A Tinder, amely jelenleg a világ legkedveltebb társkereső alkalmazása, az idei évben elkezdte tesztelni a Face to Face funkciót, mellyel a felhasználók videohívást kezdeményezhetnek a már meglévő app-béli párjaikkal, amennyiben ehhez mindkét fél hozzájárul.

A cég évek óta dolgozik valamilyen videoformátummal operáló kiegészítés kifejlesztésén, mivel minden közösségi felületen a videótartalmak a legnépszerűbbek, ami azt is jelenti, hogy ez a legalkalmasabb eszköz a felhasználók alkalmazáson belül eltöltött idejének megnövelésére.

Éppen aktuális

Habár a legújabb kísérleti funkció teljesen egybevág a koronavírus-járvány okozta globális karanténintézkedésekkel, a kettő között csupán annyiban lehet kapcsolatot felfedezni, hogy utóbbi ráerősített az előbbi szükségességére.

Kézenfekvő módon a karantén nem kedvez sem az egyéjszakás találkozóknak, sem pedig a bimbózó, új kapcsolatoknak, ahogy a baráti összejöveteleknek vagy bárminemű szokásos szociális pezsgésnek sem. Éppen ezért lehet most kimondott létjogosultsága egy ilyen fejlesztésnek: az emberek visszakívánják a vírusmentes, szabad világot, ahol különösebb tervezés nélkül, bármikor találkozhattak a szeretteikkel és spontán megismerkedhettek annyi új emberrel, amennyire csak igényük volt. Erre az igényre építve sorolta a Tinder prioritási listájának élére a videofunkció globális bevezetését.

Kinyílik a világ

Ez egészen új távlatokat nyithat az alkalmazás életében, ugyanis a Tinder Plusszal járó Passport funkció 2015-ös bevezetése óta a felhasználók valós tartózkodási helyüktől függetlenül is kereshettek és találhattak új párokat. A fizikai távolság áthidalása pedig az ismerkedés tágabb értelmezései felé hangolja a klasszikus társkeresőt. Ráadásul ugyancsak a járványra való tekintettel a Passport szolgáltatás idén áprilisban egy rövid ideig ingyenesen elérhetővé vált, így olyan felhasználók tömegei is kipróbálhatták az előfizetéssel járó előnyöket, akik eddig csak az ingyenes felülettel találkoztak.

Mindezt megspékelve a videofunkcióval, az elhúzódó kijárási korlátozásokkal és azzal, hogy az emberek világszerte közelítik (ha még nem érték el) izolációkapacitásuk maximumát, minden adottnak tűnik ahhoz, hogy a Tinder számos új előfizetőt szerezzen és nyertesen jöjjön ki a 2020-as évből.

Az újdonság veszélye

A társkeresők azonban specializációjuk okán eddig is a legtámadhatóbbnak számítottak; a valós idejű társkereséshez elengedhetetlenül szükséges helymeghatározás funkciót például évekbe telt annyira biztonságossá tenni, hogy ne három gombnyomás legyen kideríteni bármelyik felhasználó tűpontos tartózkodási helyét.

Általánosan érvényű igazság, hogy minél több a szabadság, a lehetőség, annál csekélyebb a biztonság mértéke. Így van ez az ilyen alkalmazást bővítő új funkciókkal is, melyektől kiszolgáltatottabbakká válhatnak a felhasználók. A videofunkció kapcsán például jogosan merül fel, hogy az utólagos jelentésen kívül hogyan lesz képes kiszűrni az app a rosszindulatú felhasználókat, a szexuális zaklatókat, vagy akár a videóanyagokkal való esetleges visszaélést. Ez akérdés viszont jelenleg megválaszolatlan a többi közösségi felületen is, így a Tinder valószínűsíthetően a lokációhoz hasonlóan ezt a funkciót is folyamatos frissítésekkel és fejlesztésekkel igyekszik majd biztonságosabbá formálni.