Sokunk számára a külföldi utak az üzleti élet természetes velejárói. A külföldi üzletfelekkel való személyes kapcsolattartás értéke valóban megkérdőjelezhetetlen, de az élet ekkor sem áll meg: ahhoz, hogy elkerüljük az itthoni feladatok feltorlódását, mobil eszközeinken adatkapcsolatra lesz szükségünk. Ez pedig kellő odafigyelés (illetve egy fix árú, előre megvásárolt roaming mobilnet-csomag) nélkül könnyen vezethet borsos telefonszámlákhoz.

Roaming-szolgáltatás külföldön

Természetesen a mobilszolgáltatók is felismerték, hogy digitális eszközeink zavartalan használata külföldön is nélkülözhetetlen, ezért jött létre a roaming szolgáltatás, amelynek segítségével más ország mobilhálózatára csatlakozva is használhatjuk mobil eszközeinket.

Okostelefonunk beállítástól függően, akár automatikusan is hálózatot választ és megkezdi az adatforgalmazást a külföldi hálózaton, így a tarifacsomagunkban foglalt adatmennyiséget zökkenőmentesen elkezdhetjük felhasználni. Ha az elfogy, és nem vásároltunk előre olyan kedvező árú és kiszámíthatóan felhasználható roaming-csomagokat, mint például a Yettel Világ Net csomagjai, a további adathasználat költséges lehet.

Az alábbi hasznos tippek segítségével csökkenthetjük roaming-költségeinket, így mindig csak a valóban fontos feladatokhoz felhasznált adatmennyiségért fizetünk.

Hasznos tippek roamingoláshoz

  1. Tipp: Automatikus alkalmazásfrissítés kikapcsolása: Az okostelefonunkra telepített számtalan alkalmazást (jó esetben) folyamatosan fejlesztik, biztonsági réseket foltoznak be, új funkciókat építenek beléjük. Hogy mindig a legfrissebb verziót érhessék el, sokan úgy állítják be eszközüket, hogy az automatikusan telepítse a frissítéseket. A bökkenő csak az, hogy ez jelentős adatforgalommal járhat, ami roaming környzetben megdobhatja a költségeket. Utazás előtt ezért érdemes átmenetileg kikapcsolni az automatikus alkalmazásfrissítést.
  2. Tipp: Határmenti roaming elkerülése: Az országhatár közvetlen közelében telefonunk hajlamos automatikusan átállni egy külföldi hálózatra, ha azon hálózat adótornyai közelebb vannak hozzánk és jobb minőségű adatforgalmat garantálnak. Adathasználat esetén ez okozhat meglepetéseket, ezért, ha csak a határ közelébe készülünk, de az országhatárokon belül tervezünk maradni, érdemes készülékünkön átállítani az automatikus hálózatkeresést inkább kézi hálózatválasztásra, ezzel elkerülve, hogy véletlenül roamingoljunk, miközben végig Magyarországon tartózkodunk. Természetesen utazási (roaming) helyzetben továbbra is az automatikus hálózatválasztás javasolt, ezzel bebiztosítva, hogy készülékünk mindig a legoptimálisabb hálózatot használja.
  3. Tipp: Repülő üzemmód használata: A nehezebben lefedhető területeken, például egy repülőút vagy tengeri hajóút során előfordulhat, hogy készülékünk automatikusan átkapcsol egy műholdas szolgáltatásra. Ez igen költséges, de könnyen elkerülhető: egyszerűen állítsuk át készülékünket repülő üzemmódra, ezzel blokkolva nem csak az adatforgalmat, de a kimenő és bejövő hívásokat is. Telefonunk egyéb funkciói (például a zenehallgatás, kamera, kalkulátor, stb) továbbra is használhatóak maradnak.
  4. Tipp: Mobilinternet kikapcsolása: Azon esetekben, amikor egyáltalán nincs szükségünk mobilinternetre, a legbiztosabb egyszerűen letiltani az adatroamingot, vagy a mobil adatforgalom egészét a készülék beállításaiban. Az adatroaming tilátását Yettel felhasználók a telefonos ügyfélszolgálaton is kezdeményezhetik, így biztosan elkerülve a potenciálisan költséges adatforgalmazást.

A külföldi hálózatra történő csatlakozáskor egyébként üdvözlő SMS-t is kapunk, ami tartalmazza az adott hálózatra vonatkozó perc, SMS és adat díjakat is. A Yettel ráadásul figyelmeztető SMS-eket is küld, ha megkezdtük az adathasználatot vagy elértük adatkeretünk 80%-át, illetve 100%-át, így segít elkerülni a véletlen adatforgalmazást vagy azt, hogy idő előtt elfogyjon adatkeretünk.

A fenti tippek persze bizonyos kompromisszumokat jelentenek. Ha zavartalanul szeretnénk a megszokott formában tovább használni mobil készülékeinket külföldön, a legjobb megoldás, ha aktiváljuk a Yettel Világ Net csomagjainak valamelyikét, így előre meghatározott, külföldön szabadon felhasználható adatkerethez jutunk.

Az 1-es díjzóna országaiban elérhető 3 GB, 15 GB és korlátlan mobilnet-csomagok fix díjakért cserébe biztosítanak belföldön és külföldön egyaránt felhasználható adatmennyiséget.

A 2-es roaming díjzónára érvényes Világ Net adatejegyek pedig 1 GB vagy 3 GB felhasználható adatkeretet biztosítanak átmenetileg, utazásunk időtartamára.

A Yettel Világ Net roaming csomagjaival az online munkavégzés utazás közben is hipergyors, gondtalan, és kiszámítható!