8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás – sok KKV-vezető számára csak álom az unalomig ismételt dalszövegben lefestett idilli kép.

A munka és magánélet egyensúlyát vállalkozóként nem egyszerű kihívás megteremteni, de egészségünk szempontjából kulcsfontosságú, hogy odafigyeljünk a harmonikus munkavégzésre és a kellő “énidő” fenntartására. Az alábbi tippek segíthetnek kiegyensúlyozottnak maradni a munkás hétköznapokban!

Felborult balansz – alkalmazottként és vállalkozóként

A work-life balance (magyarul munka-magánélet egyensúly) az elmúlt években divatos kifejezéssé vált, nem is véletlenül. Az egészségtelenül sok munka már a Covid-járvány előtt is egyre több munkavállaló életét keserítette meg, a home office térhódításával pedig még inkább elmosódtak a határok a magánélet és a munkavégzésre szánt idő között.

Otthonról dolgozva rugalmasabbak a keretek: ebéd után elmehetünk egy frissítő sétára, így délután hatékonyabban dolgozunk, este pedig bepótolhatjuk a kiesett időt. Ez elméletben jól hangzik ugyan, a valóságban azonban sokan úgy érzik, hogy folyamatosan készenlétben (és munka-stressz alatt) állnak. Ha a családi élet mellett igazán csak este jut idő a munkára, hát éjjeli baglyokká válnak, és lelkiismeretes alkalmazottként végigdolgozzák az éjszakát is.

Ez a helyzet a legtöbb kis- vagy középvállalkozás vezetőjének sem ismeretlen: saját szerencsénk kovácsaként egy átlagos alkalmazottnál is jobban érezzük a nyomást, hogy minden nap erőnkön felül teljesítsünk, így KKV-vezetőként extrán fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a munka és magánélet egyensúlyára.

Work-life balance a gyakorlatban

A kifejezés az 1970-80-as években született, amikor a HR szakma is felismerte, hogy a túlhajtott munkavállalók hatékonysága csökken, hosszú távon ráadásul egészségük is bánhatja a túl sok munkát. Erre válaszul születtek meg a munka, család és a magánélet egyensúlyát elősegíteni próbáló törekvések – mind a munkáltatók, mind a munkavállalók oldaláról. KKV-vezetőként mindkét aspektusra egyszerre érdemes fókuszálnunk, hiszen nagy eséllyel egy személyben látunk el több feladatot. A legfontosabb tippek a munka-magánélet egyensúlyának érdekében a következők:

1) Tervezett “énidő”

A “munkaholizmus”, vagyis a túlzottan munkacentrikus mindennapok rövid úton kiégéshez vezetnek. Érdemes ezért a munkából kölcsönzött hatékonysági eszközökkel élnünk a pihenés tekintetében is: minden napra tervezzük be naptárunkba a kikapcsolódást, és vegyük ezeket az eseményeket olyan komolyan, mint egy üzleti megbeszélést.

2) Egészséges életmód

A túl sok munka nem csak a stressz miatt káros: pusztán amiatt, hogy sok időt követel, elveszi a lehetőségét annak, hogy élvezetes és egészséges tevékenységeket végezzünk. Mindennapos séta, sport, főzés és egészséges ételek fogyasztása, és persze elégséges alvás – ezek mind kulcsfontosságúak jólétünk szempontjából, viszont idő hiányában gyakran csorbát szenvednek. Ne engedjünk a kötelező minimumból, vagyis sportoljunk valamit minden nap és aludjuk ki magunkat, hiszen csak így tudunk jól teljesíteni nap nap után.

3) Ne zavarj!

A ma használt legtöbb kollaborációs platform, hatékonyságnövelő applikáció és egyéb munkajellegű szoftver külön funkciókkal támogatja a munka-magánélet egyensúly megteremtését. Használjuk a “Ne zavarj!” funkciót, munkaidő után rejtsük el az értesítéseket, és általánosságban is tegyünk meg mindent azért, hogy munkaidőn kívül valóban a pihenésre tudjunk fókuszálni. Munkatársainknak megadhatunk egy vészhelyzeti telefonszámot, amin végszükség esetén hívhatnak, így biztosak lehetünk benne, hogy semmilyen létfontosságú eseményről nem maradunk le.

4) Munka és magánélet szigorú elválasztása

A home office térhódítása talán ebből a szempontból a legveszélyesebb, hiszen így a munka és a magánélet nemcsak időben, de térben is összefolynak. Ha este a TV előtt, a kanapén ülve is felcsapjuk a laptopot, hogy elolvassunk pár emailt, az igazából ritkán tekinthető produktív munkának – viszont nem is pihenjük ki magunkat, hiszen tulajdonképpen dolgoztunk. Ha csak tehetjük, fizikailag is jelöljünk ki egy otthoni munkaállomást, ha pedig van irodánk, ott végezzük el a munka legjavát. A munkára dedikált időben foglalkozzunk valóban teendőinkkel, utána viszont tegyük le a lantot és élvezzük ki a jól megérdemelt pihenést.

5) Napi feladatlisták

Hasznos, ha minden este összeállítjuk feladatlistánkat a következő napra. Ez segít átlátni feladatainkat, és így könnyebb megtartani a fontossági sorrendet is, hogy a munkavégzés valóban hatékony legyen. 

6) Szabadság és pihenés

Egyensúly ide vagy oda, a (jól végzett) munka általában fárasztó dolog. Fogadjuk el ennek realitását, és számoljunk vele, hogy igazán csak akkor pihenjük ki magunkat, ha szabadságra megyünk. Akár elutazunk, akár csak otthonra adunk magunknak “kimenőt”, véssük kőbe, hogy a szabadság szent és sérthetetlen, vagyis ezen jeles időszakokban próbáljunk egyáltalán nem foglalkozni a munkával!