Finnország a világon elsőként már elfogadja a digitális útlevelet a hagyományos papíralapú úti okmány helyett.

Az utazás így gördülékenyebb lehet, a gyorsabb útlevél-ellenőrzés miatt pedig a várakozási idők is jelentősen csökkenhetnek. A finn kormány ugyan az első a sorban, de sokan úgy látják, az EU egészében hasonlóan változhat a rendszer a jövőben.

Hogy működik a digitális útlevél?

A finn határőrök a Finnair légitársaság Helsinki és az Egyesült Királyság bizonyos városai között közlekedő gépein már elfogadják a FIN DTC Pilot nevű applikációt is útlevél helyett. Az utasok a vantaa-i rendőrkapitányságnál kezdeményezhetik regisztrációjukat, majd a digitális útlevél készítésének első lépéseként személyesen is meg kell jelenniük érvényes (papír alapú) útlevelükkel. Ekkor fénykép készül róluk, és a szükséges beleegyezési nyilatkozatokat is aláírják. 

Ezzel a folyamat véget is ért. Az utasok a digitális útlevél elkészülte után a DTC (Digital Travel Credentials, vagyis digitális útiokmányok) applikáció segítségével igazolhatják magukat a helsinki reptéren, ha Londonba, Edinburghba vagy Manchesterbe tartanak, vagy onnan térnek haza. Az applikációval utazás előtt legkevesebb 4 órával kell megküldeniük adataikat a finn határőrségnek. 

A határőrök a repülőtéren egy arcfelismerő szoftverrel és a digitális útiokmány szkennelésével egyeztetik az adatokat, sikeres azonosítás esetén pedig az utas már tovább is haladhat. A rendszer első próbája a helsinki reptéren fut és 2024 februárjáig tart.

Digitális útlevéllel az EU-ban

Az nem titok, hogy az Európai Tanács is érdeklődik az útiokmányok modernizációja iránt: a szervezet tavalyi felhívására reagálva Horvátország is tervezi saját pilo-projektjét a zágrábi reptéren. Az EU mindkét rendszer tanulságait be kívánja építeni saját tervezetébe, ami aztán minden európai uniós állampolgár számára lehetővé tenné a digitális oklevéllel történő utazást az államközösségben.