A koronavírus-járvány kezdetén az egész világ lélegzetvisszafojtva figyelte, ahogyan Olaszország, majd sorra más nemzetek kórházai is kapacitásuk határán küzdöttek a betegek életéért.

Ebben a kiélezett helyzetben robbant nagyot egy innovatív, fiatal magyar csapat ötlete: az Entremo okoskarkötői megfizethető megoldást kínálnak több beteg adatainak egyidejű monitorozására.

Barátságból startup

Az Entremo-csapat története a nagyközönség előtt egy 2020-as #EUvsVirus Hackathon, vagyis ötletverseny-győzelemmel indult. De az alapítók személyes története ennél régebbre nyúlik vissza: a hat fiú már gimnáziumba is együtt járt, később pedig mindannyian a műszaki pályát választották, többen egy egyetemre is jártak. Ráadásul csapatuk, a Team Discover évek óta tarol Európa legnagyobb hackathonján, amit zsinórban háromszor nyertek meg.

Tegyünk itt egy kis kitérőt: a hackathon olyan ötletbörze, ahol a versenyzők egy, a versenykiírásban definiált valós kihívásra keresnek valamilyen technológiai választ. Az ötletek értékelésekor kulcsfontosságú a megvalósíthatóság: általában már kész prototípussal kell rendelkezni a rövid, jellemzően 2-3 napos verseny végére.

A 2020. áprilisi hackathon során a versenyző csapatok a járványhelyzet olyan kulcsterületeinek problémáira kerestek megoldást, mint például az egészségügy, a digitális oktatás vagy az otthoni munkavégzés.

Az Entremo fiatal mérnökei az egészségügy egy talán meglepő kihívását választották. Számos orvossal beszélgetve megértették, hogy a Covid-osztályokon a sok beteg miatt alapvető problémát jelent a betegek paramétereinek folyamatos figyelemmel követése, ami azért szükséges, hogy az orvosok időben beavatkozhassanak, ha romlik egy beteg állapota.

Kellő figyelem minden betegre

A túlterhelt egészségügyi intézményekben a betegek különféle egészségügyi alapparamétereinek monitorozása továbbra is alapvetően manuálisan történt, vagyis az ápolók naponta többször megmérték, majd lejelentették az egyes betegek alapadatait (például testhőmérséklet, pulzus, oxigénszaturáció). Ezután jött a járvány során kötelező fertőtlenítés, ruhacsere, majd jöhetett a következő beteg. Mindez átlagosan legalább 5-10 perces folyamat volt betegenként – miközben az osztályokra folyamatosan özönlöttek az új fertőzöttek.

Természetesen az intenzív osztályokon már van kialakult gyakorlat a páciensek állapotának nyomon követésére, ám ott drága és nehézkesen használható gépek segítik a betegek folyamatos monitorozását, ami viszont nem jelent skálázható megoldást.

Az Entremo ötlete ezzel szemben egy megfizethető és könnyen használható okoskarperec (illetve a korai időkben még egy fejre erősíthető, szemüveghez hasonló eszköz) volt. Ez az okoseszköz az általa mért alapadatokat (vagyis a testhőmérséklet, pulzus, légzésfrekvencia és oxigénszaturáció értékeit) továbbítja a felhőben egy központi interfészhez, ahol a nővérek egyszerre több beteg adatait követhetik figyelemmel valós időben. A rendszerben ráadásul automatikus figyelmeztetések is beállíthatók, hogy a romló állapotú betegek biztosan időben megkapják a szükséges ellátást.

Elméleti ötlettől a gyakorlati sikerekig

Az Entremo találmányát az #EUvsVirus hackathonon 900 csapat ötlete közül választották győztesnek, ami önmagában is nagy szó. De ez még nem garancia arra a sikerre, amit a fiatal csapat azóta elért. A projekt kezdetben a hat alapító munkáját fogta össze, míg nem egészen egy évvel később pedig már 4 partnerrel egy 20 fős csapat dolgozott azon, hogy a gyakorlatban is értékesíthető termékké fejlesszék az ötletet.

Az 500 ezer eurós első körös támogatás közelebb hozta a piaci bevezetés álmát, és 2021. júniusában már a termék tesztelése is lezajlott egy idősek otthonában. A pilot tapasztalatai alapján az Entremo máris újabb termékfejlesztési irányra bukkant: moduláris szenzorokkal tervezik kiegészíteni eszközüket, így például vérnyomásmérésre vagy az elesés érzékelésére is alkalmassá téve azt.

A tesztfázis eredményeképpen elindulhat a legalább egy évig tartó engedélyeztetés, a piaci bevezetés pedig megnyithatja az utat a további sikerek előtt. Az igény mindenesetre adott: az Entremo saját bevallása szerint több egészségügyi intézmény is élénk érdeklődéssel reagált az okoskarperecek ötletére. A startup mára több külföldi partnerrel is együtt dolgozik, így a nemzetközi piac is könnyebben megnyílhat az Entremo és találmánya előtt!