A karcos képernyők problémája emberek százmillióit (és akár készülék milliárdjait) érinti.

A zsebünkben pénzérmékkel és kulcsokkal, vagy a táskánkban tollakkal és egyéb tárgyakkal együtt lakó okostelefonok Achilles-ina az érzékeny képernyő. Mi sem jelzi ezt jobban, mint hogy a képernyővédők, fóliák és telefontokok gyártása és kereskedelme mára külön iparággá fejlődött. Lehet, hogy az Apple új szabadalma egyszer és mindenkorra megszünteti a karcok problémáját?

Küzdelem a karcok ellen

Az okostelefon-gyártók már eddig is számtalan technikai újítással igyekeztek megakadályozni a képernyők karcolódását. Az iPhone-okon is használt Gorilla Glass-t a 12-es szériában váltotta fel a Ceramic Shield fantázianevű, kerámia nanokristályokkal erősített üvegborítás. A gyártó szerint ez az új üvegtípus négyszer ellenállóbb a leejtés okozta sérülésekkel szemben, mint bármelyik másik okostelefon képernyője. De a Xiaomi Mi Mix szériája, és a Samsung Galaxy S10 Plus is hasonló kerámiaerősítésű üveget használtak telefonjaikon (igaz, leginkább a hátlapon).

A probléma tehát örök, a fejlődés pedig folyamatos. Azonban az egyre népszerűbbé váló hajtogatható képernyők új kihívást jelentenek az okostelefonok gyártói számára. A flexibilis képernyő ugyanis definíciószerűen lágyabb – vagyis sérülékenyebb, így kevésbé tartós. A Samsung erre azt a megoldást választotta, hogy minden eddiginél keményebb anyagokat használ hajtogatható képernyőiben. Bár az Apple eddig látszólag nem érdeklődött a hajtogatható képernyők iránt, egy forradalmi szabadalmi bejegyzés most ezt is felforgatni látszik.

Öngyógyító kijelzők

Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatala által idén bejegyzett szabadalom egy öngyógyító tulajdonságokkal felruházott kijelzőt mutat. A szabadalom egy iDevice-ról szól, így tehát nem kizárt, hogy az újítás később más eszközökön is felbukkan. Az új képernyőtípus önállóan képes “begyógyítani” a kijelzőn keletkezett kisebb karcokat és mélyedéseket.

Az öngyógyító képernyőben egy rugalmas elasztomer (elasztikus polimer)-réteg teszi lehetővé a sérülések eltüntetését. Az öngyógyítás folyamata történhet spontánul (vagyis az öngyógyító réteg magától is kijavíthatja a sérüléseket), de külső forrásból érkező hő, fény, elektromos áram vagy más külső hatás is kiválthatja vagy felgyorsíthatja azt. A speciális öngyógyító réteg akár az egész képernyőre is kiterjedhet, de hajtogatható kijelzőknél használható kizárólag a behajló részeken is. 

A szabadalomból még nem sokat tudunk meg arról, hogyan fog kinézni az öngyógyító kijelző a gyakorlatban. De ha az Apple valóban megalkotta a saját hibáit kijavító képernyőt, akkor talán örökre elbúcsúzhatunk a kijelzők bosszantó sérüléseitől!