Amióta léteznek hordozható és okoskészülékek, azóta problémát jelent azok töltése.

Az okostelefonok gyártói inkább a funkciók bővítésére fókuszálnak, miközben az átlagos okostelefon jó, ha egy napot kibír egy töltéssel – míg a mobiltelefonok hőskorának készülékei akár egy hetet is kihúztak. Finn kutatók most jókorát léptek előre a vezeték nélküli töltési technológiák fejlesztésében, így elképzelhető, hogy nemsokára már “a levegőből”, bármiféle kábel vagy egyéb beavatkozás nélkül tölthetjük telefonjainkat.

Vezeték nélküli töltés most és a jövőben

A vezeték nélküli telefontöltés ma már aligha újdonság: sokak napja végződik úgy, hogy az ágyuk mellett egyszerűen ráhelyezik a töltőpadra a telefont, így reggelre csurig töltött akkumulátorral vághatnak neki a következő munkanapnak. A vezeték nélküli töltést szabályozó Qi-szabvány 2010-ben készült el, és 2020-ban az Apple is létrehozta saját vezeték nélküli töltési megoldását, a MagSafe-et. 

Ez máris jelentősen kényelmesebb a korábbi kábeles megoldáshoz képest, de problémák persze ezzel is vannak: ha elmozdítjuk a telefont, vagy akár csak nem megfelelően illesztjük a készülék hátulját a töltőhöz, a töltés lassul, illetve akár meg is szakadhat. Így aztán nehéz például töltés közben használni az eszközt, ami a kábeles megoldással, ha a kábel hossza által megszabott helyhez kötötten is, de mégiscsak működik.

Kutatók régóta dolgoznak a “valóban” vezeték nélküli töltés kifejlesztésén. Ezen “ideális” töltés legfőbb ismérve, hogy egyáltalán nem akadályoz minket a készülék használatában: a telefon a zsebünkben is töltődik, míg mi otthon (vagy egy töltőállomás közelében) tartózkodunk. Ezen eszményi állapothoz segíthet közelebb a finn Aalto Egyetem mérnökeinek áttörése.

Töltés akár mozgás közben

A Physical Review folyóiratban közzétett eredmények szerint a finn kutatók fejlesztése nagyobb távolságokkal is megbirkózik. A mérnökök két kisebb hurokantenna használatával küzdötték le a sugárzási ellenállást és javították a töltés hatékonyságát a lefedett területen. Az energiaátvitel hatékonyságát így 80% fölé sikerült feltornászniuk, ami már lehetővé teheti a technológia piaci hasznosítását.

A mérnökök az eredményeket más vezeték nélküli töltők optimalizációjára is felhasználhatják, így javítva azok hatékonyságát – akár akkor is, ha van némi távolság a töltő és a töltendő eszköz között.