Az egyre szigorodó európai adatvédelmi szabályozások sorra lépéskényszerbe hozzák a globális techcégeket. Legutóbb az Amazon jelentette be, hogy népszerű felhőszolgáltatását, az AWS-t (Amazon Web Services) nemsokára európai szerverekkel bővíti.

Növekvő szigor a kontinensen

Egy biztos az elmúlt évek akcióit látva: az Európai Unió döntéshozói komolyan veszik a személyes adatok védelmét. Legutóbb 2023 nyarán cikkeztünk a Meta 450 milliárd forintos gigabírságáról, de a Yettel Business Blogon korábban is figyelemmel követtük a fejleményeket. Összegezve a történteket: az EU vezetői nem viccelnek, ha az európaiak személyes adatainak védelméről van szó, amit egyre szigorúbb szabályok, és szédítő összegű bírságok sora is bizonyít.

Egy 2020-as döntés értelmében az EU-s vezetők egyik célja, hogy az európai internetfelhasználók adatait ne küldjék át különféle szerverekre a világ más pontjain, inkább kezeljék azokat teljes mértékben Európában. A technológiai cégek persze foggal-körömmel küzdenek a szabályozások szigorodása ellen, hiszen elemi üzleti érdekük, hogy a felhasználók adatainak minél szélesebb körét használhassák fel (például a hirdetések pontosabb célzásához).

Európába jön az AWS

Az Amazon a világ felhőszolgáltatási piacának egyik meghatározó szereplője: Amazon Web Services (AWS) szolgáltatásaival nagyjából a teljes globális piac kétharmadán osztozik a Google-lel (Google Cloud Platform) és a Microsofttal (Azure). A nagyobb európai piacokon (Németország, Franciaország, Olaszország) megkérdőjelezhetetlen az AWS vezető szerepe, és világszinten is a másik két nagy szolgáltató előtt jár.

Az Amazon tehát nem teheti meg, hogy nem reagál a változó európai szabályokra. Ennek értelmében a cég 2023 őszén jelentette be, hogy különálló európai felhőszolgáltatást indít. (A Microsoft már 2021-ben közölte, hogy üzleti felhasználói dönthetnek az európai felhasználók adatainak EU-ban történő kezeléséről.)

Az AWS European Sovereign Cloud gyakorlatilag a világszerte elérhető AWS megfelelője lesz Európában, vagyis ugyanazokat a funkciókat, adatbiztonsági biztosítékokat, illetve teljesítményt kínálja majd, mint a globálisan elérhető eredeti szolgáltatás. De a szolgáltatást európai szerverek segítségével nyújtja majd; a használat monitorozása és a számlázás is teljesen Európában történik.

Az először Németországban elinduló AWS European Sovereign Cloud szolgáltatást az Amazon az európai döntéshozókkal és kiberbiztonsági szakemberekkel társulva fejleszti ki, hogy az minden (adatbiztonsági) igényt maradéktalanul kielégítsen. Az új szolgáltatás működtetésében csak európai szakemberek fognak részt venni. Az IT-biztonságért felelős német szövetségi hivatal egy képviselője máris jelezte, hogy az európai AWS használatával könnyebb lesz betartani a legszigorúbb biztonsági és adatvédelmi előírásokat is.