A szolgáltatók világszerte rohamtempóban fejlesztik az 5G hálózati infrastruktúrájukat, a technológiának így egyre többféle mindennapi felhasználása válik lehetővé. Lássuk, milyen változásokra számíthatunk a közeljövőben!

Az 5G felfutása

Az 5G terjedése az Amerikai Egyesült Államokban és Ázsiában a leggyorsabb, de világszerte is egyértelműen ez a trend. A 2022-es Ericsson Mobility Report szerint 2027 végére globálisan mintegy 4,4 milliárd 5G-előfizetés lesz – ezzel az 5G gyorsabban terjed, mint anno a 4G.

2022 második negyedévében 70 millióval nőtt az 5G előfizetések száma, és egyre több 5G-képes okostelefon fogy, így nem csak a hálózati infrastruktúra, de a felhasználók eszközparkja is egyre nagyobb mértékben van fel készülve az 5G-re. Összességében a jelenlegi trendek alapján 2030-ra a világ népességének egynegyede fog hozzáférni szélessávú 5G kapcsolathoz. 

Ezek az előrejelzések jelentős változásokat sugallnak, tehát a közeljövőben elkezdhetjük látni azokat a nagyívű folyamatokat, melyekről évek óta hallunk az 5G kapcsán.

5G a kereskedelemben

Elemzői várakozások szerint az egyik első terület, ami kiélvezheti majd az 5G előnyeit a kereskedelem lesz. Azokon a sűrűn lakott területeken, ahol először lesz elérhető a technológia, olyan célokra is felhasználhatják majd, mint  a polcérzékelők felszerelése, önkiszolgáló kasszák működtetése, vagy a QR-kódok szélesebb körű alkalmazása. 

A kereskedők akár versenyelőnyt is kovácsolhatnak digitális felkészültségükből, így az eladótérben több digitális és “összekapcsolt” élményre számíthatunk, illetve szűkülhet a szakadék az online és fizikai vásárlási élmény között. Az 5G-vel könnyebbé válik a teljes ügyfélkapcsolat-menedzsment és technikai támogatás, valamint gyorsíthatja a virtuális és kiterjesztett valóság (VR és AR) fejlődésétis.

Új korszak a gyártásban

Az 5G technológia a termékek gyártásában is fordulatot hozhat. Az adatalapú analitikai megoldások, a mesterséges intelligencia széleskörű alkalmazása, illetve a fejlett robotikával felturbózott okosgyárak nagyban növelhetik a gyártás hatékonyságát. Ahogy az5G kifizetődő befektetéssé válik, egyre több cég kezdhet privát 5G hálózatok kiépítésébe, vagy szerződhet a szolgáltatókkal a publikus 5G hálózat spektrumának egy szeletéért. A McKinsey számítása szerint az évtized végére $400-650 milliárd dollár között lehet az 5G technológia hatása a gyártásban.

Az 5G forradalmat hoz az egészségügyben is

Azokban az országokban, ahol az egészségügyi szektor gyorsabban követi le a technológiai változásokat, az 5G rövid időn belül hozhat forradalmi áttöréseket. A PwC kutatása szerint távdiagnosztika, és az egészségügyi adatok elektronikus kezelése csak a kezdet: 5G-technológiával megvalósulhat a betegágyak valós idejű monitorozása, de követhető akár az egészségügyi szakszemélyzet mozgása is a kórházban, hogy a segítség a leghamarabb érkezhessen, ha szükség van rá.

Az úgynevezett taktilis internet pedig a robotok segítségével távolról elvégzett műtétek korszakát is elhozhatja. Ez leegyszerűsítve annyit jelent, hogy az orvos egy számítógép és kontrollerek segítségével akár a világ másik pontjáról is elvégezheti a műtétet a beprogramozott robotokat irányítva. Ez megnyitja az utat a távoli műtétek elvégzése előtt, ami az elmaradottabb régiókban is elérhetővé tehet olyan beavatkozásokat, amiket jelenleg képtelenség lenne elvégezni.

5G a mindennapokban

A fenti területek mellett azonban azt is érdemes megemlíteni, hogy az 5G a hétköznapokban is változást hozhat. Jó példája ennek a fixed wireless access (FWA, helyhez kötött vezeték nélküli elérés) technológia, mellyel lakóházakban is kiváltható vezetékes internet. A vezetékes kapcsolathoz hasonló sebességet kínáló 5G elérés akár olcsóbb is lehet a hagyományosnál, és minden eddiginél több háztartásba juttathatja el az internetet. 

Az otthoni 5G-internet ráadásul már nem is a jövő zenéje, hiszen a Yettel kínálatában is elérhetőek már vezeték nélküli internetkapcsolatot kínáló csomagok, melyek megfelelő 5G-lefedettség esetén akár 1000 Mbit/s letöltési sebességet is lehetővé tesznek.