Egy új szabályozás értelmében 2024-től az Európai Unióban értékesített telefonok (illetve más mobil eszközök, például tabletek, e-book olvasók és kamerák) gyártói kötelesek az USB-C szabvány szerinti töltőcsatlakozókat használni készülékeiken.

Az egységesítéstől alacsonyabb költségeket és az e-hulladék csökkentését várják a döntéshozók. Mit jelent ez a változás a felhasználóknak – és eleve, miért használ még mindig Lightning csatlakozókat és kábeleket az Apple?

Apple Lightning az USB-C ellenében

Az Apple régóta különutas, ami a telefontöltőket érinti: a cég saját fejlesztésű Lightning kábelei 2012-ben, az iPhone 5-tel jelentek meg, és az Apple minden telefonja azóta is változatlanul ugyanezt a töltőtechnológiát használja. A Lightning kábelek nemcsak az eszközök gyors töltésére alkalmasak, de adatot is képesek közvetíteni.

A helyzet azonban az, hogy mindezt a 2014-ben megjelent USB-C töltők is tudják, amelyekre azóta egyre több készülék gyártója állt át. Sőt, az USB-C csatlakozók és kábelek még gyorsabbak is: a Lightning 480 Mbps (megabit per szekundum) átviteli sebességével szemben az USB 3.0 szabványnak megfelelő USB-C kábelek 5 Gbps-re képesek, az USB 4.0 sztenderd pedig már egyenesen 40 Gbps (gigabit per szekundum) sebességet hoz. A modern Androidos telefonok nagy részét már USB-C töltőcsatlakozóval szerelik, az Apple azonban eddig ragaszkodott a Lightning használatához.

Az USB-C-nek ráadásul az az előnye is megvan, hogy mára egy rakás mobil eszköz ezt a csatlakozótechnológiát használja. Tehát egyazon kábellel tölthetünk minden birtokunkban álló telefont, powerbanket, fülhallgatót, kamerát, e-book olvasót stb.

Miért létezik még a Lightning csatlakozó?

Na de ha ennyi előnye van az USB-C-nek, akkor miért használják az Apple telefonjai a mai napig a Lightning csatlakozókat? Rossz nyelvek szerint a döntés mögött üzleti megfontolások állhatnak: az Apple így egy külön piacot hasíthatott le magának (illetve az általa gyártott eszközöknek), amelyet teljesen kontrollálhat

Persze eddig sem csak az Apple gyárthatott Lightning csatlakozóval ellátott termékeket vagy kábeleket. Ám az ezeket gyártó cégek az MFi programon keresztül szerződéses viszonyban állnak az Apple-lel, és a program logójával ellátott kiegészítők kereskedelméből származó haszon egy része az Apple markát üti. 

Az Apple saját bevallása szerint eddig a csatlakozó váltás környezeti terhelésétől is tartott: a régi Apple felhasználók mára jókora halom Lightning kábelt és egyéb kiegészítőt birtokolnak. Az Apple azt gondolja, hogy az USB-C-re váltással ezek mind a kukában landolnak majd.

Az EU egységesíti a töltőcsatlakozókat

Ám az EU most egyszer és mindenkorra lezárta a döntést: 2024-től kötelező az USB-C használata az EU-ban, vagyis a döntéshozók ezzel az Apple-t is arra kényszerítették, hogy adoptálja az USB-C csatlakozókat (az egyetlen kiskaput azonnal megemlítjük).

Az Európai Bizottság (EB) becslései szerint a töltőcsatlakozók egységesítése nemcsak leegyszerűsíti a felhasználók dolgát, de az európai vásárlók így mintegy 250 milliót is megspórolhatnak, ráadásul rendet vághatnak a fiókjaikban burjánzó kábeldzsungelben. 

Bár az EB úgy számol, hogy az egységesítés valamivel (nagyjából tizedével) kevesebb e-hulladékkal is jár majd évente, ez nem nevezhető igazán jelentős különbségnek. Ráadásul, ha az Apple úgy dönt, hogy inkább átugorja az USB-C fejlődési lépcsőjét, és mostantól csak vezeték nélküli töltést tesz lehetővé telefonjain, az gyakorlatilag lassabb és kevésbé hatékony töltést és adatátvitelt jelent a felhasználóknak – akik persze ezzel teljesen új töltőkre kényszerülnek váltani, minden korábbi töltő pedig az e-hulladékhalom tetején köt ki…