Ahhoz, hogy elkerüljük (vagy legalábbis mérsékeljük) az emberiséget fenyegető klímakatasztrófát, elengedhetetlen, hogy mérsékeljük a légkörben felhalmozódott szén-dioxid mennyiségét.

A világ klímavédelemmel foglalkozó döntéshozói ezért tekintik egyik fő céljuknak a kibocsátás csökkentését. Ezt a küzdelmet segítheti a legújabb technológiai áttörés, ami a szén-dioxid légkörből való kivonását teheti hatékonyabbá.

CO2-kivonással a klímavédelemért

Azt mára (szerencsére) kevesen vitatják, hogy a káros mértékű klímaváltozást főleg emberi tényezők okozzák. Sokan továbbra is a klímavédelmi célok teljesítésében bíznak, ám tudósok arra figyelmeztetnek, hogy ezek elérése a jelenlegi kibocsátási trendek mellett pusztán kibocsátáscsökkentéssel tulajdonképpen lehetetlen. Ezért övezi egyre nagyobb figyelem a jelentős felmelegedést okozó szén-dioxid légkörből való kivonását, és annak megkötését célzó technológiai innovációkat, hiszen így a már kibocsátott CO2 egy része is eltávolítható lenne a légkörből.

Egy bejelentés szerint amerikai kutatók nemrég áttörést érhettek el a CO2-megkötésben. A legújabb technológiával ugyanis a korábbiaknál háromszor hatékonyabban vonható ki a szén-dioxid a légkörből, ami aztán káros mellékhatások nélkül tárolhatóvá válik a tengervízben.

Szén-dioxid-megkötés a gyakorlatban – eddig

A szén-dioxid légkörből való kivonását lehetővé tévő technológiák már ma is elérhetőek. Izlandon például már működik is a Climeworks nevű svájci cég több üzeme, ami olyan nagy ügyfelek megbízásából végzi tevékenységét, mint a Microsoft vagy a Spotify. A Direct Air Capture (DAC), vagyis szabadon Közvetlen Levegőmegkötésként fordítható technológia lényege igen egyszerű: hatalmas ventilátorral nagy teljesítményű szűrőkön hajták keresztül a levegőt, amelyek kivonják belőle a CO2-t. A szén-dioxidot aztán visszapumpálják a föld alá, a mélyben pedig kémiai reakciókkal ásványokká alakítják azt, így évi többezer tonna CO2 megkötését lehetővé téve.

A világon 2022. nyári adatok szerint 18 hasonló üzem végez ilyen tevékenységet, ám az így megkötött szén-dioxid mennyisége eltörpül az évi 30 milliárd tonnára becsült teljes kibocsátás mellett. Még nagyobb probléma azonban, hogy a CO2 felvázolt formában történő megkötése igen energiaigényes, így költséges. A Climeworks például tonnánként 1200 dollárért értékesíti az összegyűjtött szén-dioxidot, miközben az európai kvótarendszerben a cégek tonnánként 62 eurót fizetnek a kibocsátási jogért. Ezért nagy jelentőségű a friss bejelentés, ami forradalmasíthatja a szén-dioxid megkötésének technológiáját.

Hatékonyabb CO2-kivonás

Az amerikai Lehigh Egyetem kutatói egy márciusban publikált kutatás eredményei szerint minden eddiginél hatékonyabb technológiát dolgoztak ki. A kulcs a nagy mennyiségű szén-dioxid megkötése minél kisebb volumenű anyagban. A kutatók ehhez kémiai anyagok felhasználásával szódabikarbónává alakítanák a CO2-t, ami így egyszerűen és biztonságosan tárolhatóvá válna a tengerek vizében.

A kutatást vezető szakember céget alapítana az ötlet kidolgozására és piaci bevezetésére, és reményei szerint az új technológiával pár éven belül akár tonnánként 100 dollár alá sikerülhet leszorítani a CO2 megkötésének költségét.