A Google még 2019-ben indította el a Video Reach Campaigns (VRC) szolgáltatását, melynek segítségével a hirdetők több videós hirdetést tölthetnek fel egyazon kampányba.

A videók közül aztán a Google Ads gépi tanuláson alapuló algoritmusa választja ki a leghatékonyabbakat, és kínálja fel azokat a kiválasztott célcsoportnak.

A legújabb fejlesztéseknek hála ezek a hirdetések most még hatékonyabban működhetnek. A Google ugyanis nemrég bejelentette, hogy a VRC kampányok már több videós hirdetési formátumot is képesek kezelni. Lássuk, mi is változott!

Videós hirdetések

A videós hirdetések nagy menetelésére aligha kell emlékeztetnünk: az elmúlt években a TikTok sikere után szaladva a többi nagy közösségimédia- és tartalommegosztó platform is egyre hangsúlyosabban fordult a rövid videók felé. Egyértelmű, hogy a felhasználókat (közülük is különösképpen a fiatalokat) megszólítani kívánó hirdetők számára egyre inkább a videó lesz a legmegfelelőbb formátum.

Ehhez hirdetőként is alkalmazkodnunk kell, hiszen a megfelelő minőségű, hirdetésként jól működő videók legyártásához egészen más kompetenciákra van szükség, mint a korábbi hirdetéstípusokhoz. Másrészt pedig a hirdetési platformok is egyre több olyan szolgáltatást kínálnak, amelyek a videós hirdetések hatékonyságát hivatottak növelni. Ebbe a sorba illeszkedik a Google újdonsága is.

Több videós hirdetési formátum a Google Adsnél

A Video Reach Campaigns típusú hirdetések immár több formátumot kombinálva segítenek maximalizálni a kampányok hatékonyságát. A VRC hirdetések alapvető célja, hogy a megadott célcsoportszűrési kritériumok alapján a rendelkezésre álló büdzséből a lehető legtöbb felhasználót érjék el. 

A változtatások óta a VRC kampányok már a videók elején vagy végén megjelenő, illetve a videólejátszás közben előugró (átugorható) hirdetéseket is kezelik, illetve a feedben (hírfolyamban) megjelenő, és a Shorts típusú rövid videós hirdetéseket is képesek kombinálni. Mindezeket pedig a Google saját, Gemini névre hallgató mesterségesintelligencia-megoldása kínálja fel a felhasználóknak, méghozzá minden eddiginél hatékonyabb módon.

A korai tesztek szerint a három különféle hirdetésfajtát kombináló kampányok akár 54%-kal nagyobb elérést produkáltak 42%-kal kisebb költségszint (CPM, cost-per-thousand-impressions, vagyis ezer megjelenítésre jutó költség) mellett. De az is említésre méltó, hogy a hirdetők számára jelentősen leegyszerűsödik a kampányok felépítésének folyamata, hiszen így már nincs szükség külön kampányok létrehozására: egyazon kampányban futhatnak a különféle hirdetéstípusok, ami könnyebben kezelhetővé és áttekinthetőbbé teszi ezeket a kampányokat.

A hirdetők a kampányok létrehozásakor több opció közül választhatnak: optimalizálhatnak például a legnagyobb elérésre, vagy azt is beállíthatják, hogy egy meghatározott célcsoport számára minél többször jelenjenek meg a hirdetések. De hirdetőként akár azt is megszabhatjuk, hogy reklámainkat mindig végignézze a közönség, vagyis letilthatjuk az átugrás lehetőségét.