Sosem volt még ilyen forró téma a kibervédelem: csak tavaly hazánkban is tízmilliárdos volt a kár.

Az interneten minden eddiginél több információ érhető el rólunk és vállalkozásunk munkatársairól, ami biztonsági kockázatot is jelent. Kulcsfontosságúvá válik, hogy kontrolláljuk, milyen adatainkat tesszük közzé az interneten. Ezt segíti a Google applikációjának egy kevéssé ismert funkciója.

Visszaélés a közzétett adatokkal

A legtöbben valószínűleg meglepődnének, egy átlagemberről milyen sok adat kering az interneten – köztük pedig akadnak egészen érzékeny adatok is. 

A Google Maps térképalkalmazás Street View funkciója (ami a világ szinte minden pontjáról kínál relatíve naprakész fényképfelvételeket), a műholdas képek, a közösségi média, de még az ingatlanhirdetésekből kibogarászható információk is megkönnyíthetik, hogy valaki kényelmetlenül sokat tudjon meg rólunk. Onnan pedig már csak szándék kérdése a következő lépés – a fenyegetés mindenesetre valós. Ezért is üdvözlendő a Google applikáció Results about you funkciója.

Keresőtalálatok rólam

A hazai hírekben nagyrészt a radar alatt maradt a Google 2023 nyár végi bejelentése, pedig a személyes adataink védelme szempontjából nagy ugrást jelentett a funkció – még akkor is, ha hazánkban egyelőre nem érhető el. Várható azonban, hogy (ahogy a többi Google-funkció is) a jövőben ez is megjelenik Magyarországon.

A Results about you (keresőtalálatok rólad) néven elérhető funkció folyamatosan figyeli, mikor jelenik meg valamilyen érzékeny adatunk (például nevünk, címünk, e-mail-címünk vagy telefonszámunk) az interneten, és azonnal riasztást küld nekünk. Ilyen esetben pár kattintással kérhetjük a Google-től az adatainkkal visszaélő weboldal eltávolítását a Google keresési találataiból.

A hasznos funkciót a Google applikációban kell majd keresnünk, de fontos tudnunk, hogy ezzel adataink nem tűnnek el az internetről, csak a Google keresésekből. Tehát ha valamilyen érzékeny személyes adatunk került fel az internetre, más lépéseket is tennünk kell, hogy eltüntessük! De a Google fenti funkciójával legalább azt elérhetjük, hogy nehezebben legyenek megtalálhatóak ezek az adatok. Az információk eltávolítását a Google-ról a cég egy dedikált leírással is segíti.