Kikelt magából Elon Musk, miután az Apple bejelentette, hogy eszközeiben integrálja az OpenAI mesterségesintelligencia-rendszereit.

Az OpenAI korai befektetői között szereplő Musk szerint elfogadhatatlan biztonsági kockázatot rejt, ha az Apple beépíti eszközeibe a legnagyobb MI-cég rendszereit. Ezért nemcsak hogy kitiltaná az Apple eszközeit saját cégeitől, de még a látogatókat is arra kötelezné, hogy a portánál leadják iPhone-jaikat…

Apple Intelligencia és az OpenAI-Apple “házasság”

Amint arról már hírt adtunk a Yettel Business Blogon, az Apple nagy horderejű bejelentést tett a közelmúltban: az Apple iPhone eszközein elérhetővé válik az OpenAI mesterségesintelligencia-technológiája. Konkrétan arról van szó, hogy amikor a felhasználó az Apple Siri nevű személyi asszisztensét használja, választhat, hogy az Apple saját fejlesztésű MI-modelljét (Apple Intelligence) alkalmazza, vagy az OpenAI híres ChatGPT-jétől szeretne választ kapni. Így kontrollálhatja, hogy adatait átadja-e az OpenAI-nak.

Miután az Apple integrálta eszközeibe az OpenAI rendszerét (bár bizonyos funkciók csak később jelennek majd meg a felhasználók eszközein), Elon Musk azonnal felszólalt az újítás ellen. Musk szerint ezzel ugyanis olyan biztonsági rések nyílnak meg, amik teljességgel elfogadhatatlanná teszik a megoldást az üzleti világban. Musk a tőle megszokott hevességgel reagált: bejelentette, hogy ha megvalósul az OpenAI rendszereinek integrációja az Apple eszközeibe, kitiltja az összes Apple-eszközt az összes cégéből (vagyis a Tesla, a SpaceX, és az X területéről).

A valóságban ez úgy festene, hogy belépés előtt még a látogatók is kötelesek lennének leadni iPhone-jaikat, amiket aztán egy Faraday-kalitkába helyeznének, így blokkolva az összes vezeték nélküli jelet, hogy az eszközök ne legyenek képesek adattovábbításra.

Az Apple természetesen jelezte, hogy a felhasználók érzékeny adatait kiemelt figyelemmel kezelik, ezért nem osztják meg sem az eszköz tartózkodási helyét, sem annak IP-címét, az előzményeket, de magukat az AI felé irányított kéréseket sem.

Miért kapta fel a vizet Musk?

Musk szerint az Apple nem tudhatja, hogy mi történik azokkal az adatokkal, amiket a cég eszközei átadnak az OpenAI-nak. A biztonsági kockázatok miatti aggodalomnak persze lehet alapja – de iparági szakértők szerint Musk esetében elképzelhető, hogy valójában nem erről van szó.

Musk ugyanis korábban már természetesen úgy az OpenAI-jal, mint az Apple-lel is összetűzésbe keveredett. Az Apple-tiltást megelőző legfrissebb fejlemény az volt, amikor az Apple leállította hirdetéseit az X-en (Musk erre nevezte át a Twittert, miután átvette az irányítást a cégnél), mivel hirdetései olykor antiszemita tartalmak mellett jelentek meg.

A pikáns sztori azonban ennél is régebbre nyúlik vissza, hiszen Elon Musk már az OpenAI beperlésével is fenyegetőzött idén tavasszal. Az OpenAI korai befektetői között szereplő Musk akkor profitéhséggel vádolta az eredetileg nonprofitként induló, mára legnagyobbra nőtt mesterségesintelligencia-céget. Musk szerint ugyanis az OpenAI eredeti célja az emberiség megsegítése volt, amit valamelyest aláásott a Microsoft 10 milliárd dolláros befektetése (illetve vélhetően a mostani, Apple-lel kötött megegyezés is, bár ennek pénzügyi hátteréről nem tudunk semmit). A 2015-ben indult OpenAI 2019-ben alakult profitorientált vállalkozássá, vagyis azóta célja a nyereség termelése, míg korábban csak a technológia fejlesztését tűzte ki célul.

A tervezett perből végül nem lett semmi, mivel az OpenAI nyilvánosságra hozott egy pár évvel korábbi levelezést, amelyben maga Musk érvelt amellett, hogy az a cégnek profitot kéne termelnie. Musk és az OpenAI vezetői még 2017-ben döntöttek úgy, hogy a cég profitorientált szervezetté alakul – Musk ekkor többségi részesedést és vezérigazgatói pozíciót követelt, valamint az igazgatótanács irányítását is magához akarta vonni. Amikor a tárgyalások rosszul kezdtek alakulni, Musk egyszerűen megvonta az OpenAI finanszírozását. Sokak szerint Musknak most valójában csak az a problémája, hogy nem jött össze a cég “einstandja” – eszerint nem is a profittermeléssel van gond, hanem azzal, hogy nem Musk profitjáról van szó…

Musk végül elállt a pertől, és a korábbiakból (illetve a Tesla vezérének robbanékony természetéből) kiindulva van rá esély, hogy végül az Apple eszközeinek tiltásából sem lesz semmi.