Munkánk során (csak úgy, mint a magánéletünkben) az egyik legnehezebb kihívás gondolatban kilépni az ismert keretekből.

Külső perspektívából nézve új szemmel nézhetünk az ismert folyamatokra – ezért is érdemes néha megállni, és olyan alapvető dolgokról is elgondolkodni, mint például a technológia ezerféle hatása munkás hétköznapjainkra. A napjainkat kitöltő e-mailezés, telefonhívások, Excel fájlok és közösségimédia-üzenetek forgatagában talán nem is figyelünk fel rá, milyen gyökeresen változtatta meg a technológia azt, ahogyan munkát végzünk a modern gazdaságban!

Kollaboráció és kommunikáció

Ezen változások legeklatánsabb példája a kommunikáció szintlépése. A kollégáinkkal közösen, azonban rugalmas időbeosztásban vagy éppen nagy távolságokból elvégzett munkát minden korábbinál jobban támogatják a különféle technológiai megoldások. Az online kommunikációs és együttműködést segítő platformok (például az azonnali üzenetküldő szolgáltatások, üzleti közösségi megoldások, felhőalapú rendszerek) új szintre emelik a munkavégzés, különösen a távoli munkavégzés hatékonyságát, és az ügyfelekkel való kommunikációt is nagyban megkönnyítik.

Rend a lelke

A korábban csak egyes vezetők fejében létező, esetleg kockás papíron vezetett projektmenedzsment a múlté. A ma elérhető, okosabbnál okosabb projektmenedzsment-szoftverek lehetővé teszik a feladatok delegálását, nyomon követését és az elvégzett munka ellenőrzését, sőt, akár automatikus figyelmeztetéseket is küldenek, ha valahol problémát észlelnek. De már a legegyszerűbb eszközök használata is szintlépést jelent transzparencia és “rendezettség” tekintetében – ez pedig egyértelműen pozitívan befolyásolja a hatékonyságot.

Apropó hatékonyság…

Sokadszorra említjük a hatékonyság fogalmát, nem véletlenül: ha egy szóban kéne összefoglalni a technológia fejlődésének hatását a munkavégzésre, egyértelműen a hatékonyság növelése lenne a legerősebb válasz. A technológiai újításoknak hála munkatársaink ma gyorsabban, pontosabban, fókuszáltabban tudnak dolgozni, mint akár csak egy évtizeddel ezelőtt is. A legtöbb iparágban az ügyfelek mára elvárják, hogy igényeikre azonnal reagáljunk, a munkát pedig ne csak gyorsan, de magas minőségben is végezzük el – ezt egyre nehezebben érhetjük el a megfelelő technológiai vívmányok használata nélkül.

Költségcsökkentés

Minden cég működésének alappillére a profitabilitás. Leegyszerűsítve a fundamentális gazdasági modellt, vállalkozásunk jövedelmezőségét kétféleképpen javíthatjuk: vagy gyorsabban, vagy pedig alacsonyabb költségek mellett dolgozunk, így végső soron több profit marad a zsebünkben. A technológia pedig nem csak az első szempontból lehet segítségünkre. A költségek – ideértve a munkaköltségét, vagyis munkatársaink hatékonyságát is – pontosabb nyomon követése sokszor vezethet akár jelentős csökkenéshez, ha korábban nem voltunk nagy figyelemmel erre a tényezőre. Ebben a legkülönfélébb technológiai megoldásokra támaszkodhatunk. A skála eleje a legegyszerűbb, saját készítésű táblázat egy felhő-tárhelyen, míg a nagyobb cégek professzionális vállalatirányítási rendszerek útján jutnak hozzá a szükséges funkcionalitáshoz.

Biztonság

Amilyen gyakran szerepel a kiberbűnözés a hírekben, azt gondolhatjuk, hogy most éljük az online csalók és egyéb rosszindulatú szereplők aranykorát. Ez részben igaz is, hiszen az elmúlt években minden korábbinál több munkavállaló, termék és szolgáltatás költözött az online térbe. A kép mégis csalóka, hiszen a technológiai újítások a (kiber)biztonság terén is folyamatosan tudnak újat hozni, az internetes munkavégzés így összességében mára biztonságosabb, mint az internet “vadnyugati” korai szakaszában. Persze az állandó versenyfutásban hol egyik, hol a másik oldal tesz szert némi előnyre.