A Twitter itthon továbbra sem számít a legnépszerűbb közösségi platformok egyikének, globálisan azonban fontos csatorna, amit világszerte emberek milliói használnak.

A Tesla alapítójaként (de újabban saját jogán botrányhősként is) ismert Elon Musk tavaly ősszel vásárolta meg a Twittert, országlását a platformon élén pedig leginkább ámokfutásként lehetne jellemezni. Mi változott, és milyen jövőképet festenek ezek a történések a Twitter számára?

Elon Musk és a Twitter rövid története

A techmágus és üzleti zseni Elon Musk már jó ideje Twitter-felhasználó, első tweetjét még 2010 júliusában küldte ki, követőinek száma pedig azóta is szépen nőtt. Musk azonban idővel egyre elégedetlenebbé vált a platformmal – ebből pattant ki a szappanoperába illő felvásárlási történet.

Bár Musk már 2022. január 31-én elkezdett Twitter-részvényeket vásárolni, a publikum szeme előtt a szövevényes történet egy 2022. március végi tweettel indult. Ebben a milliárdos arról érdeklődött követőinél, hogy szerintük a Twitter kellő teret biztosít-e a szólásszabadságnak. Miután a nagyjából kétmillió szavazó jó része nemmel szavazott, Musk akcióba lendült: április elején kiderült, hogy a Twitter-részvények 9,2%-a már az ő tulajdona, majd visszautasította a cég meghívását az igazgatótanácsba, és inkább bejelentette, hogy az egész (a kezdetektől veszteséges) céget megvenné mintegy 43 milliárd dollárért.

Az igazi izgalmak azonban még csak ekkor következtek: Musk előbb megpróbált visszalépni az üzlettől, majd mikor perrel fenyegették, a milliárdos vádaskodni kezdett. Az üzlet süllyedni látszott, majd pár fordulattal később végül mégis létrejött, így Elon Musk 2022. október 27. óta a Twitter tulajdonosa és vezérigazgatója.

Botrányhős a Twitter élén

Musk már másnap arról tweetelt, hogy a madár végre kiszabadult (a Twitter logója egy kék madár) – majd elkezdte kirugdosni a Twitter vezetőit. A korábbi vezérigazgató Parag Agrawal és a pénzügyi vezető Ned Segal mellett több vezető pozícióból is menesztette a Twitter-csapat tagjait, és a munkavállalók szélesebb köre előtt is a cég állományának negyedét-felét, vagyis akár 3700 embert érintő leépítések tervét lengette be.

Eközben Musk nemcsak saját megbízható embereit, de újszerű ötleteit is hozta a Twitterhez. Ezek közül az egyik első a hitelesített fiókók rendszerének megváltoztatása volt: kétszeres, 8 dolláros áron ezentúl bárki megkaphatta volna a hitelesített felhasználókat jelző kis kék pipát. A “siker” nem maradt el: napokon belül trollok hada lepte el a Twittert, akik magukat létező cégeknek és hírességeknek kiadva tweeteltek különféle éretlen vicceket, ezzel káoszba taszítva a platformot.

A Twitteren ettől a változástól függetlenül is jelentősen megnőtt a rasszista, soviniszta, és antiszemita tweetek száma, mióta Musk ül a vezetői székben. Közben a bevételt generáló ötletek sorában az is felmerült, hogy a Twtitter esetleg a felnőtt tartalmak otthonává válhat. A Twitter háza táján honoló zűrzavar a hirdetők figyelmét sem kerülte el. Pár nagyobb cég, mint például a General Motors vagy a Pfizer már fel is függesztette hirdetéseit a Twitteren. Közben pedig az EU is belengette, hogy a tartalmak megfelelő moderálása lesz a Twitter működésének feltétele a kontinensen.

A fentiek fényében nem csoda, hogy egyre többen találgatják, mi lehet a Twitter sorsa a jövőben. A csőd lehetősége nem kizárt, de a szélsőségek felerősödése is egy elképzelhető kimenet. A technikai személyzet jó részének kirúgása után pedig pusztán a Twitter működésének fenntartása is kérdéses. A platform jövőjének kérdése tehát még nyitott, de az biztos, hogy a masszívan veszteséges és megannyi problémával küzdő Twitter felvásárlásával Elon Musk kemény fába vágta a fejszéjét.