Idén márciusban lépett életbe az EU új, digitális piacokról szóló törvénye, a Digital Markets Act (DMA). Ez pedig – megannyi más változás mellett – az Apple-féle App Store gyökeres átalakulását is elhozta.

Miről szól a Digital Markets Act?

A DMA-ról részleteiben értekeztünk korábbi cikkünkben, így álljon most itt csak egy gyors emlékeztető. Az új, digitális piacokról szóló törvény legfőbb célja az online adatvédelem erősítése és a digitális piacok “tisztaságának” biztosítása.

Ennek megfelelően az olyan nagy szereplőknek, mint a TikTok, alkalmazkodniuk kell. Az Apple-t pedig már gigantikus büntetéssel is sújtotta az Európai Bizottság a tisztességtelennek ítélt piaci gyakorlat miatt. 

Mi változik az App Store-ban?

Pontosan ezek miatt változik idén hatalmasat az iPhone-ok alkalmazásboltja. Korábban ugyanis csak az App Store-ból vásárolhatunk applikációkat, és azokért kizárólag az Apple saját pénzügyi megoldásán keresztül fizethettünk. Az Apple az alkalmazáson belüli vásárlásokat is megsápolja: korábban minden tranzakció 30%-át vonta le, ez csökkent most 17%-ra. (A bizonyos fejlesztőknek adott kedvezményes “adókulcs” az eddigi 15%-ról 10%-ra módosul).

De ennél jóval nagyobb horderejű változás, hogy az Apple-t rákényszerítették az alternatív alkalmazásboltok működésének megtűrésére. Az iOS operációs rendszer 17.4 verzióját követően tehát már nem csak az App Store-t használhatjuk majd a cég készülékein, hanem más fejlesztők alternatív megoldásai is bemutatkozhatnak.

Az alkalmazások fejlesztői annak is örülhetnek, hogy mostantól már nemcsak az Apple pénzügyi megoldását használhatják a fizetések intézésére, saját pénzügyi megoldást is alkalmazhatnak. Más kérdés, hogy az Apple megtalálta a módját, hogyan “adóztassa meg” ezt is, hiszen az alternatív fizetési módokat használó appok fejlesztői (az első egymillió telepítést követően) minden telepítés után 50 eurócentet fizetnek majd a techóriásnak.

A felhasználók számára a fizetés kényelmesebb lehet, hiszen már nemcsak a cég saját Apple Pay fizetési megoldása használhatja majd az iPhone-ok által támogatott érintésmentes fizetést, hanem külső alkalmazásfejlesztők is.

Talán kevésbé hírértékű változás, de az újítások a böngészők közti versenyre is hatással lehetnek. A frissítés után az Apple készülékein könnyebb lesz a Safari helyett más böngészőt használni alapértelmezettként – ezt már az első indításkor eldönthetjük majd.