Mióta Elon Musk átvette a Twitter irányítását, számtalan nem várt fordulat borzolta a kedélyeket. A legújabb fejlemény: a közösségi platform nevet váltott, mostantól csak X-ként ismerhetjük. Azonban nem csak egy egyszerű névváltásról van szó…

Elon Musk a Twitter élén

A médiában jó ideje zajlik a vita, hogy Elon Musk techguru, a Tesla (és megannyi másik forradalmi cég) milliárdos tulajdonosa elsősorban mérnöki és üzleti zseni, vagy inkább közveszélyes őrültként érdemes gondolnunk rá. Mióta Musk botrányhősként is bemutatkozott, mindkét iskola képes meggyőző érveket felvonultatni, ám az biztos, hogy az üzleti és technológiai világ egyik legszínesebb és legaktívabb egyéniségével van dolgunk.

Elon Musk még 2022 áprilisában jelentette be, hogy a Twitter részvényeinek jó részét tulajdonolja, és csatlakozik az igazgatótanácshoz is. Egy zavarbaejtően hosszú és bonyolult huzavona után 2022 októberére mintegy 44 milliárd dolláros összegért cserébe végül megvásárolta az egész céget. Az új cégvezetésnek azóta számtalan döntése kavart port a médiában – kezdve azzal, hogy már novemberben elkezdték kirúgni a cég munkavállalóinak felét

X lett a Twitterből

A legújabb döntés értelmében pedig most átnevezték a 2006-os kezdetek óta Twitterként ismert platformot. Az x.com cím mostanra a korábbi Twitterre irányít át, és a különféle applikációs vásártereken is X-ként találjuk meg az alkalmazást.

Elon Musk úgy fogalmazott, hogy a csiripelést jelentő Twitter név valóban illett a platformra, amíg csak 140 karakteres üzeneteket lehetett közzétenni rajta. Ma azonban már többórás videókat is posztolhatunk az X-en, így a név már nem illik a közösségi oldal jelenlegi funkcióihoz.

A névváltás azonban egy valódi stratégiai irányváltást is fémjelez. A Twitter ugyanis a 2018-as és 2019-es éveket kivéve indulása óta veszteséges. A befektetés indoklásakor Musk célkitűzésként jelölte meg, hogy ezen változtasson. Ennek értelmében az új platformot egy “mindenre is alkalmas” szuperapplikációvá (“everything app”) igyekeznek majd fejleszteni.

Mi lesz az X jövője?

A Twitter közelmúltbeli funkcióbővülése előrejelezheti merre tart az X: a hosszabb szöveges üzenetek mellett, a Twitter Spaces segítségével mára élő, hangalapú beszélgetéseket is indíthatunk, de a videóközvetítés (streaming) is elérhető. Ehhez kézenfekvőnek tűnik egyfajta előfizetői funkció kifejlesztése. Az ígéretek szerint nemsokára az üzenetküldés mellett teljeskörű pénzügyi megoldásokat is nyújtani fog az X applikáció. 

De Musk egy korábbi tweetje alapján abban is gondolkodik, hogy az X-et egy olyan platformmá tegye, ahol a felhasználók értékelhetnék a különféle kiadványok és tartalmak szavahihetőségét.

Elképzelhető tehát, hogy az X új stratégiai iránya valami olyasmi, mint a kínai WeChat. Ezt az applikációt a keleti állam lakói az étel- és taxirendeléstől kezdve, a számlák fizetésén át, a baráti találkozók megszervezéséig mindenre használhatják. Sok kínai számára a WeChat és az internet egy és ugyanaz

Az tehát világos, hogy Musk alapos átszervezésbe kezdett az eddig Twitterként ismert platformnál. Azt azonban, hogy pontosan mit is tervez az X-szel, egyelőre homály fedi.