Bár a magyar IT-szektor nincs a világ legjobbjai között, sikeres techvállalkozásból itthon sincs hiány. Közülük a legnagyobbak mára országszerte ismertek, mások viszont sikereik ellenére eddig a homályban maradtak.

A magyar gyökerű Intland Software nevét alig hallani itthon, pedig történetük igazi sikersztori: az amerikai PTC által nemrégiben felvásárolt családi vállalkozás a legnagyobb nemzetközi cégek és német autógyártók szoftverbeszállítója. Bemutatjuk az Intland Software útját a szerény kezdetektől a világsikerig!

Koppányék: sikeres mérnök-vállalkozó testvérpár a vállalkozás mögött

Az Intland Software alapítói, Koppány János és Koppány Zsolt a ’90-es években a KFKI kutatói voltak, ahol Unix operációs rendszerekkel foglalkoztak. A szervezetből kiválva hozták létre első vállalkozásukat, amit a gyors sikerek után pár éven belül eladtak. A felvásárlást követően 1998-ban hozták létre az Intland Software-t, amely egy olyan szoftvermegoldás építésébe kezdett, ami a fejlesztők közötti együttműködést és a forráskód minőségi elemzését segítette elő.A siker nem jött azonnal: a piaci igények más irányt diktáltak, és a technológiai környezet sem állt még készen az újszerű termékre.

Koppányék így nem féltek a piaci visszajelzések alapján teljesen újragondolni a cég működését és terméküket, majd rövidesen és egy ALM (application lifecycle management, vagyis szoftveralkalmazások életciklusának kezelésére alkalmas) szoftvermegoldás fejlesztésébe kezdtek. Termékük, a codebeamer, egy szoftver fejlesztésének teljes folyamatát segít végigkövetni és menedzselni az első lépésektől. Használatával egy platformon belül kezelhető minden folyamat az igényekmeghatározásától kezdve a szoftverfejlesztés és -tesztelés fázisain át egészen a szoftvermegoldás “nyugdíjazásáig”.

A sikertermék: szoftverfejlesztés a fókuszban

A codebeamerhez hasonló megoldások elengedhetetlenek a minőségi szoftvergyártás folyamatainak kezelésében: a terméket főleg olyan fejlesztők használják, akiknek szoftverei olyan komplex rendszerekbe épülnek be, ahol azok hibamentes működése kritikus követelmény. Ilyen terület például az önvezető autók vagy a különféle orvostechnikai eszközök fejlesztése, de a repülőgépipar és a gyógyszergyártás is felfedezte magának a platformot.

Az Intland Software első és legnagyobb sikereit az autóiparban aratta. Ez nem is csoda, hiszen az autóiparban drasztikus átalakulás zajlik: míg évtizedekig a hardverfejlesztéssel járó mérnöki teljesítmény (az egyre erősebb, gazdaságosabb, kényelmesebb komponensek és autók fejlesztése) volt a fő sikertényező, az iparág mára a szoftver felé fordult. Nem függetlenül a Tesla megjelenésétől és dübörgő sikerétől, mára egyre több autóipari cég ismeri fel, hogy a vásárlói igények egyre inkább a szoftverkörnyezet fejlesztését követelik meg.

Míg egy (2011-ben bemutatott) Boeing 787 Dreamliner repülőgép nagyjából 14 millió sor kódot használ, egy modern autó működéséhez akár 100 millió sor szoftverkód is szükséges lehet. A komplexitás tehát ugrásszerűen nő – emellett azonban a fejlesztést meghatározó biztonsági előírások is egyre szigorúbbak.

Az Intland Software terméke a biztonságos és magas minőségű szoftverek fejlesztését könnyíti meg. Nem meglepő, hogy az új irányvonalnak köszönhetően a cég szárnyalása gyorsan beindult: míg 2013-ban még csak 15-20 főt számlált a vállalkozás, a 2022-es felvásárláskor már több mint 150 munkatárssal dolgoztak együtt.

A legnagyobbak partnere

Az Intland Software gyorsan megvetette a lábát a biztonságkritikus termékek piacán, termékeit mára olyan világcégek használják, mint a BMW, a Lufthansa, a Daimler, az Audi, a Fiat Chrysler vagy az LG. Az újabb ügyfelek megszerzésekor már egyfajta dominóhatás érvényesült: a sok egymásra épülő beszállító miatt ha egy, a fentiekhez hasonló világcég elkezdte használni az Intland termékét, a hozzá kapcsolódó megannyi másik vállalat is váltott.

A gyors növekedés ellenére a légkör mindvégig családias maradt a cégnél. Koppányék a szervezeti struktúra kialakításakor kerülték a hagyományos hierarchikus viszonyokat. Lapos struktúra, agilis működés és barátságos légkör – a munkavállalók számára gyakran kihívást jelent alkalmazkodni ehhez a modern és gyors tempójú működésmódhoz, ami meghatározta a cég sikerét.

A piaci sikerekre reagálva az Intland Software-t 2022-ben vásárolta fel a bostoni központú PTC. A több mint 6000 alkalmazottal dolgozó világcég szoftverpalettáját tökéletesen egészítik ki az Intland termékei. A Koppány fivérek pedig egy újabb magyar gyökerű vállalkozással tették le névjegyüket az IT-szektorban – a vállalkozás sikerét a továbbiakban pedig tanácsadóként segítik.