A fiatalok (de mára valójában szinte minden korosztály) körében kóros méreteket öltő kényszeres telefonnyomkodás, a “mérgezőnek” titulált közösségi média és az online térbe költöző társas kapcsolatok idején gyakori vélemény, hogy az okostelefonok és az internet kiüresítik életünket.

Elképzelhető, hogy ebben is van igazság – de azt is kár volna elvitatni, hogy a digitális technológia sok tekintetben életmentő lehet. Az alábbi esetekben ezt a szó legszorosabb értelmében értjük, ez pedig talán segíthet újraformálni kapcsolatunkat az alapvetően nemes célokkal született eszközök felé!

A Twitter-felhasználó esete a mérgező hallal

2016 novemberében egy Atto Narathiga (ál)nevű lelkes horgász és japán Twitter-felhasználó büszkén adta hírül követőinek, hogy milyen különleges halat fogott. A fotót kísérő szövegben leírta: alig várja, hogy este megfőzze, majd szójaszósszal jóízűen elfogyassza az ízletesnek tűnő halat.

Atto nagy szerencséje, hogy követői résen voltak, és válaszukban gyorsan tudatták vele: a hal valóban különleges, de nemcsak bőrének érdekes mintázata miatt – hanem amiatt is, mert belsőségei, ha nem megfelelően készítik el őket, halálos mérget jelenthetnek az ember számára. A rajzos íjhal bendőjében rejtező palytoxin elfogyasztása ugyanis akár életveszélyes is lehet (bár emberekkel kapcsolatban még nem jegyeztek fel halálesetet).

Némi izgalomra adott okot, hogy Atto órákon át nem válaszolt az őt figyelmezető tweetekre. A történet azonban boldog véget ért, mivel rövidesen kiderült, hogy csak lemerült a telefonja pecázás közben, de időben értesült a veszélyről. Még azon melegében visszaengedte a halat a vízbe, ami boldogan elúszott.

Photo credit: Twitter/Atto Narathiga

Rejtélyes szén-monoxid-mérgezés a Redditen

Egy másik, 2015-ös esetben a Magyarországon kevésbé népszerű, de a tengerentúlon nagyra nőtt Reddit fórum mentett életet. A platform egyik felhasználója, bizonyos RBradbury1920, egy különös eset miatt kérte a Redditezők segítségét: házában apró cetlik kezdtek megjelenni olyan információkkal, amiket rajta kívül senki más nem tudhatott.

A rejtély megoldása érdekében egy napon webkamerát szerelt a szobájába, de nem sikerült fülön csípnie a tettest. Másnap is új papírfecni várta, de a számítógépén nem talált videofelvételt – viszont feltűnt neki, hogy valaki ürítette a lomtárat a gépen. Ezen a ponton a fórumozók természetesen felkapták a rejtélyes sztorit és megannyi elmélettel álltak elő, hogy mi állhat a dolog hátterében.

Egyikük, egy Kakkerlak néven üzenő felhasználó visszagörgette és elolvasta RBradbury1920 minden üzenetét. Feltűnt neki, hogy RBradbury1920 egy apró, hosszúkás alakú szobában él, és egy érdekes elméletet prezentált: mi van, ha a kis légterű szobában felgyűlt szén-monoxid a tettes? Ha valahol szivárgás van, az könnyen telítheti a szobát, ezzel megmérgezve RBradbury1920-at, aki így öntudatán kívül maga helyezhette el a cetliket a falon. Szerencsére a segítséget kérő felhasználó komolyan vette a hipotézist, és beszerzett egy szén-monoxid mérőt. Hamar kiderült, hogy valóban erről van szó, így RBradbury1920 megkapta a szükséges kezelést, és felépült a mérgezésből.

Távdiagnózis az Instagramon

A következő esetben a családi fotóalbum ékessége bizonyult életmentőnek. Történt ugyanis, hogy Sarah Frei feltöltött az Instagramra egy kedves családi képet, amin saját nagyapja, John Rzeppa büszkén és boldogan öleli dédunokáit. A sok like mellett azonban egy rossz hírt is kapott: egyik követője és gimnáziumi barátja, Jennifer Mancuso történetesen bőrgyógyászként dolgozott, így egyből kiszúrta a fotón az idős úr homlokán megjelenő elváltozást.

Mancuso nem volt rest visszapörgetni a képek között, így azt is hamar meg tudta határozni, hogy az idős úr bőrén látható folt gyorsan nő, ami akár rákos elváltozásra is utalhat. Rzeppa urat korábban azzal nyugtatták, hogy a folt csak a korral jár, nem érdemes aggódnia miatta. Rzeppa úr Mancuso figyelmeztetése után gyorsan orvoshoz fordult, és két héten belül melanomával (rosszindulatú bőrdaganattal) diagnosztizálták. Az orvosok teljes egészében el tudták távolítani a daganatos elváltozást Rzeppa úr homlokáról, ezzel megmentve az életét és esélyt adva neki, hogy láthassa felnőni szeretett dédunokáit.

Photo credit: Instagram/Sarah Frei