Magyarországon 2022 végén körülbelül 18%-os volt az 5G-lefedettség, de Európa népességének is csak 64%-a fér hozzá az 5G-hez.

Vagyis a ma elérhető legmodernebb mobil internetkapcsolat tulajdonképpen még alig nőtte ki a gyerekcipőt. A szakértők és mérnökök viszont, mint általában, máris a jövőt tervezik. Lássuk, mit tudunk ma a 6G-technológiáról!

Generációváltás a kommunikáció technológiában

Talán korainak tűnhet máris a 6G-n elmélkedni, de a következő adatok jól rávilágítanak, miért merül fel a kérdés már ma. Hazánk 5G-lefedettsége két éven belül, vagyis 2025-re 67%-ra nőhet, tehát az 5G futótűzszerűen terjed. Mindeközben globálisan már ma is évi 55%-kal nő az internetforgalom. Ezt a növekedést ráadásul már ma sem csak az internetező emberiség pörgeti: 2030-ra 500 milliárd eszköz fog csatlakozni az internetre, ami az emberi populáció 59-szerese! 

Az igény a szupergyors és mindenhol elérhető adatcserére tehát exponenciálisan nő, ezt pedig az 5G sem fogja tudni a végtelenségig kielégíteni. Ezért kezdték el a mérnökök lefektetni a 6G-technológia alapjait. És bár magáról a technológiáról egyelőre kevés konkrétumot tudunk, több olyan információmorzsa is napvilágot látott, ami segíthet belátni, mire is számíthatunk a jövőben – egészen pontosan 2030 környékén, amikor a 6G valósággá válhat.

A 6G alapjai

A viharos sebességgel fejlődő technológiák adatkapcsolati igénye is szédítően nő. A ma még fejlesztés alatt álló önvezető autóknak például egyértelműen szüksége lesz alacsony látenciával működő, vagyis kvázi késlekedés nélküli és hipergyors adatcserére, de az IoT (vagyis a Dolgok Internete) ugrásszerű fejlődésével megannyi rejtett és ipari eszköz működése is az 5G-n fog alapulni.

Ahogy pedig egyre több eszköz csatlakozik az internethez és végez egyre nagyobb volumenű adatcserét, a 6G előnyei (szupergyors és azonnali adatcsere nagy lefedettséggel) egyre fontosabbá válnak majd. 

Bár az új technológia részletei még bizonytalanok, és a 6Gszabvány még nem készült el, pár dolog bizonyosnak tűnik:

  • A 6G valószínűleg milliméteres hullám (30-300 GHz) és terahertz-alapú (300-3000 GHz) kapcsolatot is fog jelenteni, ami még az 5G-nél is érzékenyebb a fizikai akadályokra.
  • A lefedettség javítását fejlesztő mérnökök azonban már ma is részben a műholdas kommunikáció irányából közelítik. Az 5G-hez képest ennek integráltsága a földi hálózatokkal nagyobb lesz. .. Az első 6G fejlesztését segítő műholdak máris a Föld körül keringenek, és még több eszköz kilövése várható.
  • Az 5G-hez képest a 6G valószínűleg ugrásszerű fejlődést jelent majd a kapcsolati sebességben, de mindez csak nagyon korlátozott távolságban érhető el: 2022 januárjában egy kínai kutatócsoport 206.25 gigabit per szekundum (Gbit/s) sebességet ért el a terahertz-frekvenciasávban. 

Futurisztikus 6G-megoldások és problémák

A műholdas adatcsere máris jelzi az egyik paradigmatikus változást, amit a 6G hozhat: a földfelszíni, “kétdimenziós” kapcsolat helyett a 6G egy globális, 3D-ben értelmezhető csatlakozás lehetőségét nyitja majd meg.

A 6G technológia emellett a legfontosabb mai kihívásokra is válaszokkal szolgálhat. A biztonságos adatcsere problémáira válaszul a jelenlegi, adatkapcsolati biztonságra fókuszáló megközelítésen túltekintve teljesebb körű megoldásokat, bizalom alapú platformok kialakítását segítheti majd elő a 6G. De az adatkezelési kérdésekben is változást hozhat az új technológia: a problémák egyik legfontosabb gócpontját ma a személyes adatok kezelése körüli problémák jelentik. A 6G elősegítheti majd azt is, hogy adataink felett valóban tulajdonjogot gyakorolhassunk, nagyobb kontrollt gyakorolva afelett, hogy kik és milyen módon használhatják fel azokat. Az adatbiztonsági kérdések megoldása pedig lehetőséget teremt arra, hogy minden eddiginél személyre szabottabb szolgáltatások jelenjenek meg.

A 6G-nek emellett kulcsszerep juthat majd abban a folyamatban is, amelynek során feloldódik a fizikai és a digitális világ közti mai dichotómia, és létrejön egyfajta kiberfizikai tér, amelyben a hagyományos újfajta szolgáltatások határozhatják majd meg mindennapjainkat.

Ezek mellett pedig a 6G-elképzeléseknek központi eleme természetesen a fenntarthatóság is. Az újfajta adatkapcsolat ugyanis az energiahatékonyságon túltekintő, valóban fenntartható rendszerek létrejöttét is segítheti.