Az Nvidia történetével már a YettelBusinessblogon is foglalkoztunk.

A grafikus processzorok és más chipek fejlesztésével és gyártásával foglalkozó amerikai cég régóta sikeresen működik a világpiacon, de az AI-forradalom új szintre katapultálta a vállalat profitabilitását.

Felfelé ívelő üzlet

A cég idén februárban tette közzé pénzügyi beszámolóját, ami szerint 2023 negyedik negyedévében bevételei még a Wall Street-i elemzők várakozásait is meghaladták. Az előrejelzés szerinti 20,62 milliárd dolláros árbevételei ugyanis a valóságban 22,10 milliárdra rúgtak, de a cég egy részvényre jutó jövedelme is több, mint 10%-kal meghaladta a várakozásokat.

Az Nvidia vezérigazgatója, Jensen Huang szerint a növekedés a jövőben sem torpan majd meg, mivel a generatív AI-robbanás miatt egyre nagyobb az igény a mesterséges intelligencia számításaiban jeleskedő grafikus gyorsítókra (míg a hagyományos processzorokra kevesebb figyelem vetül). A rohamtempóban fejlődő AI-megoldások pedig egyre több számítási teljesítményt követelnek.

Szédítő növekedés az Nvidia háza táján

Az AI-ipar központi szereplőjeként az Nvidia valóban brutális számokat produkál: egy részvényre jutó bevételei 769%-kal nőttek a megelőző évhez képest, míg a cég teljes bevétele 265%-kal (profitja pedig hihetetlen módon 580%-kal) nőtt. A cég piaci kapitalizációja idén már meghaladta az Alphabet (a Google anyacégének) értékét, így az Nvidia a Microsoft és az Apple után a világ harmadik legnagyobb techcégévé vált.

Az Nvidia termékei iránti igény ráadásul több iparág felől is növekszik: az autóipar, a pénzügyi szektor, és az egészségügy is egyre nagyobb arányban használ mesterségesintelligencia-alapú megoldásokat. Mindeközben a mesterségesintelligencia-adatközpontokba szánt chipek forgalma is kilőtt. A cég így abba a szerencsés helyzetbe került, hogy várakozásai szerint új generációs chipjei terén a gyártási kapacitásaival nem is tudja majd kielégíteni a gyorsan felszökő keresletet – gyakorlatilag amit csak képesek legyártani, azt el is adják.

Bár a valódi növekedés az AI felől jön, ahol a piac 70%-át az Nvidia dominálja, azért a cég hagyományos piaca (vagyis a laptopokra és PC-kbe szánt, játékra optimalizált grafikus kártyák gyártása) sem szégyenkezhet, hiszen 56%-os növekedést könyvelhet el a megelőző évhez képest.