A készpénzmentes vásárlás népszerűsége évek óta újabb és újabb csúcsokat dönt hazánkban.

Az elektronikus fizetési módokban kétszámjegyű a növekedés Magyarországon, azokat a lakosság 80%-a veszi igénybe rendszeresen. Sokan továbbra is úgy tudják, hogy ez egyszerűen bankkártyás vásárlást jelent – pedig ma már megannyi alternatív elektronikus fizetési forma érhető el a legkisebb vállalkozások számára is. Ezek nagyrészt kényelmesebb, és sok esetben olcsóbb megoldást jelentenek nemcsak a vásárlónak, de az értékesítő KKV-nak is!

Búcsú a készpénztől

Régóta tudjuk, hogy a készpénzes fizetés a pénzforgalom egy egyáltalán nem hatékony formája. A bankjegyek és érmék létrehozása, szállítása, tárolása és tisztítása mind költséget jelent – arról nem is beszélve, hogy szinte követhetetlen jellege lehetővé teszi a feketegazdaság és az adóelkerülés megannyi formáját is, amik elektronikus fizetés mellett nem élhetnének meg.

A Magyar Nemzeti Bank emiatt évek óta kiemelt figyelmet fordít a készpénzkímélő fizetési megoldások elterjesztésére Magyarországon. Az MNB és a Giro Zrt. által létrehozott azonnali fizetési rendszer (AFR) 2020-as indulása például az elmúlt évtizedek legnagyobb pénzügyi innovációja hazánkban. Ennek segítségével nemcsak az átutalások történnek meg másodperceken belül, de az AFR-re számtalan egyéb fizetési forma is épül.

Az elektronikus fizetés különféle formái

Az AFR lényege, hogy a belföldi tranzakciók minden korábbinál gyorsabban megtörténnek: 99%-uk öt, 96%-uk pedig mindössze két másodpercen belül célba ér. A fizetéshez ráadásul már nem kell hosszú számlaszámokat és egyéb adatokat beírni, mivel másodlagos azonosítók (például telefonszám, e-mail cím vagy adószám) használatával is gyorsan megtörténhet a címzettek azonosítása. Ebben rejlik az AFR igazi ereje, hiszen így a vásárlók már közel 30 féle módon fizethetnek Magyarországon. Lássuk a KKV-k számára hasznos főbb módokat!

A bankkártyás fizetés továbbra is a legelterjedtebb fizetési mód. A fizikai értékesítési pontokon (POS-terminálokon) vagy webáruházakban is univerzálisan működő bankkártyák igen sokoldalúan felhasználhatóak, hiszen ma már nemcsak (hordozható) terminálokon fizethetünk bankkártyával, de okostelefonunkat is könnyen terminállá alakíthatjuk egy okos eszköz vagy a szoftveres softPOS megoldások használatával. A mobil tárcák használata pedig a vásárló számára teszi egyszerűbb élménnyé a fizetést (akár biometrikus azonosítók, például arcazonosítás vagy ujjlenyomat használatával).

Elérhetőek azonban olyan fizetési formák is, amik nem a bankkártyák használatára, hanem a bankszámlákra épülnek. A QR-kódos fizetés segítségével például a vásárló egy erre szolgáló mobil (banki) app segítségével egyszerűen leolvassa (lefotózza) a QR-kódot, így egy pillanat múlva már el is indíthatja az azonnali fizetési megbízást. Ez a megoldás egy KKV-tól egyszerűen egy QR-kód kinyomtatását követeli meg, de a vásárló számára a bankkártyás fizetéshez hasonló kényelmet kínál.

A fizetési kérelem küldése egy újabb, a vásárló számára zökkenőmentes vásárlási élményt kínáló fizetési forma. Ennek során a termék vagy szolgáltatás értékesítője (esetünkben a te vállalkozásod) egy előre kitöltött átutalási megbízást küld ki a vásárlónak. A vásárló csak ellenőrzi az adatokat és jóváhagyja a megbízást, az összeg pedig másodperceken belül meg is érkezik vállalkozásod számlájára.

Ha a vásárlóra bíznád a fizetés elindítását, megkönnyítheted a folyamatot a fent már említett másodlagos azonosítók használatával. Egyszerűen megadhatod például vállalkozásod e-mail címét vagy adószámát, esetleg a kapcsolattartási mobilszámodat (amennyiben ezeket előzetesen regisztráltad, mind azonosítót). Vásárlóid erre az azonosítóra küldik az összeget, így nem kell végigpötyögniük egy számlaszám hosszas karaktersorozatát és az utaláshoz szintén szükséges egyéb adatokat (például vállalkozásod nevét).

Elérhető emellett az app linkes (avagy deep linkes) fizetés is, melynek során a fizetési felületről a vásárlót átirányítjuk számlavezető bankjának felületére. Itt először hitelesíti magát, majd megjelenik előtte az előre kitöltött átutalási megbízás – ha mindent rendben talál, egy koppintással már jóvá is hagyhatja a fizetést.

Attól függetlenül tehát, hogy vállalkozásod online vagy a fizikai térben működik-e, a bankkártyás fizetésen túl is több opció áll rendelkezésedre, hogy megkönnyítsd a fizetést vásárlóid számára. A fenti elektronikus fizetési formák mindegyike mindkét fél számára egyszerű, kényelmes, biztonságos és azonnali megoldást jelent.