Új eszközt jelenthet a klímaváltozás elleni küzdelemben az energiatermelés egy új formája.

Amerikai mérnökök először küldtek a Földre sikeresen az űrben megtermelt energiát (villamos áramot). A megoldást fejlesztő mérnökök szerint találmányuk úgy demokratizálhatja az energiához való hozzáférést a Földön, ahogy a világűrből sugárzott internet teszi azt az információkhoz való hozzáféréssel.

Űrbéli energia

A globális zöld átállás egyik nagy kérdését oldhatja meg a Caltech mérnökeinek új rendszere. A most sikerrel tesztelt koncepció szerint a műholdak egy hosszú sora napelemekkel termeli a villamos áramot a világűrben, amit aztán mikrohullámú adók segítségével sugároznak a földre.

A Space Solar Power Demonstrator (SSPD) néven jelzett, idén februárban tesztelt fejlesztés nagyjából 100 milliwatt értékű teljesítményt tudott továbítani a világűrben, amiből nagyjából 1 milliwattot sikerült a Földre küldeni. A kísérletet nyolc hónap alatt több ízben is megismételték. Az igazi tudományos újdonságot az energiasugár irányítása jelenti: a Caltech mérnökei által fejlesztett mikrohullámú átviteli rendszer (MAPLE)  ugyanis könnyen átfókuszálható, így a Föld felszínén máshova tudja irányítani az energiasugarat. Ez praktikusan azt jelenti, hogy használatával a világ bármely pontját elláthatnánk elegendő árammal.

A mérnökök jelenlegi elképzelése nagyjából ezer műholdot állítana sorba az űrben, amelyek egyik oldalon 50 méteres napelemet hordoznának, míg másik oldalukon foglalna helyet a mikrohullámú adó. Egy efféle űrbéli naperőmű a fejlesztők szerint akár 10 ezer háztartást is el tudna látni elektromos árammal.

Az űrben termelt energia futurisztikus ötlet ugyan, de teljesen észszerű: az űrben ugyanis a napelemek a nap 24 órájában működhetnek, nem kell éjszakai “kieséssel” számolnunk. Az űrbéli fényben ráadásul megvan azon kék hullámok energiája is, amik a Föld légkörén már nem jutnak át (vonatkozó érdekesség, hogy a kék fény szétszóródása miatt látjuk kéknek az eget). Az új találmány így jelentős mennyiségű, környezetszennyezés nélkül megtermelhető energia felhasználását tenné lehetővé gyakorlatilag bárhol a világon.

Napelemfarmok az űrben

Az űrbéli napenergiát gyűjtő és továbbító panel fejlesztését a Pentagon is támogatta; PRAM nevű rendszerük már 2020 óta a világűrben kering. De a technológiával nemcsak Amerikában foglalkoznak: Japán is hasonló rendszert fejleszt, 2023-ban még magabiztosan arról nyilatkoztak, hogy 2025-re valósággá válhat az űrben megtermelt energia Földre sugárzása. De az űrbéli energia felhasználását vizsgáló SOLARIS-kezdeményezés keretében az Európai Űrügynökség (ESA) is komolyan foglalkozott a technológia bevezetésével, mi több, bemutatta egy hatalmas napenergia-farm tervét. 

Az űrben termelt napenergia a tudomány jelenlegi állása mellett életképes koncepciónak tűnik. Ha pedig sikerül érdemben kifejleszteni és skálázni a technológiát, az jelentősen megkönnyítheti az emberiség számára egy karbonsemleges jövő kiépítését.