A technológia világára pezsdítően hatott a startup kultúra elterjedése a 2000-es évek elején.

Újszerűen hatott az a felismerés, hogy egy igazán nagyot szóló sikerhez sem kell más, mint egy jó ötlet, némi szakértelem és persze sok-sok szorgalom. Így indult az innovatív garázscégek új korszaka – az elsők közül jó pár pedig ma már világszerte ismert márkanév. Összegyűjtöttünk három ígéretes startup vállalkozást, akiknek 2022-ben felívelhet a csillaga!

Entremo, a magyar egészségügyi okoskarkötő megálmodói

Már korábban hírt adtunk egy magyar fiatalok által indított különleges vállalkozásról. Az általuk készített újszerű okoskarkötők forradalmi változást hozhatnak az egyre túlterheltebb egészségügyi szektorba. Az Entremo egyszerű karperecei megfizethető megoldást kínálnak számos beteg adatainak valós idejű monitorozására – ezt a feladatot jelenleg csak drága és bonyolult monitoringrendszerek képesek ellátni a kórházakban.

Az Entremo terméke olyan egyszerűen működik, mint a ma is széles körben használt fitness-karórák és egyéb eszközök – azonban segítségével olyan fontos élettani paraméterek is mérhetőek, mint például a testhőmérséklet, pulzus, oxigénszaturáció vagy a légzési frekvencia.

A korai sikerek, például egy EU-s ötletversenyen aratott győzelem után világossá vált, hogy az Entremo termékére volna kereslet. Ezért a hat magyar fiatal munkához látott, hogy piacképes termékké alakítsa a kezdeti ötletet. A 2021 nyarán indult tesztfázis után következhet a termék engedélyeztetése, majd a piaci bevezetés. Tehát ha minden jól megy, akár már idén elérhetővé válhat a magyar vállalkozás innovatív terméke!

QuEra Computing, avagy a jövő kvantumszámítógépe

A kvantumszámítógépek ötlete régóta lázban tartja a tudományos közélet egy egyre növekvő szeletét, sőt, a technológiáról mára akkor is egyre gyakrabban hallhatunk, ha nem forgatjuk rendszeresen a Science magazint. Nem is véletlenül: bár a kvantumtechnológia még gyerekcipőben jár, a gyakorlati alkalmazása fenekestül forgathatja majd fel világunkat.

Nem vállalkoznánk arra, hogy egy bekezdésben felvázoljuk az ultrabonyolult technológia alapjait, de a következő példa talán segít érzékeltetni, miért ilyen nagy a lelkesedés. Míg egy hagyományos számítógép 8 bit segítségével 0 és 255 között között bármilyen meghatározott számot képviselhet, egy kvantumszámítógép 8 qubitje elég arra, hogy a gép minden 0 és 255 közötti értéket egyszerre (!) vegye fel. Amikor sok a lehetséges kombináció, a kvantumszámítógépek egyszerre képesek mérlegelni azokat. Más ligában játszanak majd, mint a ma elérhető legerősebb szuperszámítógépek, és ma még lehetetlennek tűnő feladatokat oldhatnak majd meg játszi könnyedséggel.

Az MIT-n (Massachusetts Institute of Technology) és a Harvard Egyetemen kifejlesztett kvantumtechnológia egyik első zászlóshajója a QuEra nevű, 2019-ben alapított startup. A bostoni székhelyű cég tavaly robbant be a köztudatba, amikor 17 millió dolláros támogatást kaptak kvantumtechnológiájuk fejlesztésére – sőt, első, kereskedelmi forgalomban hozzáférhető kvantummegoldásukat már piacra is dobták! Idéntől már elérhető a felhőben az első kvantumeszközük, a megszerzett támogatást pedig további fejlesztésekre fogják fordítani. Az egyetemi fejlesztés 2015-ös indulása után 2017-re már 51 qubitet irányítottak, ma pedig 256 qubit vezérlésére alkalmas a QuEra technológiája. Reményeik szerint éveken belül pedig hihetetlenül erős kvantumszámítógépek előállítására lesznek képesek.

Bakeys: ehető evőeszközök Indiából

Az egyre nyomasztóbbá váló környezetszennyezés világszerte növekvő problémát jelent. A műanyag hulladék kezelésére különféle startupok számtalan ígéretes ötlettel jelentkeztek az elmúlt pár évben: ilyen például a műanyagot szuperkritikus víz segítségével alkotóeleimre bontó Mura Technology, vagy a műanyagevő baktériumok vissza-visszatérő ötlete. Azonban máig igazán jelentős áttörést egyik ötlet sem hozott.

Az indiai Bakeys koncepciója ugyan a műanyag hulladékoknak csak egy jól meghatározott körére fókuszál, ott viszont valóban fenntartható megoldást jelenthet.

Csak az Egyesült Államokban évente 40 milliárd darab egyszer használatos műanyag evőeszköz fogy el. Bár léteznek alternatívák fából és papírból, igazán környezetbarátnak ezek sem mondhatóak, és elterjedésük is lassan halad.

A Bakeys megoldása a problémára: ehető evőeszközt állítanak elő természetes anyagok, például cirok, különféle lisztek, rizs és köles felhasználásával. Ebből a keverékből kanalat, villát és evőpálcikát is képesek gyártani, amelyek mindegyike teljes mértékben elfogyasztható, így garantáltan nem terheli tovább a környezetet!