótanács) aztán június közepén újra szavaztak, és megerősítették korábbi döntésüket, hogy Musknak igenis jár a több tízmilliárd dolláros jutalom, valamint a Texasba költözést is elfogadták. Muskék ezzel bebiztosították, hogy érvelni tudjanak a csomag tisztességtelensége ellen, hiszen azt a részvényesek egy megerősítő szavazáson újra elfogadták. Történt mindez olyan nagy részvényesek ellenkezése mellett, mint például a norvég nemzeti vagyonalap, amely már előre jelezte, hogy nem fogja megszavazni a csomagot.

Az, hogy a tanács újra szavazott, nem jelenti automatikusan, hogy Musk tényleg megkapja a több tízmilliárd dolláros jutalmat. Az igazgatótanács döntését ugyanis a bíróságnak nem kell elfogadnia bizonyítékként. A jogi csatározás tehát folytatódik a rekordösszegű jutalom felett, annak alakulásáról pedig a YettelBusinessBlogon hírt adunk majd!