A Facebookot (illetve anyacégét, a Metát) sorozatosan érik támadások adatkezelési hiányosságok miatt.

Az adatvédelmi szabályok megsértésére érzékeny Európai Unióban tavaly év végén újabb bírságot szabtak ki a cégre, a bírságok összege már egymilliárd euró felett jár.

Sorozatos büntetések a Metának

2022. novemberi hír, hogy az ír hatóságok 265 millió euróra, vagyis több mint 100 milliárd forintra bírságolták a Metát. A büntetés egy 2021 áprilisában indult ügy lezárása, ekkor a hatóságok a Facebook által gyűjtött személyes adatok nyilvánosságra kerülése miatt marasztalták el a céget.

Ez már a negyedik büntetés, amit az ír adatvédelmi hatóságok kiszabtak a Metára vagy annak leányvállalataira (a cég tulajdonában áll többek között a Facebook, a WhatsApp és az Instagram is). Gyanús, hogy ez még nem az utolsó büntetés, amit láthatunk, hiszen az ír hatóságok 13 további panasz kivizsgálására készülnek.

A szigorú büntetések az EU-ban is folytatódhatnak, hiszen a közösség nem veszi félvállról a GDPR, vagyis az EU adatvédelmi rendeletének megszegését. A cég az EU-tól rekordméretű, akár 2 milliárd eurós büntetésre is számíthat. Mindeközben az Instagramot épp múlt ősszel büntették 405 millió euróra, de a tagállamok külön-külön is szankcionálják a céget. Franciaország például 2021 végén kötelezte 60 millió euró büntetés megfizetésére a Metát.

Támadás alatt a Meta üzleti modellje

A céget persze nem érik felkészületlenül a büntetések, hiszen évek óta kritizálják a felhasználók adatait lazán kezelő, abból busás hasznot termelő üzleti modelljét. Értesülések szerint a Meta 3 milliárd eurót tett félre az uniós büntetések kifizetésére a 2022-2023-as üzleti évekre. Ez nem elhanyagolható összeg, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a metaverzum fejlesztésére fókuszáló vállalat egyébként is égeti a pénzt, és épp tavaly év végén kényszerült 11 ezer munkavállaló elbocsátására

Ha a bíróság és az EU-s döntéshozók előtt is megáll a kritika, hogy a vállalat felelőtlenül gazdálkodik a felhasználók adataival, az a teljes üzleti modelljének átgondolására, vagy legalábbis annak teljeskörűbb jogi körbebástyázására kényszerítheti a Metát. És akkor még nem is beszéltünk arról az ügyről, amelyben azt vizsgálják, hogy a Facebook jogosan továbbítja-e európai felhasználók adatait az Amerikai Egyesült Államokba.

Nem túlzás tehát azt feltételezni, hogy a Meta nem kerülheti el jelenlegi működésének gyökeres áttervezését – felhasználóként pedig reménykedhetünk benne, hogy a techóriás ezek után gondosabban kezeli majd személyes adatainkat.