Az Apple sokáig kitartott a saját fejlesztésű Lightning kábelei és töltőcsatlakozói mellett, amikkel 2012 óta tölthetjük az iPhone-okat.

Az EU nyomására azonban most végre a techóriás is beadta a derekát: az iPhone legújabb, 15-ös sorozatát már egységes USB-C kábelekkel tölthetjük majd.

Miért jó az USB-C?

Az EU döntéshozói régóta küzdenek azért, hogy egységesítsék a mobil eszközök töltőcsatlakozóit. Ez a váltás egyszerre szolgálja a spórolást és az e-hulladék mennyiségének csökkentését, hiszen így újrahasznosíthatóak és univerzálisan használhatóak lennének a különféle eszközökhöz kapott töltőkábelek. 

Ha ugyanazzal a kábellel tölthetjük a telefonunkat, tabletünket, okosóránkat, eBook-olvasónkat, fülhallgatónkat, és a többi eszközt, miért tartanánk fent külön fiókot a számtalan különféle kábelnek? Az USB-C technológia amellett, hogy egységes formátum, ráadásul gyorsabb adatátvitelt tesz majd lehetővé, mint a Lightning.

A Lightning-sztori

Nem véletlen azonban, hogy az Apple eddig ellenállt a változásnak: egyes véleményekszerint üzleti megfontolások miatt ragaszkodhatott a technológiához. A világcég ugyanis saját eszközeihez így borsos áron árulhatta a “spéci” (vagyis kizárólag az Apple-termékekhez fejlesztett) Lightning kábeleit és átalakítóit. Ezeket ugyan az MFi program licencei alapján más gyártók is előállíthatták, ám így ezek eladásainak bevételéből is részesült az Apple.

Az EU döntése alapján azonban 2024-től minden gyártó köteles egységesen az USB-C sztenderd szerinti töltőcsatlakozókat és kábeleket használni. Az Apple végül meghajolt a döntéshozók akarata előtt, és a szeptember 12-i eseményén bejelentette, hogy az iPhone legújabb kiadását, a 15-ös szériát (vele együtt pedig az Apple teljes portfólióját) USB-C-vel árulják majd. A cég laptopjai, a MacBookok már korábban váltottak, vagyis mostantól minden Apple termék (a telefonokon túl az AirPods fülhallgatók, iPadek, Apple Watch-ok, stb) az új töltőcsatlakozót fogják használni.

Üröm az örömben

Az Apple döntése tehát a felhasználók szempontjából alapvetően üdvözlendő fejlemény. Azonban azt is meg kell jegyezni, hogy az Apple korábbi Lightning kábelei különleges csipekkel voltak felszerelve, amelyek feszültségingadozás esetén is védték a készüléket. A jó minőségű USB-C kábeleket hasonló csipekkel gyártják – azonban a legolcsóbb fajták nélkülözik ezt a védelmet, így az alacsony minőségű kábelek használatával veszélyeztethetjük Apple készülékeinket. Szakértők a minőségi kábelek mellett megfelelő adapterek használatát is javasolják, ezzel biztosítva, hogy akármerre járunk is, mobil eszközeink akkumulátorát biztonságosan tölthessük fel!