A startupok fogalma sokak számára talán még ma is az amerikai modellt idézi: pár programozó egy garázsból kiindulva épít többmilliárdos bizniszt.

Bár a sikernek ezer arca van, a fenti kép egy ponton biztosan téves. Mára Európa is felzárkózott, és a sikeres startupok szárnyalását a pandémia sem állíthatta meg. A jövő azonban az elapadó pénzcsapokkal egyre bizonytalanabb.

Sikeres európai startupok

A Financial Times körképe egyértelműen jelzi, hogy a járvány nem csak az egészségügyi startupoknak hozott igazi felívelést. Ahogy mind több szolgáltatás költözött az online térbe, új lökést kapott a digitalizáció, ez pedig a technológiai szektor egészét segítette. A befektetések összege Európa technológiai iparában először 2021-ben lépte át a bűvös 100 milliárd dolláros határt. Ezen belül a leggyorsabban növekvő vállalkozások átlagosan évi 36,5 százalékos növekedést könyvelhettek el 2017 és 2020 között.

A világjárvány miatt az egészségügyi technológiák piaca persze nagy nyertese volt ennek az időszaknak. A gyorsan növekvő vállalatok toplistáján a rangsor előző kiadásában 25 egészségügyi  vállalkozás szerepelt, míg az idei verzióban már 44. Közülük is kiemelkedik az egészségügyi appokat fejlesztő litván Kilo Health, illetve a vérképelemzéssel foglalkozó brit Thriva, de érdemes megemlíteni a gyógyszertári házhozszállítást meghonosító Pharmacy2U-t vagy az orvosok betegek általi “véleményézését” elősegítő Doctify-t is.

Óriási sikersztori a főleg a felnőtt tartalmakról ismert, londoni illetőségű OnlyFans is. Ez a vállalkozás 2017-ben négy fővel indult, de már 2020-ra több mint nyolcszáz (!) dolgozó munkája pörgette az évi átlag 400%-os növekedést.

Emellett a piac a fenntarthatóság növekvő fontosságát is visszaigazolja: a Financial Times listájának élén a finn Swappie szerepel. Ez a vállalkozás okostelefonok felújításával foglalkozik, így csökkentve a kontinens elektronikai hulladékát és növelve az újrahasznosítás mértékét. A felhasználók így jó minőségű, ellenőrzött működésű eszközökhöz jutnak – jellemzően a bolti árnál jóval olcsóbban.

A járvány persze egyéb szektorokra is hatással volt; ezek közül is kiemelkedik a szállítmányozás. A listán harmadik helyet megszerző OCI csoport logisztikai és ellátási szolgáltatásokkal foglalkozik. Mint tudjuk, mindkettővel igen nagy gondok adódtak a lezárások alatt. A brit illetőségű OCI a vállalatok ellátási láncának átalakításával segített áthidalni ezeket a kihívásokat, így szédületes (évi 400% feletti) növekedést könyvelhetett el a járvány időszakában, 2020-as bevétele messze a legmagasabb a top 10 leggyorsabban növekvő európai vállalat között.

Felzárkózó európai városok és gyülekező viharfellegek

Az európai startup-szcéna központja hagyományosan a kontinens nyugati fele, illetve a Nyugat-Európai asszociációkat előhívó nagyvárosok. Ám mára London, Berlin és Párizs mellé felzárkózott Lisszabon, Bukarest, Stockholm és Helsinki is. Nagy-Britannia továbbra is erősen teljesít, különösképpen a fintech szektorban, vagyis a pénzügyi technológiai szolgáltatások piacán emelkedik ki. 

Persze a vizsgált hároméves időszakot kevéssé érinti a 2020 elején élesedő Brexit, így még kérdéses, hogy a brit startupokat mennyire érinti érzékenyen a szigetország EU-ból való kilépése. A többi feltörekvő régióban pedig szintén gátat szabhat a fejlődésnek a pénzügyi források elapadása.

A startup-világ mindig is érzékeny volt a pénzügyi változásokra, hiszen egy induló vállalkozás felfuttatása jellemzően tőkeigényes folyamat. “Békeidőben” a kockázati vagy szakmai befektetők örömmel szponzorálják meg a felívelő szakaszt, hogy a későbbi profiton busásan megtérüljön a befektetésük. Most azonban, hogy véget ért az “olcsó pénz” nagyjából tizenhárom évig tartó korszaka, a világ nagy részén behúzzák a kéziféket. 2021 első két negyedévében a jól teljesítő, harmadik fázisú startupok számára elérhető források 43%-kal csökkentek, és mára a korábban legaktívabb befektetők is óvatosabbak lettek. Erre a startupok kényszerűen költségcsökkentéssel válaszolnak, így elképzelhető, hogy a jövőben igazi arany időkként fogunk gondolni az elmúlt pár évre.