A közelmúltban futótűzként terjedő podcastformátum már hazánkban is hódít.

A tematikus, információban dús és sokszor szórakoztató, könnyen befogadható hanganyagok itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. KKV-vezetőként leginkább az üzleti podcastek tarthatnak számot érdeklődésünkre. Lássunk párat a legjobb magyar nyelvű üzleti-vállalkozói podcast közül!

Podcastek vállalkozóknak

A rádiózást sokszor temették már, de a formátum rendre vissza-visszatér. Az elmúlt években a rohamosan sikeressé váló podcastek műfaja idézi fel a rádiózás hőskorát. A podcast szabad formátum: lehet erősen szerkesztett és professzionális hangzással megtámogatott, de ismerünk amatőr és vágatlan interjú formátumú vagy kötetlen beszélgetéseket megörökítő podcasteket is. A podcastadások általában tematikusan rendeződnek kategóriákba, az egyes epizódok pedig egy-egy konkrét témát vizsgálnak.

Az angol nyelvterületen már régóta sikeres üzleti-gazdasági podcastek mára hazánkban is megjelentek. Egy kis- vagy középvállalkozást vezető vállalkozó számára azért lehetnek érdekesek ezek a műsorok, mert kiválóan oltják tudásszomjunkat, miközben gyakran igen szórakoztatóak is. Az aktuális hírek mellett nem egy podcast foglalkozik vállalkozói életutak feldolgozásával, jövőkutatással, esetleg a nagyobb gazdasági folyamatok elemzésével is.

A következőkben sorra vesszük a legjobb magyar nyelvű üzleti podcastokat – a lista természetesen nem teljes, de egy üzleti podcastokkal éppen csak ismerkedő KKV-vezető számára jó ugródeszkát jelent!

Portfolio Podcast

A jól ismert portfolio.hu gazdasági szakportál erős podcastkínálattal rendelkezik: a napi eseményeket röviden feldolgozó Checklist mellett meghallgathatjuk a Portfolio nagyobb folyamatokat feldolgozó adásait is, vagy a Portfolio Business üzleti fókuszú epizódjait is. Ám egy KKV-vezető számára talán a csatorna Első Yard című sorozata a legérdekesebb, ami olyan (magyar) vállalkozókról szól, akik sikeressé váltak területükön. A podcast minden epizódja egy-egy sikeres hazai vállalkozó útját kíséri végig, és olyan érdekes kérdésekre is választ keres, mint hogy mi motiválja ezeket a szakembereket, szoronganak-e a jövőn vagy hogy mit tanácsolnának fiatalabb kollégáiknak.

Cégépítők Podcast

A cégvezetők és vállalkozók kedvencévé válni igyekvő podcast 2021 őszén indult, mára harmadik évadánál jár. Célja, hogy inspirációt nyújtson, tanulásra ösztönözzön, és minden KKV-vezetőknek segítsen előrelépni vállalkozásával. Ennek érdekében minden epizódban egy-egy sikeres cégvezető mesél vállalkozása történetéről és az útjukat meghatározó döntésekről.

G7 Beszélgetések

A g7.hu gazdasági hírmagazin podcastje a tágabb érdeklődésű vállalatvezetők műsora: a felkészült műsorvezetők minden epizódban olyan meghatározó fontosságú témákat járnak körül, amikről nem feltétlenül olvasunk nap mint nap. Átfogóbb trendek és a világ(gazdaság) állapotának megértéséhez hasznos munícióul szolgálnak a hetente kétszer megjelenő epizódok.

Vállalkozóból Vállalkozás Podcast Gál Kristóffal

Ez a podcast azon vállalkozókhoz szól, akik a folyamatos fejlődésben hisznek. A műsorvezető segítségével olyan gyakorlati kérdéseket járhatunk körül, amelyek kihívást jelenthetnek egy kis- és középvállalkozás vezetése során – ilyen például az évtervezés, a megfelelő reagálás egy közelgő recesszióra, vagy motiváció és a megfelelő munkatársak felvétele.

Biznisz Boyz Podcast

A Biznisz Boyzban három fiatal vállalkozó jár körbe különféle elméleti és praktikus kérdéseket, amik segíthetnek sikeres vállalkozóvá válni. Vendégeikkel – akik mind sikeres magyar vállalkozók – olyan kihívásokat, stratégiákat és gyakorlati megoldásokat dolgoznak fel, amik minden KKV-vezető számára tanulságosak lehetnek. Coachok, edzők, stratégák, data scientistek és sok más vendég társaságában vitatnak meg olyan témákat, mint például az ügyfélszerzés, az online konferenciák szervezése, vagy egy külföldi vállalkozás indítása – és még egy halom vállalkozói podcasthez illő kérdést.

Nyereséges Vállalkozás Podcast

Ez a podcast, nevéhez híven, a vállalatok nyereségessé tételét tekinti egyik fő témájának. Vállalkozói sztorik mellett stratégiákról, az emberi tényezőről, de technikai témákról is tanulhatunk belőle: e cikk írásakor a podcast legfrissebb epizódja például az ERP (vállalatirányítási) rendszerekről szól.