A YouTube-ot is utolérte a generatív AI forradalma: a platform olyan mesterségesintelligencia-megoldások tesztelését kezdi meg, amelyek a videómegosztó felhasználóinak biztosítanak minden eddiginél teljes körűbb élményt.

MI-vel a közösségi média közösségi mivoltáért

Az AI-forradalom idején aligha meglepő, ha egy technológiai cég mesterséges intelligenciával megtámogatott funkciókkal kísérletezik. Hát még akkor, ha a cég történetesen az AI fejlesztésében egyébként is élen járó Google, a YouTube mögött álló cég.

A most tesztelni kezdett új funkciók az előfizetéssel rendelkező felhasználók számára lesznek elérhetőek a platform újdonságait tömörítő https://www.youtube.com/new oldalon.

A fizetős felhasználók első körben egy AI-chatbotot, vagyis egy mesterséges intelligenciával megtámogatott “beszélgető” asszisztenst próbálhatnak ki, melyet a YouTube tartalmairól kérdezhetnek. A chatbot emellett ajánlásokat is tud adni további videókra. Ezt az újdonságot a hetekben már ki is próbálhatják az előfizetéssel bíró felhasználók.

A másik új funkció pedig a kommentelők (és kommentolvasók) életét könnyíti meg: a népszerűbb videók alatt tengernyi hozzászólás születik, így könnyen lehetetlené válhat követni a kommentfolyamot. Az új funkció mesterséges intelligencia segítségével foglalja össze a kommentek érdemi tartalmát, így hamarabb befogadható a nagy mennyiségű hozzászolás. Ezt a funkciót azonban csak a felhasználók egy szűk körén kezdi tesztelni a YouTube, akik a weboldalon keresztül regisztrálhatnak, ha szívesen kipróbálnák az újdonságot.

Hogyan működik a YouTube új chatbotja?

A világhírű ChatGPT-hez hasonló technológiai alapokon nyugvó, vagyis nagy nyelvi modelleket (LLM) használó új funkció a YouTube-ról és az internetről gyűjt válaszokat a felhasználói kérdésekre. A felhasználók kérdéseket tehetnek fel a chatbotnak az épp megtekintett videóval kapcsolatban, vagy megkérhetik azt, hogy ajánljon hasonló videókat. Mindezt természetesen a videó megtekintése közben, anélkül, hogy a chatbottal való kommunikáció megakasztaná a videónézés élményét. A funkciót az első időkben csak az amerikai Android-felhasználók próbálhatják ki egy új “Ask” (“Kérdezés”) gombra koppintva.

Intelligens kommentfolyam-rendszerező

A sok hozzászólást vonzó videók alatti navigációt könnyíti meg a másik újítás, egy AI-alapú kommentfolyan-rendszerező applikáció. A megoldás téma szerint rendszerezi és összefoglalja a hozzászólások tartalmát, ezzel jelentősen megkönnyítve például a platformon jelen lévő cégek és tartalomgyártók dolgát is, akik így gyorsabban átláthatják majd, miről beszélnek videóik alatt a felhasználók.

Az MI-technológiák jelen fejlettségi szintje mellett talán nem meglepő, de a funkció egyelőre sajnos csak angol nyelven lesz elérhető, a magyar felhasználóknak még várniuk kell egy hasonló megoldásra. Ennek ellenére jó ötlet követni az efféle újításokról szóló híreket, hiszen az AI területén szédületes a fejlődés, és ami ma még csak angolul működik, igen hamar valósággá válhat a világ szinte minden nyelvén.